VOSZ: nincs jelentős változás a vállakozások adóterhelésében

A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének (VOSZ) főtitkára szerint a jövő évi adótörvények az Országgyűlésnek pénteken benyújtott javaslat alapján a vállalkozások szempontjából nem tartalmaznak jelentős változást, de a cégek közérzetét javító intézkedést sem.

 

 

 

A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) pénteken délután nyújtotta be a parlamentnek a jövő évi adótörvényekről szóló javaslatát, amely szerint 2014-től kiterjesztenék a családi adókedvezményt, tovább segítenék az első lakáshoz jutást, és megtartanák a bankadót.

Dávid Ferenc, a VOSZ főtitkára szerint a benyújtott javaslatcsomag a vállalkozások szempontjából jelentős változást nem tartalmaz, a cégek adóterhelését alapvetően nem változtatja meg. Megjegyezte ugyanakkor, hogy a tervezetet a versenyszféra és a kormány állandó konzultációs fóruma nem vitatta meg, az adórendszer nem tartalmaz olyan megközelítést, ami érdemben javítaná a vállalkozások közérzetét. Nem szerepel benne az áfakulcs csökkentése és a luxusadó ügye sem – mondta.

A kabinet közlése szerint is a legfontosabb változások a családi adókedvezmények kiterjesztéséhez, és a személyi jövedelemadóhoz kapcsolódnak, ami “mind nem a vállalkozások közérzetét javító intézkedés” – fogalmazott.

Hozzátette: a vállalkozások számára a beruházások ösztönzése a legfontosabb, és Magyarországon ez jelenti a legfőbb problémát. A főtitkár a benyújtott javaslat első olvasása után “nem fedezte fel” az adórendszeren keresztüli beruházásösztönzést, vagy beruházási kedvezményeket. “Kétségeim vannak, hogy ebben a törvényben adóágon vannak-e olyan intézkedések, (…) amelyek a beruházási kedvet, a beruházási aktivitást javítanák” – fogalmazott Dávid Ferenc.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.