Bajusznövesztéssel a prosztatarák megelőzéséért

Bajusznövesztéssel akarja felhívni a figyelmet a prosztatarák megelőzésére és a férfiak egészségének megőrzésére a gyűjtéssel egybekötött nemzetközi Movember-mozgalom, amelyhez idén ötödik alkalommal csatlakozott Magyarország.

 

Novemberben ismét egy hónapon át növesztik önkéntesek a Movember Hungary kampány védjegyeként szolgáló, különböző formájú és hosszúságú bajszokat – ezzel is felhívva a figyelmet a betegség megelőzésére, a férfiak egészségének fontosságára – hangzott el a kampányt elindító sajtótájékoztatón hétfőn Budapesten.

 

A mozgalom Facebook-oldalán urológus és dietetikus szakemberek adnak tájékoztatást, a hónap végén hivatalos Bajusz Partyval ünneplik meg a mozgalmat.

 

Több szervezet, étterem, szórakozóhely, valamint médiatámogató is csatlakozik a kampányhoz és szervez adománygyűjtési akciókat, illetve promóciót a Movember számára.

 

Egész hónapban fogyasztható lesz az úgynevezett Movember-koktél, amelynek bevételéből a résztvevők koktélonként 390 forinttal támogatják a mozgalmat – mondta el Tenner Benjamin főszervező.

 

A kampányt idén is több híresség támogatja, így Kammerer Zoltán és Storcz Botond olimpiai bajnok kajakozó, Mező Misi, a Magna Cum Laude frontembere, Harsányi Levente műsorvezető.

 

A befolyt összeget idén a Magyar Onkológiai Intézetnek ajánlják fel, hogy a kórház olyan orvosi műszert tudjon vásárolni, amellyel a prosztataműtét után felügyelni lehet a betegek egészségi állapotát.

 

Magyarországon évente háromezer új beteget regisztrálnak. A betegeknek csak fele gyógyítható: ötven százalékuknál menthetetlen stádiumban ismerik fel a prosztatarákot, így esetükben már csak a fájdalomcsillapításra marad lehetőség – mondta el Böde Imre onkológus.

 

A prosztatarák a magyar férfiaknál a második leggyakoribb betegség, sőt, a lakosság egészét nézve is a harmadik leggyakoribb – tette hozzá a szakember.

 

A korábbi években a kampányból befolyó összeggel többek között a Mentsük meg a férfiakat! mozgalmat és a Magyar Rákellenes Ligát támogatták.

 

Az Ausztráliából indult Movember mozgalom célja felhívni a férfiak figyelmét arra, hogy ne hanyagolják el saját egészségüket és rendszeresen vegyenek részt a szűrővizsgálatokon. A mozgalomhoz csatlakozók egy teljes hónapra félreteszik a borotvát, és megnövesztik arcszőrzetüket: a bajusz egyfajta “kitűző”, amelyet büszkén visel gazdája, éppúgy, ahogy a mellrákellenes kampány támogatói a rózsaszín szalagot hordják.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.