Veszélyességi faktor: 6 – Figyeljenek a gyertyák és mécsesek helyes használatára

(Budaörs – Budaörsi Infó) Ha egy tízes skálán vizsgáljuk a veszélyesség mértékét a munkaszüneti, ünnep-, és különböző otthon töltött napoknak, akkor a Mindenszentek veszélyességi faktora 6-os! A karácsony 8-as piros jelzése és a családi étel túladagolós fájdalmai mögött is jócskán lemaradva kullog csupán. Azonban ne becsüljük alá! Rengeteg veszélyforrást hordoz ez az ünnepünk. Petró Tiborral a Budaörsi Önkéntes Tűzoltóság munkatársával vizsgáltuk meg, hogy milyen veszélyhelyzetekbe kerülhetünk ezen a napon, és azt, hogy hogyan hárítsuk el a káreseteket. Az országos katasztrófavédelem is közleményben hívja fel erre a figyelmet!

 

 

 

Elsőként vizsgáljuk meg, hogy miről is beszélünk. A Mindenszentek (latinul: festum omnium sanctorum) a mecses_gyertya_karacsonykatolikus egyházban az összes üdvözült lélek emléknapja, a protestantizmus az elhunytakról emlékezik meg ilyenkor. Az ezt követő halottak napja fokozatosan vált egyházi ünnepből az elhunytakról való általános megemlékezéssé. Általános szokás, hogy mindenszentek napján rendbe teszik és virággal díszítik a sírokat, amelyeken gyertyát gyújtanak a halottak üdvéért. A gyertya fénye az örök világosságot jelképezi, a katolikus egyház szertartása szerint a “temetők nagy keresztjénél” ma is elimádkozzák a Mindenszentek Litániáját, és megáldják az új síremlékeket.

 

A lakástüzek

A Mindenszentek sok veszélyforrást rejt, mivel ennek a hagyománynak a fő alkotó eleme az, hogy megemlékezés céljából gyertyát gyújtunk. Petró Tiborral a Budaörsi Önkéntes Tűzoltóság munkatársával azt vizsgáltuk, hogy milyen káresetek származhatnak ebből, és hogyha megtörténik a baj, akkor mi az első és legfontosabb teendőnk!

petro_tibor„A lakástüzeknek négy nagy csoportját lehet megkülönböztetni. Az első a tűzhelyen hagyott olajokból származó tüzek, ez alapvetően a konyhához köthető, mert ha a gáztűzhelyen hagyott olaj túlhevül, akkor öngyulladást tud okozni. A szellőző berendezésben lerakódó olajok is okozhatnak tűzesetet.

A második, amikor  valaki dohányzik a lakásban és cigarettáját őrizetlenül hagyja. Ennek a figyelmetlenségnek a következtében is tűz alakulhat ki otthonunkban.

A harmadik az amikor az elektromos hálózat felújításra kerül, és ezek az elektromos hálózatok nem szakszerűen kerülnek kialakításra, hanem barkácsolással. Ennek következtében az elektromos tüzek megjelenése lehet a veszélyforrás.

A negyedik, pedig a mostani időszakra vonatkozik, a Mindenszentekre és az adventi időszakra” – mondta el Petró Tibor.

 

Veszélyforrások Adventkor és Mindenszentekkor

 

“Lassan már az adventi időszakot éljük, amikor a Karácsonyra készülünk. Az adventi gyertyák gyújtása nagyon szép hagyományőrző tevékenység. Ugyanakkor hogyha a gyertyát ott hagyjuk felügyelet nélkül, akkor könnyen alakulhat ki katasztrófahelyzet.

November elseje a halottak napja. Ebben az időszakban a temetőben nagyon sokan gyújtanak gyertyát. Tovább gondolva ezt az eseményt, nagyon sokan használnak égő gyertyát lakásukban is. Ezzel kapcsolatban ugyanaz a felállás mint az adventi időszakban, hiszen a meggyújtott gyertya felügyelet nélkül nagyon könnyen okozhat lakástüzet. A lakástűz egy panel épületben nem csak egy lakásra terjed hanem nagyon sok lakót is érinthet a lakóközösségben.”

mindenszentek_halottaknapja

Hajdú Márton, az OKF helyettes szóvivője is felhívta a lakosság figyelmét a szerdai közleményében arra, hogy a gyertyák és mécsesek helytelen használata a szabadban és zárt térben egyaránt könnyen tüzet okozhat. A statisztikák azt mutatják, hogy az ünnepek idején megnő a lakástüzek száma.

A tűzesetek kiváltó oka legtöbbször az, hogy az égő mécseseket vagy gyertyákat gyúlékony anyag közelében felejtik, a lángok pedig a különböző textíliákon (függönyön, asztalterítőn) keresztül átterjednek a lakás más helyiségeire.

A temetőkben pedig száraz idő esetén egy felboruló gyertya vagy mécses is elegendő ahhoz, hogy tűz keletkezzen és a szél a lángok továbbterjedését még meg is gyorsítja.

Ezért arra kérik a lakosságot, hogy körültekintően válasszák meg a gyertyák és mécsesek helyét, rakják olyan helyre azokat, ahol nem dőlhetnek el, ahonnan nem eshetnek le. Emellett használjanak éghetetlen anyagból készült alátéteket – áll Hajdú Márton közleményében.

Mindenszentek_halottak_napja_Dunaharaszti

Azonban, ha már megtörténik a baj, és időben észleljük, akkor nagyon fontos, hogy cselekedjünk mihamarabb.

“A tűzeset megelőzése a legfontosabb, de ha elszenvedője lesz egy tűzesetnek, akkor a lehető leggyorsabban próbálja meg a tüzet eloltani. Ha nincsen otthon porraloltó készülékünk, hanem vízzel szeretnénk oltani a tüzet, akkor az elektromos hálózatot válasszák le a lakásban, és utána kezdjenek neki a tűzoltásnak (telefon: 105), hiszen egy áramütés az sokkal veszélyesebb lehet mint maga a tűz.

Ha képesek vagyunk, arra hogy egy két három percen belül eloltsuk a lakástüzet, csak akkor kezdjünk neki a tűz oltásának miután kizártuk a közműveket. Viszont ha nem vagyunk képesek ennyi idő alatt eloltani a tüzet, akkor az életmentésre a saját menekülésünkre gondoljunk, és próbáljuk meg a lakást a lehető leggyorsabban elhagyni. Ugyanakkor értesítsük a tűzoltóságot (telefon: 105) és a közelünkben lévő személyeket is. – mondta el Petró Tibor.

Okosan, óvatosan emékezzenek meg november elsején szeretteikről! Semmiképpen ne hagyjanak őrizetlenül égő gyertyát a lakásban, mert nagy baj származhat belőle. Vigyázzunk magunkra, és társainkra. 

(Budaörsi Infó)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.