Budaörs – Az október 30-ai képviselő-testületi ülésen történt

Ülést tartott Budaörs Város Önkormányzatának képviselő-testülete 2013. október 30-án. Ismertetjük az Önkormányzat hivatalosan kiadott verzióját az ülésen történtekről.

 

Bővítik a kamerás térfigyelő rendszert, önkormányzati lakásokat újítanak fel és támogatják az alapellátásban dolgozó orvosok eszközeinek fejlesztését. Több más mellett ezekről is döntött a képviselő-testület.

 

Laczik Zoltán (MSZP) napirend előtti felszólalásában az 1. számú Általános Iskola szülői közösségének kérését tolmácsolva a reggeli közlekedési torlódási problémák megoldását kérte a kiserdőn keresztüli út megnyitásával. Wittinghoff Tamás polgármester jelezte, hogy ez a terület óvodaépítés céljára van fenntartva, ezzel együtt a közlekedési dugók megszüntetését, ha más módon is, de meg kell oldani; ennek lehetőségeit a hivatal meg fogja vizsgálni.

 

Török Czene István alpolgármester arról tájékoztatta a résztvevőket, hogy a Fidesz frakcióvezetője, Kálóczi Imre hosszú ideje komoly betegséggel küzd, ezért teljes felgyógyulásáig helyettesét, Sánta Áront bízták meg a képviselőcsoport tagjai a frakció vezetésével.

 

Az alpolgármester bejelentette: a XI. kerületi önkormányzattal közösen megkezdik a kamaraerdei buszvégállomás átépítését.

 

Bíró Gyula (Budaörs Fejlődéséért Egyesület) a Szivárvány út 8. előtti, mintegy 40 négyzetméteres járdaszakasz felújítását kérte, mert sárban járnak a lakók és a kukák is vízben állnak. Lőrincz Mihály műszaki osztályvezető ígéretet tett, hogy belső átcsoportosítással forrást teremtenek erre és még ebben az évben megjavítják a szóban forgó útburkolatokat.

 

Sánta Áron (Fidesz-KDNP) a Budafoki úton megkezdődött társasházépítés kapcsán kérte, hogy súlykorlátozással vagy a nehézgépjárművek számára várakozó hely kialakításával akadályozza meg az önkormányzat az út rongálódását és közlekedési káosz folyamatos kialakulását.

 

Császárné Kollár Tímea (Jobbik) egy közbiztonsági közmeghallgatás megrendezését szorgalmazta, tekintettel arra, hogy a helyi rendőrfőkapitány nem tett eleget szervezetük felkérésének, hogy vegyen részt egy közbiztonsági fórumon. Wittinghoff Tamás polgármester ennek kapcsán jelezte, hogy a rendszeresen megtartott közmeghallgatásokon ilyen témákat is bármikor fel lehet vetni.

 

Megjegyezte azonban: a rendőrfőkapitány pártrendezvényeken valóban nem vehet részt.

 

Emellett Császárné Kollár Tímea arra is rákérdezett, hogy miért késik a már elkészült Trianon emlékmű átadása. A polgármester ezzel kapcsolatban közölte, hogy eddig ennek nem volt megfelelő időpontja, ugyanis az átadást valamilyen aktualitáshoz szeretnék kötni.

 

Káhn János (Fidesz-KDNP) a közbiztonsággal kapcsolatban jelezte, hogy november 10-én toborzással egybekötött lakossági fórumot tart a most alakuló Óvárosért Polgárőr Egyesület. A képviselő arra is felhívta a figyelmet, hogy a héten befejeződik a rekonstrukció a budaörsi temetőben, amit Lőrincz Mihály is megerősített, illetve a képviselő kérésére közölte, hogy az ünnepek alatt gondoskodnak a temető 24 órás őrzéséről.

 

Leipán Tibor (független) nehezményezte, hogy az önkormányzat nem képviseltette magát testvérvárosunk, Magyarkanizsa egyik rendezvényén. A polgármester elmondta, hogy két képviselő vállalta a kiutazást, de az utolsó pillanatban lemondták az utat.

 

Stifft Nándor (Budaörs Fejlődéséért Egyesület) a Patkó utca 9. szám előtt végzett közműépítések után ott hagyott sittnek és hulladéknak a kivitelezővel történő elszállíttatására kérte a szakirodát. Emellett érdeklődött, hogy az ígért határidőre miért nem készült el a Herman Ottó Általános Iskola beruházása. Ez utóbbi kapcsán Lőrincz Mihály közölte: az iskola felújításának műszaki átadás-átvételi folyamata határidőben megkezdődött, jelenleg az ezzel összefüggő hibajavítások zajlanak, amire 30 napja van a kivitelezőnek.

 

Becz György (Budaörs Fejlődéséért Egyesület) napirend előtti felszólalásában hívta fel a figyelmet a nagy sikerrel lezajlott Primanima animációs filmfesztiválra, amely Budaörs egyik meghatározó kulturális eseményévé nőheti ki magát. Tájékoztatása szerint 168 filmet mutattak be, szinte folyamatos telt ház mellett. Wittinghoff Tamás polgármester ehhez azt is hozzátette, hogy több mint 600 film közül válogathatott a zsűri, ezzel nemzetközi szinten is kiemelkedővé vált a seregszemle.

