Romániában bűncselekmény a többes szavazás az EP-választásokon

A többes szavazás bűncselekménynek minősül, a hatóságok azonban nem tudják megakadályozni a kettős állampolgárokat abban, hogy ilyen csalást kövessenek el az európai parlamenti választásokon – közölte szerdán az MTI-vel Marian Muhulet, a romániai Állandó Választási Hatóság (AEP) alelnöke.

 

 

A romániai Mensura Transilvanica politikai elemzőcsoport korábban megállapította: a romániai választójogi törvény nem zárja ki, hogy a romániai jelöltekre és a magyarországiakra is leadják szavazatukat az EP-választásokon azok a román-magyar kettős állampolgárok, akiknek magyarországi állandó lakhelyük van.
“Függetlenül attól, hogy milyen típusú választásról van szó, a többes szavazást a román jog bűncselekménynek minősíti, és bírsággal vagy börtönnel bünteti” – mutatott rá az AEP alelnöke.
Hozzátette: normális körülmények között egy Magyarországon élő román állampolgár csak akkor szavazhat az EP-választáson a román külképviseleten, ha nem kérte felvételét a magyar választói névjegyzékbe, az európai uniós országok ugyanis kölcsönösen tájékoztatják egymást állampolgáraik “átiratkozásairól”. Példaként a Spanyolországban dolgozó román állampolgárokat említette, akik már nem szavazhatnak a román EP-listákra, ha feliratkoztak a spanyol névjegyzékre.
Ugyanakkor elismerte: ha egy Magyarországon élő román-magyar kettős állampolgár a magyar állampolgársága alapján felvéteti magát a magyar névjegyzékbe, akkor a magyar választási hatóságnak nincs honnan tudnia, hogy értesítenie kellene erről a román hatóságokat. Így nem lehet kizárni, hogy az illető bemegy a román külképviseletre, ahol román állampolgárként is szavazhat a román EP-listára. Mindazonáltal ez bűncselekmény – tette hozzá.
Rámutatott: nem létezik még olyan európai szintű, egységes választási mechanizmus, amely kizárná a kettős szavazás lehetőségét. “Távol áll tőlem, hogy bátorítsak ilyesmit, de azt nehezen tudnám elképzelni, hogy az esetleges többes szavazások tömegessé válnának és befolyásolhatnák az Európai Parlament összetételét” – magyarázta Muhulet.
Október közepén a Romania Libera című román lap cikkezett arról, vajon hol fognak szavazni az EP-választásokon a könnyített honosítással magyar állampolgárságot szerzett romániai magyarok. E cikkre reagálva Kovács Péter, az Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) főtitkára az MTI-nek elmondta, a romániai magyar szavazóbázis csak nagyon kis mértékben csökkenhet a kedvezményes honosítás miatt a jövő évi európai parlamenti választáson, mert a szavazati jog lakcímhez kötött.
“A magyarországi listákra való szavazás lehetősége csak azon erdélyi magyarok esetében áll fenn, akiknek van magyarországi lakcímük is. Ez csak néhány százaléka azoknak, akik könnyített honosítással szerezték meg a magyar állampolgárságot, hiszen a könnyített honosításnak éppen az volt a lényege, hogy nem szükséges a magyarországi lakcím” – mondta Kovács Péter.
A Nemzeti Választási Iroda (NVI) arról tájékoztatta az MTI-t, hogy Magyarországon az európai parlamenti választásokon csak a magyarországi lakcímmel rendelkező magyar (és uniós) állampolgárok vehetnek részt, de vannak olyan tagállamok – például Románia -, amelyek lakóhelytől függetlenül biztosítják az aktív választójogot saját állampolgáraiknak.
Az NVI is elképzelhetőnek nevezte, hogy ily módon a kettős állampolgárok két névjegyzékbe is bekerülhetnek az európai parlamenti választások során. Ennek kizárására, illetve a többes szavazás megakadályozására vagy felderítésére az uniónak nincs sem jogi, sem egyéb eszköze – fűzték hozzá.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.