Civilek megfélemlítésnek tartják a NAV feljelentését a nagy adózókról nyilatkozó munkatársa ellen

Több civil szervezet megfélemlítésnek tartja azt, hogy a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) feljelentést tesz a nagy adózókról nyilatkozó munkatársa ellen.

 

Az, hogy az adóhatóság az ügyészségi eljárás befejezése előtt feljelentést tesz a nagy adózókról nyilatkozó munkatársa ellen rágalmazás miatt, csak arra szolgálhat, hogy megpróbáljon megfélemlíteni mindenkit, aki fellépne az államigazgatásban tapasztalható hibák és jogsértések felszámolása ellen – vélelmezi közös nyilatkozatában a Levegő Munkacsoport (LM), a Magyar Adófizetők Országos Szövetsége (MAOSZ), a Vállalkozások Érdekvédelmi Szövetsége (VÉSZ) és a közpénzek felhasználásával foglalkozó atlatszo.hu portál.

Horváth András, a NAV munkatársa – aki már benyújtotta lemondását – pénteken az LM, a VÉSZ és az atlatszo.hu sajtótájékoztatóján azt állította: nagyobb hazai cégek és multik évente több mint ezermilliárd forint értékben csalnak adót, amihez kormányzati körök támogatásával az adóhatóság is asszisztál.

A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) hétfőn erre reagálva közölte: a NAV a jogszabályoknak megfelelően járt el az adózók ellenőrzésénél, s az adóhatóság – tekintettel “az intézmény működését érintő megalapozatlan, rágalmazó kijelentéseire” – feljelentést tesz Horváth András ellen.

A szaktárca közölte továbbá, hogy a nemzetgazdasági miniszter a múlt héten azonnali vizsgálatot rendelt el a NAV munkáját érintő nyilatkozattal kapcsolatban. A hétvégén lefolytatott vizsgálat a tárca közleménye szerint megállapította, hogy az intézmény a jogszabályoknak megfelelően járt el az adózók ellenőrzésénél, mindenfajta részrehajlás vagy indokolatlan előny biztosítása nélkül.

Az NGM közleménye szerint a NAV növelte az ellenőrzési vizsgálatok számát a legnagyobb adózók körében, így jelenleg évente átlagosan 1,6 vizsgálat jut egy adózóra. Az ellenőrzésre minden olyan esetben sor kerül, ahol vélelmezhető az adóelkerülés. A vizsgálatok 80 százaléka megállapítással zárul, a körbeszámlázásos ügyekben 1817 adóellenőrzés fejeződött be. A NAV összesen 83 milliárd forint adókülönbözetet állapított meg ezekben a vizsgálatokban – tették hozzá.

Az LM, a MAOSZ, a VÉSZ és az atlatszo.hu keddi közös nyilatkozatában azt írja: “az NGM szerint egy hétvége alatt átvilágították a NAV-ot, és mindent rendben találtak, miközben mindenki számára nyilvánvaló, hogy két nap alatt (ráadásul amikor szinte senki nincs a hivatalban) nem végezhető el semmilyen érdemi vizsgálat egy ilyen horderejű ügyben. A be nem hajtott 1000 milliárd forint tisztázásához nagy létszámú, mélységi vizsgálatot elvégző apparátus szükséges. Kérdéses, hogy miként állapíthatott meg a minisztérium bármit is az ügyben, miközben nem ismeri az ügyészséghez beadott, több száz oldalas feljelentést” – jegyzik meg.

Hozzáteszik, a minisztérium 83 milliárd forint adókülönbözet megállapításáról beszél, miközben arról hallgat, hogy mennyi a behajtandó adóhiány, és ez milyen adónemekre vonatkozik. A nyilatkozatot kiadók szerint az áfacsalásokból ténylegesen behajtott összeg ugyanis elenyésző, ami egyértelműen bizonyítja, hogy “a NAV nem az igazi haszonhúzókat vizsgálja, hanem a gyorsan eltűnő fantom (valódi gazdasági tevékenységet nem végző) cégeket”.

Rendszerszintű problémának nevezik, hogy a NAV munkatársai az adókülönbözet-megállapítások után kapják a jutalmukat, nem pedig a ténylegesen behajtott összegek után.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.