Heti időjárás előrejelzés – Már hó is lehet

A jövő héten sok csapadék várható. Ezzel együtt lehűlés is kezdődik: napközben 10 fok körüli maximumokra, a hajnali órákban mínuszokra is készülni kell. A hét vége felé pedig már helyenként havas esőre, hóra is számítani lehet – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat vasárnapi országos, középtávú előrejelzéséből.

 

 

Hétfőn erősen felhős vagy borult lesz az ég. A Dunántúlon és a Duna-Tisza közén sokfelé várható eső, a Dunántúlon helyenként jelentős mennyiségű csapadék is hullhat. A Tiszántúlon, északkeleten kevesebb helyen eshet, ott záporok alakulnak ki. A szél sokfelé erős, a Dunántúlon és északkeleten viharos lesz. A legalacsonyabb hőmérséklet 5 és 11 Celsius-fok között alakul. A legmagasabb hőmérséklet többnyire 7 és 13 fok között valószínű, de keleten helyenként enyhébb idő várható.

 

Kedden délnyugaton, délen többnyire erősen felhős lesz az ég, és helyenként kisebb eső is lehet. Északon, északkeleten néhány órára kisüt a nap. A szél helyenként erős lesz, majd délután mérséklődik a légmozgás. A minimumhőmérséklet 2 és 7 fok között valószínű. A nappali maximumok várhatóan 7 és 14 fok között alakulnak.

 

Szerdán erősen felhős vagy borult idő várható több helyen esővel, záporral. A Dunántúlon a szél többfelé megerősödik. A leghidegebb órákban 3 és 8 fok közötti hőmérsékletre lehet számítani. Napközben 7-12 fokig melegszik a levegő.

 

Csütörtökön délen többnyire erősen felhős idő várható, északon hosszabb-rövidebb időre kisüthet a nap. Főként délen lehet helyenként kisebb eső. A minimumhőmérséklet 1 és 6, a maximumhőmérséklet 5 és 10 fok között alakul.

 

Pénteken északon is többfelé várható eső, zápor. A Dunántúl magasabban fekvő helyein havas eső, hó is lehet. A leghidegebb órákban mínusz 1 és plusz 5 fok között alakul a hőmérséklet, a nappali maximumok várhatóan plusz 2 és plusz 8 fok között alakulnak.

 

Szombaton nyugaton többnyire erősen felhős idő várható, keleten több-kevesebb napsütésre is számíthatunk. Nyugaton több helyen, keleten néhol valószínű eső, zápor. A minimumhőmérséklet 0 és plusz 6, a legmagasabb nappali hőmérséklet nyugaton 4 és  8, keleten 9 és 12 fok között alakul.

 

Vasárnap elszórtan valószínű eső, zápor. A hőmérséklet legalacsonyabb értéke 1, +5, a legmagasabb nappali hőmérséklet 6, 11 fok között alakul – olvasható az előrejelzésben.

FRISS: Több járásra már kiadták a riasztást a viharos szél miatt

 

(2013. november 11., hétfő) Több járásra első-, illetve másodfokú riasztást adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat a viharos szél miatt. E szerint Vas és Zala megye egyes területein már a következő órákban lehetnek olyan széllökések, amelyek az óránkénti 90 kilométeres erősséget is meghaladják, több további megyében is lehet az óránkénti 70 kilométernél erősebb a szél.

 

A meteorológiai szolgálat hétfőn kora reggel az MTI-hez eljuttatott, éjfélig szóló veszélyjelzése szerint az erős szél miatt Vas és Zala megyében másod-, míg Baranya, Borsod-Abaúj-Zemplén, Győr-Moson-Sopron, Hajdú-Bihar, Somogy, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Veszprém megyében elsőfokú figyelmeztetés van érvényben.

 

Emellett a 24 órán belül várható jelentős mennyiségű csapadék miatt Somogy, Veszprém és Zala megyére másodfokú, Baranya, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Tolna és Vas megyére elsőfokú figyelmeztetést adtak ki.

 

Közölték, a Dunántúli-középhegységben és a Dél-Dunántúlon kora délutánig, illetve átmenetileg a déli órákban a középső országrészben is még intenzívebb eső várható, ezt követően fokozatosan szűnik meg a csapadék.

 

A Dunántúl nyugati felén egész nap, északkeleten a délelőtti óráktól lesz viharos szél, amely késő estétől fokozatosan veszít az erejéből.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.