Budaörs számára kifejezetten hasznos lenne A jövő városa díjra pályázni

A holnap városáért díj elnyeréséért szállhatnak ringbe országunk városai. Budaörs is bátran nevezhetne, hiszen bármelyik kategóriában esélyesként indulhatna, így rátalálva a saját hosszú távon építhető arculatára, amit a többség elfogad. A díjra december 9.-éig lehet pályázni. Reméljük, hogy ezügyben lesz még miről beszámolnunk a jövőben.

 

 

A városok rendelkezésére álló gazdasági, társadalmi, zöld vagyonról pontos információkkal kell rendelkeznünk ahhoz, hogy tudatosabban, hatékonyabban tudjunk gazdálkodni a már meglévő erőforrásainkkal. Magyarországon közel 7 millióan élünk városokban. Közös érdekünk a minél jobb életminőség elérése.

 

Idén 2013. október 29-én, Budapesten, a Millenárison tartotta szakmai fórumát a City Hungary. Különböző szakterületek és szektorok vezetői osztották meg egymással tapasztalataikat a magyar városok fenntarthatóságával kapcsolatos eszközökről, módszerekről. A rendezvényen került sor A Holnap városáért Díj meghirdetésére is.

 

Szili Katalin, a Magyar Országgyűlés fenntartható fejlődés bizottságának az elnöke felhívta a figyelmet arra, hogy a fenntartható fejlődés felelősségi szűrői, a szükséges intézményrendszer alapelemei már jelen vannak, melyek a megfelelő keretrendszert biztosítják (Fenntartható fejlődési bizottság, Nemzeti Fenntartható Fejlesztési Tanács, a Jövő nemzedéke ombudsman) Magyarországon is. A jövőre vonatkozó stratégiai lépéseket pedig már a kész Nemzeti Fenntartható Fejlesztési Stratégia foglalja össze. Ugyanakkor az ún. „túllövés” jelenség nemcsak a természeti erőforrásaink felhasználására, hanem július 5-ei dátummal már a bizalomra is vonatkozik.

Általános bizalmi deficit a jellemző.

 

 

Milyen lehet a jövő városa? Néhány gondolat a konferencián elhangzottakból:

  • Hogyan válhat okos várossá a magyar város?
  • Hogyan tudja hatékonyabbá tenni a város működését az IT innovatív technológiával számon tartott és kezelt adatrendszer?
  • Lehet-e ökocikluson alapuló településeket létrehozni, s így zéró rezsi költséget elérni?
  • Álom vagy valóság? Drága-e a megújuló energia?
  • Mi jellemzi Gödöllő fenntartható mindennapjait?
  • Hogyan lehet automata mérőeszközökkel segíteni az energiahatékonyságot?
  • Integrált városi közlekedés? Kényelmes, kiszámítható időtartam?
  • Megold-e minden gondot a tömegközlekedés favorizálása?

Megannyi kérdés, melyről a fórum tanácskozott.

 

Takács Júlia, a City Hungary ügyvezető igazgatója, az Első Magyar Vállalati Felelősségvállalás Egyesület elnöke a magyar városok fenntartható működési rendszeréből két gyakorlati elemet emelt ki: a meglévő erőforrásaink optimalizálását és az ehhez kapcsolódó önfenntartó ciklus megerősítését. Természetesen a városok és települések rendelkezésére álló gazdasági, társadalmi, zöld vagyonról pontos információkkal kell rendelkeznünk ahhoz, hogy tudatosabban, hatékonyabban tudjunk gazdálkodni a már meglévő erőforrásainkkal. A lényeg az egyensúlyi pontok megtalálása.

 

„Éppen ezért a hiteles, pozitív városi kezdeményezések megismerése létfontosságú. Gondoljunk arra, hogy minden helyi közösségnek megvan a maga karaktere, ha tetszik a maga egyénisége.

Ennek megfelelően a stratégiák és technikák, az eszközök és a források is más-más jelleget mutathatnak. Más-más természeti, gazdasági, kulturális, társadalmi adottsággal rendelkezve, a települések más-más módon, más-más formában, részben saját útjukat járva válhatnak minél fenntarthatóbbá és minél élhetőbbé. Az egy helyen lakók, az egy területen tevékenykedők – legyen az akár egy település lakó, akár egy cég, akár egy önkormányzati képviselő – közös érdeke a jobb életminőség elérése. Ehhez ösztönző erő, ha büszkék lehetünk saját munkánkra, értékeinkre.”

 

Ezért indítják útjára A holnap városáért díjat a következő kategóriákban:

– a Fenntartható városért

– a Zöld városért,

– az Egészséges városért

– a Művészet, kultúra, örökség megőrzéséért

– Üzlet a városért.

 

A díj kapcsán Herperger Babett, az EMKA Tanácsadó Kft. stratégiai vezetője elmondta, hogy az ilyen megmérettetés egy város számára kiváló alkalom, hogy a városvezetés egy, már elindított stratégiai fejlesztést a közbeszéd tárgyává tegyen az adott településen, intézkedéseinek, cselekvési terveinek létjogosultságát segítse, a helyi lakosságot elkötelezze az adott intézkedések és célok mellett. A településmarketinggel foglalkozó szakember hozzátette, hogy „Arra is remek alkalom lehet a pályázat, hogy a településmarketing szempontjából kiemelten fontos érdekegyeztetésre kényszerítsen: egy település imázs-építése hosszú távú tevékenység, amelynek eredményei is csak hosszú távon jelentkeznek, ennél fogva elengedhetetlen, hogy egy választási ciklusokon átívelő legyen. Ezt széleskörű lakossági és politikai együttműködés generálásával tudjuk elérni, tudatosan bevonva mind a város lakosságát, mind a politikai ellenfeleket. A bevonás alatt nem formális megjelenést, megjelenítést értek. A cél ilyenkor az, hogy az emberek fejében a város egyenlő legyen az elnyert címmel (pl. A fenntartható város; A zöld város; Az egészséges város stb.), és a városhoz, mint attitűdtárgyhoz kialakuljon a kívánt viszonyulás, és ezt a viszonyulást, ezt az életérzést közvetítse az adott város lakossága.”

 

A díj elnyeréséért tett lépések közös platformra hozhatják a városvezetést, a lakosságot és a politikai vetélytársakat egy közös gondolkodás erejéig, hiszen kizárólag így lehet identitásképző ereje egy-egy címnek. Enélkül üres frázis marad – hangsúlyozta Herperger Babett.

 

A holnap a városért díjra december 9.-éig lehet pályázni!

 

További részletek a díjról: http://www.fenntarthatokozossegek.eu/a-holnap-varosaert-dij/

 

Információ: info@fenntarthatokozossegek.eu

 

(Budaörsi Infó, Forrás: pestmegye.hu)

 

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.