Távol van-e a Távol-Kelet? – Ázsiai-magyar közös kulturális fesztivál a hétvégén

Indonéz táncelőadással, koreai ékszerkészítéssel, harcművészeti bemutatóval, pekingiopera-maszkok készítésével, filmvetítésekkel, teaszertartásokkal, japán taiko dob előadással, illetve tánc- és zenei bemutatók sokaságával várja vendégeit szombaton és vasárnap a fővárosban a Távol van-e a Távol-Kelet? elnevezésű fesztivál, amely nyolc ázsiai ország és Magyarország kultúráját mutatja be.

 

 

A Hagyományok Házában Fülöp-szigetek, Indonézia, Japán, Kína, Dél-Korea, Malajzia, Thaiföld és Vietnam mutatkozik be.
Bíró Dániel, a programot szervező Laterna Magica munkatársa elmondta, a hétvégi fesztivál egy egészéves projekt záróeseménye. Tavasz óta összesen tizenhat workshopot rendeztek, amelyeken a népzene, a népi ének, a néptánc és a kézművesség segítségével ismerkedhettek meg egymás kultúrájával a magyar és az ázsiai résztvevők. Az ott készült tárgyakat és megtanult táncokat, énekeket a fesztivál keretében be is mutatják.

 

Az Európai Unió Európai Integrációs Alapjának támogatásával megvalósult ingyenes fesztiválon napközben elsősorban a kézműves foglalkozásoké, a néptánc- és népdaltanításé, valamint a filmvetítéseké a főszerep, esténként pedig zenei és harcművészeti előadások szórakoztatják a vendégeket. A látogatók nemcsak megismerhetik a különböző országok kultúráját, hanem játékos, kreatív formában fedezhetik fel a hasonlóságokat és a különbségeket, mindazt, ami országhatároktól független érték.

 

Agócs Gergely, a Hagyományok Háza tudományos munkatársa szerint a technikai fejlődés hatására “egyre kisebb lesz a világ”, a nyugat-európai társadalmakat viszont felkészületlenül érte a kulturális különbségekkel való szembesülés. Agócs szerint sok probléma abból ered, hogy az egyes kultúrák nem ismerik egymás értékeit. Ezen igyekszik segíteni ez a fesztivál is.

 

A programsorozat legfontosabb célja, hogy minél többen ismerjék, szeressék és értékeljék Magyarországon az ázsiai népek kultúráját, az országban élő külföldiek pedig megismerhessék a magyar hagyományokat.

 

A fesztivál részletes programja megtalálható a www.tavolvane.hu internetes oldalon.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.