 

 

A napirend előtti felszólalásokat követően első napirendi pontként módosították a képviselők az idei évi költségvetési rendeletet. Ilyenkor vezetik át azokat a döntéseket, amelyeknek a büdzsét érintő pénzügyi vonzatai voltak a két ülés közötti időszakban, illetőleg az előző képviselő-testületi ülés olyan határozatait, amelyek érintették a költségvetést.

 

Döntöttek a Clementis László működtetői ösztöndíj felülvizsgálatáról. Káhn János (Fidesz) azt tartotta volna helyesnek, ha az ösztöndíj minden pedagógus számára azonos összegű lenne. Wittinghoff Tamás polgármester elmondta: a szakszervezetekkel és az iskolaszövetséggel való egyeztetés során egyértelművé vált, hogy az érintettek differenciáltan szeretnék elosztani az ösztöndíj összegét a minőség megőrzése érdekében. Sánta Áron (Fidesz) azt vetette fel, hogy egységesnek kellene lennie a szempontrendszernek, amely alapján döntenek az igazgatók az ösztöndíj mértékéről.

 

Karsainé Kovács Judit, vezető főtanácsos emlékeztetett rá, hogy az önkormányzatnak több éve van egy jóváhagyott minőségbiztosítási rendszere és ezt használják az iskolák is.

 

Annak érdekében, hogy a pedagógus bérrendezések következtében ne csökkenjen az óvodai dolgozók jövedelme sem, a testület pótlékot állapított meg a szektorban dolgozók részére.

 

Pontosították azt a rendeletet, amely a sajátos nevelési igényű tanulók által fizetendő térítési díjak támogatásáról szól abban az esetben, ha nem az önkormányzat területén működő iskolákba járnak. A támogatásra az jogosult, aki legalább két éve életvitelszerűen Budaörsön él.

 

A Testnevelési és Sport Díjról szóló rendeletet úgy alakították át, hogy a jövőben az a személy, aki három alkalommal is elnyeri ezt, megkapja a „Városi Sport Díj örökös kitüntetettje” címet.

 

Azoknak a vállalkozásoknak, amelyek pályázati úton elnyerhető támogatásban részesülnek, és a kapott pénzből eszközöket vásárolnak, a testület döntése alapján nem kell munkahely teremtési kötelezettséget vállalniuk.

 

Egy másik döntés eredményeként Környezetvédelmi Csoportot hoztak létre a képviselők a Polgármesteri Hivatalon belül, és ezért egy fővel megemelték a hivatal létszámát is.

 

A testület döntése szerint kikerült a vonatkozó helyi rendeletből a közterületen történő szeszes ital fogyasztására vonatkozó rész, mert ezt ma már egy magasabb rendű jogszabály rendezi.

 

Korábban a zajrendeletben szabályozta az önkormányzat a lakott terület határaitól 200 méteren belül működő lőterek működését. A kormánymegbízott észrevételére ez a szöveg átkerült egy másik rendeletbe, változatlan tartalommal. E szerint a délelőtt 10 és 12, illetve délután 15 és 17 óra közötti időszakokon kívül nem folytatható lőgyakorlatozás.

 

Döntött a képviselő-testület a térfigyelő rendszer üzemeltetésének kérdéseiről és bővítéséről is. Czuczor Gergely (Fidesz-KDNP) a Templom téri térfigyelő kamerák kihelyezésének időpontjáról érdeklődött. Kérdésére Lőrincz Mihály műszaki osztályvezető elmondta: a kamerák telepítése novemberben veszi kezdetét, de a Templom térhez csak egy másik ütemben fognak eljutni.

 

A képviselők úgy döntöttek, hogy tovább terveztetik a Bleyer Jakab Német Nemzetiségi Általános Iskola és az 1. számú Általános Iskola kézilabda pályáinak lefedésére készült vázlatterveket.

 

Egy másik döntés alapján pályázatot nyújt be az önkormányzat az MLSZ pályaépítési programjához annak érdekében, hogy a Herman Ottó Általános Iskolában egy 20 méter x 40 méteres műfüves focipálya jöhessen létre.

 

Az ülésen jóváhagyták a „Hulladékgazdálkodás fejlesztése Budaörsön” című pályázatról szóló tájékoztatót.

 

Emellett elfogadták azt a tanulmánytervet, amely alapján utcai tájékoztató táblákat rendel meg az önkormányzat.

 

Az ülésen hozott egy másik döntés értelmében engedélyezték néhány reklámtábla telepítését a város főútvonalai mentén.

 

Döntöttek azoknak az önkormányzati tulajdonú lakásoknak a felújításáról is, amelyekre még érdemes pénzt költeni. A felújításokat úgy oldják meg, hogy gondoskodnak az ott lakók ideiglenes elhelyezéséről.

 

A testület módosította a BTG Kft-vel kötött közszolgáltatási keretszerződést annak érdekében, legyen forrás az oktatási intézmények területén lévő idős fák gondozására, amely célra ötmillió forintot fordíthat a Településgazdálkodási Kft.

