mno.hu – Per kezdődik Washingtonban a sukorói kaszinóberuházás meghiúsulása miatt

A Magyar Nemzet értesülése szerint a sukorói kaszinóberuházás meghiúsulása miatt hétfőn kezdődik és két hétig tart Washingtonban az a nemzetközi választott bíróság előtt zajló kártérítési per, amelyben izraeli befektetők több mint 100 milliárd forint kártérítésre perlik a magyar államot.

 

 

Az mno.hu-n megjelent cikk szerint pert a Vigotop nevű, ciprusi bejegyzésű cég indította, amelynek ügyvezetője Joav Blum, tulajdonosa Ronald Lauder, aki egyébként a New York-i központú Zsidó Világkongresszus elnöke. A sukorói kaszinóberuházás meghiúsulása és az elmaradt haszon miatt a cég és tulajdonosa 100 milliárd forint fölötti kártérítési összeget követel a magyar államtól. A per alapját egy Magyarország és Ciprus között kötött, nemzetközi beruházásvédelmi egyezmény képezi, amely alapján washingtoni választott bíróság hivatott ítélkezni a felek között – írta az mno.hu.

 

Az internetes lap szerint a választott bíróság személyesen hallgatja meg az izraeli befektetőket, valamint az oldalukon tanúskodó Tátrai Miklóst, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. (MNV) egykori vezérigazgatóját és Császy Zsoltot, aki az MNV értékesítési igazgatója volt.

 

Tátrai Miklós az MTI-nek küldött közleményében visszautasította ezt. Közölte: sem ő, sem Császy Zsolt nem a befektetők oldalán fog tanúskodni.

 

“Tény, hogy a két éve tartó eljárásban a befektetők kérésére írásban rögzítették az ügyről rendelkezésükre álló ismereteket. A jövő heti meghallgatásukat azonban éppen a magyar állam kérte a bíróságtól, és az eljárási szabályok szerint kizárólag a magyar állam ügyvédei, valamint a bíróság tagjai által feltett kérdésekre fognak válaszolni” – olvasható az MNV volt vezérigazgatójának közleményében.

 

Az mno.-hu értesülése szerint az izraeli befektetők felhasználhatják majd Bajnai Gordon volt kormányfő egy korábbi büntetőügyben tett vallomását, Gyurcsány Ferenc volt kormányfő pedig írásban fog tanúskodni.

 

A hírportál úgy tudja, személyesen lesz jelen a tárgyaláson Oszkó Péter volt pénzügyminiszter is, aki a magyar állam oldalán tanúskodik, csakúgy, mint az ITD Hungary egyik korábbi munkatársa.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.