A járási mentőcsoportok feladata

(Budaörs – 2013. november 07., Budaörsi Infó) A járási mentőcsoportok felállítása a katasztrófavédelem részéről prioritást élvezett a járások megalakulásával. Ezért a Járási Hivatal vezetőjének irányításával minden járásban, ebben az évben az állami szervek mellé önkéntes munkaerőkből járási mentőcsoportot szerveznek. A budaörsi önkéntesek a Budakeszi járási mentőcsoporthoz tartoznak.

 

 

A Budaörsi Infó Petró Tibort a Budaörsi Önkéntes Tűzoltóság munkatársát kérdezte a járási mentőcsoportok feladatáról.

„Budakeszi járásban megtörtént a járási mentőcsoportok megszervezése. Ez a járási mentőcsoport több településen található önkéntes tűzoltó egyesületet, speciális mentőszolgálatokat, polgárőrségeket von maga alá. Ezzel biztosítva, hogy nem csak egy településen, hanem az egész járásban – hogyha történik valami esemény –, akkor legyen egy olyan gyors beavatkozó elem, akik képesek segítséget nyújtani a járásban lévő személyek részére.

Ezen mentőcsoportoknak megtörtént a minősítő vizsgája. A vizsga nélkül nem végezhetnek önállóan szakmai tevékenységet. A vizsga helyszíne Nagykovácsiban volt, ahol szimulált körülmények között kellett olyan mentéseket végrehajtani, ami nem csak a tűzoltáshoz kapcsolódik, hanem egyéb speciális mentési feladatokat is magába foglalt.”

 

 Meddig terjed a Budaörsi Önkéntes Tűzoltóság hatásköre, és hol kezdődik a járási mentőcsoporté? 

 

A Budaörsi Önkéntes Tűzoltó Egyesület Budaörs területén végez tevékenységet, a járási mentőcsoport pedig a járás teljes területén képes beavatkozásra, és nagyobb is a létszámuk, mint egy tűzoltó egyesületé.

Ha Budaörsön történik egy olyan esemény, amit az egyesületünk nem tud kezelni és a hivatásos erők sem képesek erre, akkor ebben az esetben van arra lehetőség, hogy a járási hivatal vezetője riassza a járási mentőcsoportokat.

Ebben az esetben Budaörs területén is képesek vagyunk olyan erővel fellépni a környező településeken lévő tűzoltó egyesületek segítségével, hogy komplexebb védelmi tevékenységet is végrehajthatunk.” 

(Budaörsi Infó)

 

 

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.