Megnyílt a felújított Erkel Színház – Orbán: Magyarország visszanyeri nagyságát

Egy nemzet nagysága a tudomány és a sport mellett a kultúrában ölt testet, márpedig Magyarország ma már nemcsak erősödik, hanem lépésről lépésre visszanyeri nagyságát – mondta Orbán Viktor miniszterelnök a budapesti Erkel Színház újranyitása alkalmából rendezett ünnepi gálaesten csütörtökön.

 

 

A kormányfő beszédében hangsúlyozta, hogy a magyarok mindig is kultúrnemzetnek tartották magukat, a színházak, operaházak és koncerttermek pedig a nemzeti kultúra templomai, ahol a nemzet szelleme, szellemi nagysága nyilvánul meg.

 

Magyarország büszke lehet arra, hogy idén tavasszal megnyitotta kapuit a Budapest Music Center, újjászületett a Zeneakadémia, most újranyílik az Erkel Színház, és hamarosan megújul az Operaház, valamint a Várkert Bazár, eközben “a szakemberek gőzerővel dolgoznak” a városligeti múzeumi negyed tervezésén – sorolta a kulturális beruházásokat Orbán Viktor, aki szerint mindez annak a jele, hogy Magyarország már nemcsak erősödik, hanem lépésről lépésre visszanyeri nagyságát is.

 

Az ország ma már jobban teljesít a gazdaságban, de a gazdaság önmagában nem cél, inkább egy erős alap, amely a nemzetnek lehetőséget teremt arra, hogy megmutassa nagyságát, hirdesse művészetének, kultúrájának egyedi, megismételhetetlen és nagyszerű mivoltát – fogalmazott.

 

Ám manapság is hallani olyan hangokat – folytatta -, amelyek szerint felesleges színházakra, sportra, kultúrára költeni, miközben egész Európa súlyos válsággal küzd. Ha azonban valóban megszorítások sújtanák e területeket, akkor fel lehetne tenni a kérdést – idézte Winston Churchill egykori angol miniszterelnököt -, hogy “voltaképpen mi is az, amiért harcolunk, miért küzdünk, dolgozunk nap mint nap”.

erkel_szinhaz_ujranyitasa_00_2013nov7

A miniszterelnök megjegyezte, hogy számos természeti népnek nincs gazdasága, GDP-je, külkereskedelmi mérlege, és gyakran még pénzt sem használnak, de “tíz körömmel ragaszkodnak” saját kultúrájukhoz, hagyományaikhoz, ahhoz, ami megkülönbözteti őket másoktól.

 

Orbán Viktor szólt arról is, hogy november 7. különleges dátum a magyarok naptárában: 203 éve született a Himnusz zeneszerzője, Erkel Ferenc, és ez az a nap is, “amelyen a megszálló szovjet birodalom ünneplését kényszerítették ránk negyven éven keresztül”. Nemzeti hagyomány és a nemzetet eltörölni akaró internacionalizmus: “igazi drámai dátum ez nemzetünk történelmében, méltó hát arra, hogy a magyar opera napja legyen” – mondta.

 

Beszéde után a kormány nevében átadott a Magyar Állami Operaház főigazgatójának, Ókovács Szilveszternek egy címert, amely az Erkel Színház előadótermét fogja díszíteni.

erkel_szinhaz_ujranyitasa_orban_viktor_okovacs_szilveszter_2013nov7

 

Megnyílt a felújított Erkel Színház

Erkel Ferenc születésének évfordulóján, a magyar opera napján a zeneszerző által komponált magyar himnusz eredeti változatának hangjaival csütörtökön megnyílt a csaknem kétmilliárd forint ráfordítással megújult Erkel Színház.

 

Az ünnepi gálaest kezdetén a Magyar Állami Operaház főigazgatója, Ókovács Szilveszter hangsúlyozta: egy álom teljesült be ezen a napon. “Bármely kulturális kincs, múzeum vagy könyvtár, ha zárva van, nem szolgálja a közösség javát. Az Erkel Színházat 2007-ben bezárták, megújításán mintegy ezer ember dolgozott, 290 új munkahely létesült benne.”

 

Kiemelte: évadonként kétszáz estén az Operaház jegyárainak harmadáért-negyedéért az ottanival azonos mérce szerint és színvonalon élvezhet előadásokat a közönség – elsősorban a fiatalok és a nagycsaládosok – az Erkel Színházban. Ókovács Szilveszter kitért arra, hogy több tízezer diák vett részt az OperaKaland nevű projektben, az ifjúság számára videopályázatot hirdettek. A főigazgató azt mondta, a célt, hogy minden fiatal eljusson operaelőadásra, továbbra is munkájuk középpontjában tartják.

 

Az épület teret ad a testvértagozatoknak, azaz a vidéki színházakban, a határon túl működő opera- és balett-együtteseknek, valamint a népszerű műfajoknak is, és igazi közösségi térként fog funkcionálni – jelentette ki Ókovács Szilveszter.

 

Kocsis Máté VIII. kerületi polgármester köszöntőjében arról beszélt, hogy 1777-ben ezen a napon nevezte el Mária Terézia osztrák császárnő és magyar királynő fiáról, József főhercegről a városrészt. Szólt arról, hogy az 1800-as években Józsefvárosba kerültek, és ma is itt találhatók a művészet és a tudomány legrangosabb intézményei. Józsefváros a jövőben is méltó környezetet kíván az Erkel Színház köré varázsolni: a 236 évvel ezelőtti keresztelőre emlékeztet a kerület zászlaja, amelyet színháznak ajándékozott a polgármester.

 

Tarlós István, Budapest főpolgármestere üdvözlő beszédében azt mondta, a jövőre elinduló négyes metró II. János Pál pápa téri állomásán fontos lesz feltüntetni Erkel Ferenc nevét.

 

“Erkel ugyan Gyulán született, de 25 évesen Pest-Budára jött, élete javát Budapesten töltötte. Nemcsak igazgatója volt a Zeneakadémiának, főzeneigazgatója a Királyi Operaháznak, alapítója a Budapesti Filharmóniai Társaságnak és Zenekarának, hanem ő hozta létre az első Pesti Sakk Kört” – idézte fel a főpolgármester.

 

Úgy vélte, az Operaház valószínűleg a külföldi vendégek, a tehetősebb zenebarátok számára lesz inkább megfizethető, míg az Erkel Színház valóban méltányos helyárakon kínál kulturális eseményeket.

 

“Erkel talán a legtöbbet a magyar nép lelki felemelkedéséért tette” – szögezte le Tarlós István, aki szerint az Erkel Színház újjászületése, a programja méltó folytatását ígéri a zeneszerző munkásságának. A főpolgármester a főváros zászlaját ajándékozta a teátrumnak.

erkel_szinhaz_ujranyitasa_01_2013nov7

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.