Felavatták Horthy Miklós mellszobrát a Szabadság-téren

Több száz megemlékező, köztük jobbikos országgyűlési képviselők jelenlétében vasárnap délelőtt felavatták Horthy Miklós kormányzó mellszobrát a budapesti Szabadság téren, a Hazatérés temploma előtt. Az ünnepség alatt ellentüntetők népes tábora tiltakozott az esemény ellen.

 

 

A szobrot a megemlékezők “éljen Horthy!” és az ellentüntetők “szégyen, gyalázat!” kiabálásai mellett Hegedűs Lorántné jobbikos országgyűlési képviselő leplezte le.

 

Az avatás kezdetét megelőzően az ünnepségre érkezettek számát némileg meghaladó, több száz ellentüntető gyűlt össze a Hazatérés templomával szemben, az úttest túloldalán. Az avatás idejére az ellentüntetők száma jelentősen csökkent a megemlékezők körülbelül ötszáz fős létszámával szemben. A két tábor folyamatos kiabálással hergelte egymást, de komolyabb atrocitás nem történt, a teret a rendőrség biztosítja.

 

horthy_szobor_avatas3_bp_2013nov2_szabadsag_terAz avatás előtt istentiszteletet tartottak a Hazatérés templomában körülbelül 400 megemlékező részvételével. Gyöngyösi Márton, a Jobbik frakcióvezető-helyettese Horthy Miklóst a 20. század legnagyobb államférfijának nevezte, aki Szent Istvánnal, Szent Lászlóval, a Rákócziakkal, Kossuthtal és Széchenyivel említhető egy sorban. Elfogadhatatlannak minősítette, hogy a rendszerváltást követően nem rehabilitálták a kormányzót, akinek eddig nem volt köztéri szobra Budapesten. Szerinte ez azért van így, mert ahogyan a kommunistákat zavarta, úgy most “Brüsszel és Washington helyi bábjait” is zavarja Horthy Miklós “nemzetmentő” politikájának emléke. Úgy értékelte: a rendszerváltás óta kormányzó politikusok programjai a nyomába sem érnek Horthy Miklós “ezeréves magyar hagyományokon nyugvó politikájának”. Horthy Miklós “amíg tudott, 1944 tavaszáig” ellenállt a szélsőséges ideológiáknak – hangsúlyozta.

 

Az istentiszteleten igét hirdető Hegedűs Loránt lelkipásztor a téren összegyűlt ellentüntetőkre utalva arra hívta fel a megemlékezők figyelmét, hogy a “politikai hisztériakeltés soha nem vezet jóra”. Az ellentüntetők nem képesek belátni a hibáikat, és Horthy Miklóst háborús bűnösnek próbálják beállítani – mondta.

 

Szerinte hamarosan “elkerülhetetlen lesz egy ismételt határozott kiállás a nemzet védelmében” és a “helyes, Isten szerinti önvédelem” az ország népe és területe védelmében.

 

Jelen volt Novák Előd és Murányi Levente, a Jobbik alelnökei, valamint Szilágyi György országgyűlési képviselő is. A megemlékezők között többen gárdaegyenruhát, világháborús katonai, illetve csendőregyenruhát viseltek.

 

A flashmob keretében összegyűlt ellendemonstrálók többsége sárga csillagot viselt a ruházatán, illetve transzparenseket emeltek a magasba. Többek között ismert, zsidó származású magyar művészek, tudósok, sportolók, irodalmárok portréi – Alfonzo, Rejtő Jenő, Radnóti Miklós, Hajós Alfréd, Gábor Dénes, Karinthy Frigyes képmása – voltak láthatók a molinókon, mellükön sárga csillaggal ábrázolva.

 

horthy_szobor_avatas2_bp_2013nov2_szabadsag_terA tüntetők, közöttük az Együtt-PM aktivistái, Horthy Miklóst és Hitlert együtt ábrázoló transzparenseket is magasba emeltek “együtt tették tönkre az országot, ebből egyszer már elég volt”, “Horthy Miklós felelős a jogfosztásokért”, “Horthy Miklós felelős több mint 100 ezer magyar katona haláláért” feliratokkal. Sok molinón vörössel áthúzott horogkereszt volt látható, mellette “Nem, nem, soha!” felirattal.

