Súlyos versenyhivatali büntetések a nagy könyvkereskedő cégeknek

A Líra Könyv Zrt. fellebbez a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) döntése ellen, amellyel a cégre egy másik könyvkereskedelmi társasággal együttesen 15 millió forintos bírságot rótt ki – közölte a társaság igazgatóságának elnöke az MTI érdeklődésére.

 

 

 

A versenyhivatal keddi közlése szerint összesen hetvenmillió forintos bírságot szabott ki négy könyvterjesztő vállalkozásra, amiért azok versenykorlátozó megállapodásokat kötöttek kiadókkal. A jogsértő magatartás elkövetéséért a Pécsi Direkt Kereskedelmi és Szolgáltató Kft.-t 40 millió forint, a Líra Könyv Zrt.-t és a Sun Books Könyvkereskedelmi Kft.-t együttesen 15 millió forint, továbbá a Libri Könyvkereskedelmi Kft.-t 15 millió forint bírság megfizetésére kötelezte a GVH.

Kolosi Tamás, a Líra Könyv Zrt. igazgatósága elnökének közlése szerint a cég a GVH döntését “egészen abszurdnak” tartja. A fellebbezést már készítik a jogászaik, és a törvényes határidőn belül benyújtják a versenyhivatalnak  – tette hozzá.

A GVH az eljárásban a könyvkereskedők és a kiadók között létrejött terjesztési megállapodásokban, azaz a bizományi és az adásvételi szerződésekben rögzített feltételeket, kikötéseket vizsgálta. A hivatal megállapította, hogy a könyvterjesztő vállalkozások a viszonteladási ár rögzítésére, a versenytársak árazására, és a fogyasztói ár időbeli változtatásának tilalmára vonatkozó versenykorlátozó célú megállapodásokat kötöttek a kiadókkal. Mivel a rendelkezések egymás hatását erősítették, így együttesen különösen alkalmasak voltak a könyv-kiskereskedelmi verseny korlátozására – írta a GVH.

Az MTI megkereste a másik három könyvterjesztőt is, a cégek egyelőre nem válaszoltak.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.