Megbírságolták Romániában a romák sterilizálását javasoló önkormányzati képviselőt

A romániai Országos Diszkriminációellenes Tanács (CNCD) 8000 lejes (530 ezer forint) bírsággal sújtott szerdán egy Fehér megyei liberális önkormányzati képviselőt, aki egy Facebook-bejegyzésben a gyermekük nevelésére méltó körülményeket teremteni képtelen roma nők sterilizálását javasolta.

 

 

 

Rares Buglea, a kormányzó Nemzeti Liberális Párt (PNL) önkormányzati képviselője egy tavalyi eszmefuttatásában kifejtette, nem tartja alkalmasnak a gyermekvállalásra azokat a roma nőket, akik esetében egy szociális vizsgálat kimutatja, hogy az első gyermekük számára sem tudtak emberhez méltó körülményeket biztosítani.

“Miért engedjük, hogy megszülje a második…, az ötödik gyermekét is, hogy aztán az állam fizesse a szociális segélyt” – tette fel a kérdést a fiatal politikus, hozzátéve, hogy a jelenlegi demográfiai tendenciák alapján az országot az “elcigányosodás” veszélye fenyegeti. Buglea később egy újabb bejegyzésben azt közölte, hogy nemzetiségtől függetlenül megvonná a szülés jogát azoktól, akik nem tudják felnevelni gyermekeiket.

Teodor Athanasiu, a Nemzeti Liberális Párt Fehér megyei szervezetének elnöke megbocsáthatatlan hibának minősítette Rares Buglea állásfoglalását, és közölte, a fiatal politikus lemondott a párt megyei ifjúsági szervezetének elnöki tisztségéről.

A CNCD azt követően hozta meg határozatát, hogy a Fehér megyei táblabíróság melletti ügyészség október 14-én úgy döntött: bűncselekmény hiányában nem indít eljárást.

A diszkriminációellenes hatóság tavaly a magyarságot sértő internetes bejegyzések miatt is bírságolt, egyértelművé téve, hogy álláspontja szerint a közösségi portálok is nyilvános térnek minősülnek, és az ezeken közzétett uszítások is büntetetők, amennyiben valaki panaszt tesz ellenük.

Rares Buglea esetében – a bejegyzés jelentős média visszhangja nyomán – a CNCD hivatalból indított eljárást.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.