November 1-jétől 11,1 százalékkal csökken a gáz, az áram és a távhő ára

November 1-jétől 11,1 százalékkal csökken a lakossági gáz, az áram és a távhő ára az Országgyűlés döntése értelmében. Az újabb rezsicsökkentéssel a gáz, az áram és a távhő ára tavaly decemberhez képest összesen 20 százalékkal mérséklődik.

 

A parlament két héttel ezelőtt, október 14-én döntött az újabb rezsicsökkentésről. A törvényjavaslatot a fideszes Németh Szilárd nyújtotta be a parlamentnek. Az Országgyűlés a fogyasztóvédelmi bizottság javaslatára arról is határozott, hogy az egyetemes földgázszolgáltatókra terhelik a csatlakozó vezetékek és a felhasználói berendezések, például a gázkazánok műszaki-biztonsági felülvizsgálatának költségét.

A rezsicsökkentéssel kapcsolatos intézkedések múlt év decemberében kezdődtek.

Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető államtitkár 2012. december 6-án bejelentette: 2013. január 1-jétől tíz százalékkal csökken a lakossági gáz és villamos energia ára.

A politikus közölte: a gáz- és áramár csökkentéséről a kormány végleges döntést hozott. Jelezte, hogy mindez 3,8 millió családi otthont érint, a családok megtakarítása éves szinten százezer forintos nagyságrendű lehet. Hozzátette: az árcsökkentés nyilvánvalóan főképp a kereskedőket – amelyek kivétel nélkül nyugati multinacionális vállalatok – fogja hátrányosan érinteni.

Lázár János arról is beszélt, hogy az említett csaknem négymillió otthon 76 százaléka gázzal fűt, így kiemelten fontos az árcsökkentés, amely a távfűtés árára is kedvező hatással lesz.

A rezsicsökkentés következő lépésében, 2013. július 1-én csökkentek a víz- és csatorna, valamint a szemétszállítási díjak, emellett olcsóbb lett a szennyvízszippantás, a PB-gáz és a kéményseprés is.

Az Országgyűlés 2013. április 29-én döntött a víz- és csatorna, valamint a szemétszállítási díjak tízszázalékos csökkentéséről július 1-jével. A jogszabály értelmében a víz- és csatornadíjak a januári összeghez képest csökkentek tíz százalékkal, míg a szemétszállításért – 2014. december 31-éig – a 2012. áprilisi ár legfeljebb 4,2 százalékkal megemelt összegének 90 százalékát kérhetik el a szolgáltatók.

A fideszes Németh Szilárd és Ékes József javaslatára elfogadott törvény alapján a díjcsökkentést kötelező feltüntetni a számlán. Ha ez elmarad – és a fogyasztóvédelmi hatóság megállapítja a szerződésszegést -, a szolgáltatónak tízezer forint kötbért kell fizetnie a fogyasztónak.

A szennyvízszippantás árának 10 százalékos csökkentéséről június 21-én döntött a parlament Németh Szilárd javaslatára. A döntés értelmében július 1-jétől a szennyvízszippantásért mindenütt tíz százalékkal kevesebbet kell fizetni a január 31-i árakhoz képest. A díjcsökkentésről a szolgáltatóknak részletes tájékoztatást kell adniuk az ügyfeleknek, és a fogyasztóvédelmi hatóságnak is igazolniuk kell az előírtak teljesítését.

Az Országgyűlés június 3-án fogadta el a földgáztörvény módosítását, amelynek értelmében július 1-jétől a vezetékes, a tartályos és a palackos propán-bután- (PB-) gáz is hatósági áras és 10 százalékkal olcsóbb lesz.

Szintén július 1-jével feleződött a kéményseprő-ipari közszolgáltatás 1 egységnyi munkaráfordításának az ára. A kémények ellenőrzésekor az egységnyi ráfordítás eddig 4 ezer forint volt, a módosítás után 2 ezer forint lett. A kéményseprés árát kormányrendelet határozza meg. A kéményellenőrzés tartalma nem változik: az műszaki felülvizsgálatból és az összekötő elemek ellenőrzéséből, tisztításából áll.

További lépésként a 2013. október 30-án Németh Szilárd bejelentette: a közműszámlák egységesítését javasolja a Fidesz rezsicsökkentésért felelős munkacsoportja. A kormánypárt szakpolitikusa elmondta: a szabályokat törvény rögzíti majd. A várhatóan 2014. január 1-jétől hatályos új rendszerben egységesek, egyszerűek, átláthatóak, mindenki számára megérthetőek lesznek a számlaképek – közölte Németh Szilárd.

“Meg fogjuk határozni színekkel az egyes szolgáltatások területét, hogy még könnyebb legyen az eligazodás, és meg fogjuk határozni még a betűméretet is” – mondta az országgyűlési képviselő, jelezve, hogy a jogszabály vonatkozik majd a gáz-, a villany-, a távhő-, a víz- és csatorna-, valamint a szemétszállítási és a kéményseprési számlákra is.

Hozzátette: lesz egy úgynevezett elsődleges számla, de emellett a szolgáltatók a továbbiakban is kötelesek lesznek kibocsátani a részletes számlát.

 

 

Fidesz: egy átlagos háztartás évi százezret spórolhat

Évi százezer forintot takaríthat meg egy átlagos magyar háztartás a rezsicsökkentéssel – közölte Kocsis Máté, a Fidesz kommunikációs igazgatója pénteki budapesti sajtótájékoztatóján.

Az idei rezsicsökkentés harmadik üteme november 1-jén, pénteken lépett hatályba, amelynek eredményeként 11,1 százalékkal – a tavaly decemberi árakhoz képest pedig összesen 20 százalékkal – lett olcsóbb a gáz, az áram és a távhő ára.
Kocsis Máté emlékeztetett, hogy idén már kilenc szolgáltatás ára csökkent, a gáz-, az áram- és a távhődíjak kétszeri mérséklése mellett júliustól olcsóbb lett a víz- és a csatornadíj, a szemétszállítás, a palackos gáz, a szennyvízszippantás, valamint a kéményseprés ára.
Mindezzel – európai uniós szinten – a fogyasztók javára jelentősen javult a magyarországi rezsiköltségeknek az átlagbérhez viszonyított aránya, de “még mindig van ezen mit javítani, éppen ezért gondolkodunk a jövőben is hasonló lépésekben” – mondta.
Az eddig intézkedések egy átlagos háztartásban éves szinten százezer forintos megtakarítást jelenthetnek – hangsúlyozta.
Példaként említette, hogy csak az áram, a gáz és a távhő árának csökkentésével egy budapesti 60 négyzetméteres gázfűtéses lakásban élő kéttagú háztartás évente akár 55 ezer forintot is megspórolhat, míg egy száz négyzetméteres, gázfűtéses házban élő kétgyermekes család megtakarítása 103 ezer forintnál is több lehet.
A többi szolgáltatás árának csökkenését is figyelembe véve az összes megtakarítás bizonyos háztartásokban elérheti akár az évi 150 ezer forintot is – mondta a Fidesz kommunikációs igazgatója.
A politikus kitért a fogyasztóvédelmi intézkedésekre is, így például az egyszerűsített számlákra, amelyeken tájékoztatást kell adni a rezsicsökkentéssel megtakarított pénzről. Kocsis Máté jelezte, hogy a számlaképek további egyszerűsítését tervezik.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.