Horthy Miklós budapesti bevonulására emlékezett a Jobbik

Horthy Miklós lovas szobrának Szent Gellért téren történő felállítását követelték a szónokok, azon a vasárnapi budapesti demonstráción, amelyet a Jobbik szervezett az egykori kormányzó 1919-es budapesti bevonulásának érvfordulóján.

 

Az egykori esemény hangulatát felidézendő, a megemlékezők egy fehér ló felvezetésével végigvonultak az egykori Horthy Miklós, jelenleg Bartók Béla úton, a Kosztolányi Dezső tértől, a Szent Gellért térig.

A 250-300 demonstrálót, köztük a Nemzeti Őrsereg és a Új Magyar Gárda egyenruhás, alakzatban vonuló aktivistáit, több mint félszáz ellentüntető fogadta a Szent Gellért téren.

novak_elod_jobbik_horthy_demonstr_bp2013nov

Novák Előd, a Jobbik alelnöke a demonstráció kezdetén úgy vélekedett, hogy Horthy Miklós nem csupán egy mellszobrot, hanem egy egészalakos lovas szobrot érdemelne Budapesten, amelynek a Szent Gellért téren kellene helyet kapnia.

Az egykori kormányzó ma is példát szolgáltathatna a magyar nemzetnek – tette hozzá.

A politikus az első és második bécsi döntéssel kapcsolatban, a trianoni békeszerződés nyomán elcsatolt területek egy részének visszatérésére utalva úgy fogalmazott, hogy “nem mondhatunk le soha elszakított honfitársainkról és területeinkről”.

Ezt követően a demonstrálók a fehér ló, illetve nyomában hat lovas felvezetésével, rendőri kísérettel végigvonultak a Bartók Béla úton. Útközben az őket kísérő kisteherautón elhelyezett hangszórókból Horthy-nóták, illetve a két világháború között született katonanóták és a kort idéző műdalok szóltak. A demonstrálók nemzeti színű, árpádsávos, jobbikos és székely zászlókat lobogtattak, és feltűnt egy lengyel nemzeti lobogó is.

Mészáros István, az Új Magyar Gárda főkapitánya azt hangsúlyozta, hogy a Horthy Miklós által képviselt értékekre, a rendre, igazságra és békességre ma is nagy szükség van, mert veszélyben a nemzet.

A beszédeket a tér másik oldalán gyülekező, az Együtt-PM által szervezett ellentüntetők “nácik haza!” illetve “mocskos nácik” bekiabálásokkal és fütyüléssel próbálták megzavarni, illetve a “diktatúrák ideje lejárt” feliratú táblákat emeltek a magasba.

A Jobbik által szervezett megemlékezés záró aktusaként a résztvevők a Székely himnuszt énekelték. Eközben az ellentábor a Himnuszt énekelte.

Az MTI tudósítói atrocitást nem tapasztaltak, a két tábort a rendőrök távol tartották egymástól.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.