Politikai nyilatkozatot fogadtak el a rezsicsökkentés megvédéséről

Politikai nyilatkozatot fogadott el a parlament hétfőn a rezsicsökkentés megvédéséről, amire az előterjesztő Fidesz-KDNP indoklása szerint az európai uniós bürokrácia nyomásgyakorlása miatt volt szükség.

 

 

 

 

A javaslatot hétfőn fogadta el az Országgyűlés 279 igen szavazattal, hét nem ellenében, két tartózkodás mellett. A kormánypártok és a Jobbik képviselői igennel voksoltak, az MSZP-sek nagy többsége és az LMP nem nyomott gombot. Nemmel a szocialista Veres János és hat független képviselő szavazott.

Az indítványt Rogán Antal, a Fidesz parlamenti frakcióvezetője terjesztette be az Országgyűlésnek, majd benyújtóként csatlakozott hozzá Németh Szilárd, a Fidesz rezsicsökkentésért felelős politikusa, frakciótársa, Dióssi Csaba és a KDNP-s Aradszki András.

A dokumentumban felidézik, hogy a parlament 2010-ben döntött az energiaárak reálértéken történő befagyasztásáról, majd az elmúlt egy évben a rezsiköltségek csökkentéséről, megkezdve ezzel a magyar családok “elviselhetetlen terheinek enyhítését”. Erre azért volt szükség – írták -, mert 1994 és 1998 között a szocialista kormány a valós érték töredékéért privatizálta a közmű- és energiaszolgáltatókat.

Az így döntő részben külföldi tulajdonba került cégek – Európában példa nélküli módon – az akkori kabinettől még garantált profitot is kaptak, sőt ezen túlmenően 2002 és 2010 között a szocialista kormányok a gáz árát 15-ször, a villamos energiáét pedig 9-szer emelték – olvasható a nyilatkozatban, amely szerint így az Európai Unióban a magyar családok fizették jövedelmükhöz képest az egyik legmagasabb árat az villamos energiáért és a gázért.

Utalva arra, hogy a rezsicsökkentéssel kapcsolatban az Európai Bizottság több kérdésre is választ vár a magyar kormánytól, a dokumentumban az áll: az EU-s bürokrácia “előbb burkoltan, majd immár nyíltan próbál nyomást gyakorolni” Magyarországra, a rezsicsökkentés eltörlését, visszavonását sürgetve.

“A magyar Országgyűlés ezt a nyomásgyakorlást a profitjukat féltő közműszolgáltató cégek érdekében tett lépésnek tekinti, és a leghatározottabban visszautasítja” – rögzíti a nyilatkozat, amelynek szövege szerint a magyar parlament elvárja az Európai Uniótól, hogy tartsa tiszteletben Magyarország szuverenitását, valamint a csaknem 2,5 millió magyar állampolgár aláírásával megerősített döntését a rezsicsökkentés politikájáról.

“A magyar Országgyűlés felszólítja Magyarország kormányát, hogy ne engedjen az európai uniós bürokrácia nyomásának, védje meg hazánk alapszerződésekben garantált jogait, és következetesen folytassa a rezsicsökkentés politikáját” – zárul a dokumentum.

A kormánypártok politikusai előterjesztésük indoklásában hangsúlyozták: a közösségi jog semmilyen formában nem tiltja a közszolgáltatások árával kapcsolatos hatósági ármegállapítást, amely az unió 28 tagállamából 18-ban többféle formában is jelen van. A magyar Országgyűlés elfogadhatatlannak tart minden olyan törekvést, amely az EU-t létrehozó alapszerződések módosítása nélkül akarja kiterjeszteni a közösségi jogot olyan területekre is, amelyek egyértelműen tagállami hatáskörbe tartoznak – írta Rogán Antal, Németh Szilárd, Dióssi Csaba és Aradszki András.

A Népszabadság és a Magyar Nemzet a BruxInfóra hivatkozva két héttel ezelőtt arról számolt be, hogy a rezsicsökkentéssel összefüggő több kérdésre is választ vár az Európai Bizottság, amely levélben érdeklődik, és ha az azokra adott válaszokat nem fogadja el, akkor kötelezettségszegési eljárás indulhat Magyarország ellen.

Giró-Szász András kormányszóvivő akkor az MTI-nek megerősítette, hogy valóban érkezett levél Brüsszelből, amely érinti a rezsicsökkentést, a magyar kormány azonban kitart a rezsicsökkentés mellett, és megvédi azt.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.