Égető ügyek: tető, kémény, fakivágás!

(Budaörs – 2013. november 11., Budaörsi Infó) Az ősz a téli rendkívüli időjárásra való felkészülés időszaka. A napokban dél Angliára lecsapott egy olyan heves szélsőséges időjárás amire az elmúlt néhány évben nem volt példa.  Ez is egyfajta felhívás arra, hogy nekünk is komolyan kell vennünk a szélsőséges időjárási viszonyokra való felkészülést. Ez nem csak a téli időjárásra vonatkozik. Az őszi időszakban megjelenhetnek olyan heves szélviharok, amelyek megbonthatják a tetőszerkezetet, kéményeket dönthetnek el. Fontos, hogy felkészüljünk a szélsőséges időjárásra, így nem érhet minket meglepetés, és kár sem.

 

 

 

A Budaörsi Infó Petró Tibort a Budaörsi Önkéntes Tűzoltóság munkatársát kérdezte, hogy a lakosságnak milyen teendői vannak ebben az időszakban, és hogy mikor hívható a tűzoltóság például kidőlt fák esetén.

petro_tiborA lakosság kétféle módon készülhetnek fel erre az időjárásra. Egyrészt ha nagy szélerősségű vihar csap le, akkor nézzük meg, hogy a tetőszerkezet milyen állapotban van. Ha elmozdultak a cserepek, akkor azokat igazítsuk meg, ha szögelni kell a cserepeket akkor azt is tegyük meg.

A másik ami fontos, a kéményeknek a vizsgálata. Ha egy kémény elvesztette az állékonyságát bármilyen ok miatt, akkor azt a kéményt a lehető leggyorsabban ki kell javítani. Nem csak az esetleges szénmonoxid-visszaáramlás miatt, amiért a családunk közvetlen életveszélybe kerülhet, hanem azért is, mert ha egy nemkívánatos időjárási esemény keletkezik, akkor ez a kémény ledőlhet, és életveszélyt jelenthet.”

 

A viharos szelek sok helyen az elöregedett fáknak megadják a végső döfést, és kivágásra ítélik őket. Mikor fordulhatunk tűzoltói segítséghez fakivágás ügyben?

” Ebben az időszakban lehet látni, hogy a fák mennyire öregedtek meg az év során, melyik ágak azok, amelyek veszélyeztethetik az épületek állékonyságát. Ebben az időszakban van lehetőségünk arra, hogy ezeket az ágakat, amelyek veszélyt jelenthetnek a téli időszakban az ónos esős ráfagyás miatt, eltávolítsuk, ezzel csökkentve azt a veszélyforrást ami esetleg az ingatlanunkra és saját magunkra veszélyt jelenthet.

 A tűzoltóság szakemberei vonulásukat akkor kezdhetik meg, vagyis akkor mehetnek ki egy fakivágást végrehajtani,  ha közvetlen életveszélyt vagy közvetlen anyagi kárt jelenthet a fa. Ha vészesen megdől , és az közvetlenül életveszélyt vagy anyagi kárt okozhat, abban az esetben a 105-ös telefonszámra bejelentve a tűzoltóság erői, eszközei alkalmasak arra, hogy beavatkozzanak és eltávolítsák a veszélyforrást. Azonban hogyha ez a nemkívánatos fa vagy egyéb más megdőlt építmény, még nem jelent közvetlen életveszélyt akkor a lakosnak kell elhárítani ezt a veszélyforrást és a saját költségén kell kezelnie.”

A lakosság önmentő képessége nélkül nem várható el, hogy az állam mindenhol helyt tudjon állni, a tűzoltóság mindenhol betudjon avatkozni, és arra használjuk a tűzoltóság erőforrásait hogy a számunkra nemkívánatos fákat kivágassuk vele. Erre a lakosságnak saját erőforrásokat kell biztosítania.

 

 

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.