 

Döntöttek a Budaörsi Városi Uszoda, Sportcsarnok és Strand világításának fejlesztéséről, amely a döntés értelmében LED-es rendszerrel valósul meg, 22 millió forintból.

 

Több céltartalékba helyezett forrást felszabadított a testület a főépítészi keretből, így különböző építészeti fejlesztések, ezen belül tanulmányok, légi fotók, telekalakítások valósulhatnak meg.

 

Emellett útfelújítási munkálatokra is csoportosítottak át forrást, összesen 5 millió forintot.

 

Megtörténhet a Petőfi utca-Kisfaludy utca 20 kV-os légvezetékeinek kábelre történő kiváltása is, amelyre – szükséges kompakt állomásokkal együtt – 35 millió forintot fordítanak.

 

A Budaörsi Advent rendezvényre idén 10 millió forintot költhet a Budaörsi Szent Tarzíciusz Egyesület a képviselő-testület döntésének megfelelően. Ebből az összegből az adventi időszakban nemcsak vásári forgatag, hanem folyamatos programok is megvalósulnak, három helyszínen: a Templom téren, a Városházán és a buszvégállomásnál.

 

Sportcélú támogatásokra 3,25 millió forintot csoportosítottak át a képviselők, amelyből a műfüves futballpályák építésének befejezése valósul meg.

 

Hozzájárultak a képviselők, hogy a Budaörsi Román Nemzetiségi Önkormányzat meghosszabbított időpontig, 2014. február 25-éig számolhasson el egymillió forintos önkormányzati támogatásával.

 

A polgármesteri keretből térítik meg az Illyés Gyula Gimnázium diákjainak bretzfeldi utazási költségeit, amelyet szintén jóváhagyott a képviselő-testület.

 

A város mind a 26 alapellátásban dolgozó orvosának munkáját segíti az a 11 millió forint, amelyet tárgyi eszközök vásárlására fordíthatnak a testületi döntés értelmében.

 

Hat kisgyermek családi napköziben történő ellátása oldódhat meg, miután két csoportban 3-3 főre ellátási szerződést köt az önkormányzat a Törpös Családi Napközivel – döntöttek az ülésen a képviselők.

 

Elfogadták az önkormányzat a 2014-es évre vonatkozó belső ellenőrzési tervét is.

 

Megszavazták emellett azt az előterjesztést is, amely lehetővé teszi, hogy az önkormányzat küldötteket delegáljon a most létrejövő oktatási intézményi tanácsokba.

 

Már korábban a Budaörsi Játékszín – új nevén Budaörsi Latinovits Színház – új igazgatójának kérelmére nyolcmillió forintot szavaztak meg egy olyan konténerrendszer kiépítésére, amely a színészöltöző, műszaki öltöző és irodai munkahely kialakítását fogja szolgálni. Most a pénzt átcsoportosították, hogy a beruházást a hivatal végezze el.

 

Támogatta a testület a Ganz-Kesjár Karate Klub egymillió forintos támogatási kérelmét, amelyből terembérleti kötelezettségeket fognak fedezni. Egyúttal felkérte a testület a jegyzőt, vizsgálja meg, hogyan lehetne csökkenteni a városi létesítmények bérleti díjait.

 

A képviselő-testület döntésének megfelelően előzetes megvalósíthatósági tanulmány készül egy

multifunkcionális sportcsarnok létrehozásáról, amelyet a Városfejlesztő Kft. és a hivatal munkatársai készítenek el, így az külön forrást nem igényel.

 

Úgy döntöttek, hogy felújítják és hasznosítják az Őszibarack utcában lévő önkormányzati tulajdonú faházat, amely az iskola szomszédságában áll.

 

Sikerült megállapodni a Kormányhivatallal, hogy milyen feltételek mellett használhatnak bizonyos területeket a tervezett Kormányablak létesítésére a Városháza épületében.

 

A Herman Ottó Általános Iskola udvari térvilágítására 11,46 millió forintot csoportosítottak át.

 

Az 1 sz. Általános Iskola udvari hangszórójának kiépítésére 3,6 valamint az ablakbeépítéssel egybekötött homlokzatfelirat készítésére 7 millió forintot szavaztak meg.

 

Az Aramis SE működését 3 millió forinttal támogatja az önkormányzat. A polgármester önmérsékletre szólította fel a sport egyesületeket.

 

A Budaörsi Úszó, Vízilabda és Vízisport Egyesület 239 ezer forintnyi támogatást kapott, hogy részt vehessen egy pozsonyi nemzetközi szinkronúszó versenyen.

 

Beadja az önkormányzat a norvég alaphoz azt a pályázatot, amely energia hatékony iskolák fejlesztését támogatja. A Herman iskola emeletráépítését segítheti az esetleg elnyert összeg.

 

Pénzt szabadítottak fel céltartalékból a Szellő utcai pihenőpark megvalósításához.

 

Húsz millió forinttal támogatják a Budaörs Kézilabda Sport Kft-t.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.