 

A szoboravatás ellen tiltakozók között megjelent Heisler András, a Mazsihisz elnöke, Kerék-Bárczy Szabolcs, a Demokratikus Koalíció és Szigetváry Viktor, az Együtt 2014 politikusa, Mécs Imre volt SZDSZ-es, majd MSZP-s országgyűlési képviselő, Schmuck Andor, a szociáldemokrata párt elnöke és Vajnai Attila, a Munkáspárt 2006 elnöke is.

 

Már a megemlékezés kezdetét megelőzően számos alkalommal vitába keveredtek Horthy megítélését illetően a két oldal képviselői, ezek a viták sokszor hangoskodásba, ordítozásba fulladtak. A tér az ellentüntetők sípszójától volt hangos.

 

Az ellentüntetők többek között azt skandálták: “fasiszta gyilkosok”, “nácik haza!”, “le lesz döntve”, “olvaszd be!”, “gyilkos Horthy”, “hazaárulók”, “magyar vagyok, nem náci”.

 

Még az istentisztelet közben Hegedűs Lorántné arra kérte a helyszínen a rendőröket, hogy távolítsák el a skandáló ellentüntetőket a térről, mert a megemlékezés résztvevőit felháborította a viselkedésük, így nem tudja garantálni, hogy nem lesz összetűzés a két tábor között. A rendőrség a kérést elutasította. A szobor leleplezését követően az ellentüntetők elhagyták a templom előtti területet.

 

A Fidesz szerint provokáció a Jobbik Horthy-szoboravatása. Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője, Belváros polgármestere vasárnapi, MTI-hez eljuttatott közleményében kiemelte, hogy “a provokatív akció” ürügyet szolgáltat majd a nyugat-európai baloldali lapoknak, hogy a következő hetekben “antiszemitizmust kiáltva”, rossz színben tüntessék fel Magyarországot. Hozzátette: “a tüntetést szervező baloldali prominensekhez” viszont nem kívánt csatlakozni, “hiszen nem szabad elfelejtenünk, hogy ugyanennek a baloldalnak az országgyűlési képviselői alig egy hónapja még közös parlamenti indítványt írtak alá és nyújtottak be a Jobbikkal és Gyöngyösi Mártonnal”.

 

Az MSZP szerint a szoboravatás azt mutatja, hogy nem szűnik “a szélsőjobboldali eszmék visszaszivárgása”, amit a Fidesz a fővárosban és országszerte is “tétlenül néz”. Az ellenzéki párt MTI-hez eljuttatott közleménye szerint a Budapest belvárosában állított Horthy-szobor messze túlmutat önmagán: a “szélsőjobboldali parlamenti párt” részvételével zajlott esemény megmutatta, hogy a szélsőjobboldali eszmék visszaszivárgása nem szűnik, sőt fenyegetőbb, mint Magyarország rendszerváltás utáni történetében bármikor.

 

A Demokratikus Koalíció szintén közleményt juttatott el az MTI-hez, amelyben azt írta: Horthy hű tükre a Fidesz történelemfelfogásának és az egykori államfő nyilvánvalóan eszménye a most kormányzók államfelfogásának. Szerintük egyértelmű a szellemi rokonság a szélsőjobb és a Fidesz között, a kormánypártok egész tevékenysége bátorítólag hat a kirekesztő nézeteket valló csoportokra, egymást erősítik.

 

Az Együtt-PM szövetség társelnöke, Juhász Péter Balog Zoltán emberierőforrás-miniszterhez írt még szombaton nyílt levelet, amelyben elítéli a szoboravatást, és arra szólítja fel a kormányt, hogy “ne elősegítse, hanem minden rendelkezésre álló eszközzel akadályozza meg a Horthy-kultusz újraéledését Magyarországon”.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.