MittelCinemaFest – 11 olasz játékfilm a Puskin moziban

Tizenegy játékfilmmel – köztük Paolo Sorrentino, Ettore Scola és Giorgio Diritti legfrissebb alkotásaival -, továbbá két rövidfilm-válogatással várja a közönséget a XI. MittelCinemaFest – Közép-Európai Olasz Filmfesztivál keddtől november 14-ig a budapesti Puskin moziban.

 

 

Partnerünkkel, a Cinecittá Lucéval folyamatosan azt keressük, hogyan lehet még érdekesebbé tenni ezt az immár hagyománnyá vált fesztivált, de a lényeg idén is változatlan marad: a legfrissebb olasz filmtermés legjobbjait mutatjuk be Budapesten magyar felirattal vagy szinkrontolmácsolással, olasz színészek, rendezők, alkotók meghívásával – közölte a MittelCinemaFest hétfői budapesti sajtótájékoztatóján a budapesti Olasz Kultúrintézet igazgatója.

 

Gina Giannotti elmondása szerint a legfőbb válogatási szempont idén is az volt, hogy a fesztiválon vetített alkotások az olasz film mai valóságát tükrözzék. A mustrán így láthatók lesznek olyan nagy nevű mesterek új munkái, mint Paolo Sorrentino vagy Ettore Scola, de mellettük számos, a magyar közönség számára még kevésbé ismert rendező is bemutatkozik.

 

A fesztivál nyitófilmje éppen Paolo Sorrentino A nagy szépség (La grande bellezza) című játékfilmje lesz, melynek kedd esti vetítésére Budapestre utazott Anita Kravos is. A filmben a Talia Concept nevű, excentrikus művészt alakító olasz színésznő emlékeztetett: a Toni Servillo főszereplésével forgatott mozi képviseli Olaszországot 2014-ben az Oscar-díj legjobb idegen nyelvű film kategóriájában.

 

Szerda este Toni Trupia Itaker című filmjét vetíti a Puskin mozi, majd másnap Giorgio Diritti Egy napon menned kell (Un giorno devi andare) című mozija szerepel a műsoron.

 

Federico Fellini előtt tiszteleg egy másik nagy mester, Ettore Scola De furcsa, hogy a nevem Federico (Che strano chiamarsi Federico) című, személyes emlékekből, töredékekből és archív filmrészletekből összeállított munkája, melyet péntek este láthat a budapesti közönség.

 

Szombaton előbb Maria Sole Tognazzi Egyedül utazom (Viaggio sola), majd Edoardo Leo Jó reggelt, apa! (Buongiorno papá) című alkotásait mutatják be, vasárnap Enzo d’Aló Pinokkió-feldolgozását magyar és olasz nyelven is levetítik, a hétvégét pedig a 2013-as Kalat Nissa Filmfesztivál rövidfilm-válogatása zárja.

 

Paolo Virzí Minden áldott nap (Tutti i santi giorni) című mozija november 11-én lesz látható, másnapra pedig az idei RIFF (Rome Independent Film Festival) legjobb filmjeiből készült összeállítás került a műsorba.

 

A MittelCinemaFest utolsó három napján Salvatore Mereu Bellas Mariposas, Ivano De Matteo Kötéltáncosok (Gli equilibristi), majd Roberto Andó Éljen a szabadság! (Viva la libertá) című filmjeivel találkozhat a közönség.

 

A fesztivál alkalmából az Olasz Kultúrintézet fotókiállításon idézi fel az olasz neorealizmus egyik emblematikus figurája, Anna Magnani alakját november 5. és 25. között.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.