Október 23. – Ünnepi megemlékezések világszerte

Több mint 20 országban tartanak megemlékezéseket az 1956-os forradalom és szabadságharc évfordulója alkalmából – tájékoztatta a Balassi Intézet csütörtökön az MTI-t.

 

 

 

Brüsszelben október 23-án a Magyar Házban tartanak megemlékezést, október 27-én pedig szentmise keretében emlékeznek meg a forradalom áldozatairól a Szent Mihály- és Szent Gudula-székesegyházban, az eseményt koszorúzás követi az ismeretlen katona emlékművénél.
A Bukaresti Magyar Intézetben október 22-én nyílik Szabó Vilmos erdélyi magyar festő és művészeti író kiállítása, majd Tihanyi Zsuzsanna zongoraművész ad koncertet. Október 23-án a nagykövetséggel közös koszorúzást és megemlékezést tartanak Nagy Imre snagovi emlékoszlopánál, fogságának helyszínén.
A Delhi Magyar Tájékoztatási és Kulturális Központban november 1-jéig látható az 1956 – A Szabadság reménye című dokumentum- és fotókiállítás. Október 24-én a Fábri filmklubban Török Ferenc Play your own Game 1956 című dokumentumfilmjét és Cserhalmi Sára Drága besúgott barátaim című játékfilmjét vetítik.
A Helsinki Magyar Kulturális és Tudományos Központ – a bécsi és berlini magyar intézetekhez hasonlóan – a magyar nagykövetséggel közösen szervez megemlékezést. Október 23-án Bogányi Bernadett (furulya) és Satu Elijärvi (zongora) ad koncertet, október 25-én pedig a forradalom helyszíneit 13 évesen megörökítő Haris László fotóművész emlékezik az 56-os eseményekre. Fotósorozata a Helsinki Magyar Kulturális és Tudományos Központ galériájában látható október 30-tól november 29-ig.
Londonban október 19-én a londoni református házban a Magyarok Angliai Országos Szövetsége tart megemlékezést. Az ünnepségen Kardos Katalin előadóművész mellett fellép az újonnan alakult London Hungarian Symphony Orchestra Kaposi Gergely karmester vezényletével.
A Moszkvai Magyar Kulturális, Tudományos és Tájékoztatási Központban október 24-én beszélgetéssel egybekötött filmvetítést rendeznek, Bergendy Péter Vizsga című filmjét mutatják be. Október 28-án Babus Antal irodalomtörténész tart előadást Szovjet írók az 1956-os forradalom örvényében címmel.
Párizsban október 20-án délelőtt a Párizsi Magyar Katolikus Misszió megkoszorúzza Mindszenty József emléktábláját. Este pedig a francia fővárosba látogató Áder János köztársasági elnök jelenlétében, az 1956-os Magyar Forradalom Magyar-Francia Emlékbizottsága szervezésében meggyújtják az öröklángot a Diadalív alatt a magyar forradalom emlékére. Az október 23-i ünnepségen Rainer M. János, az ’56-os Intézet igazgatója mond beszédet, majd az Angelica Leánykar ad koncertet. Október 24-én Jankovics Marcell animációs filmje, Az ember tragédiája látható.
Prágában október 23-án a Prágai Magyar Intézet szervezésében Csalog Gábor zongoraművész ad ünnepi koncertet a zeneakadémia dísztermében.
Rómában október 22-én délután a Via de’ Cestari 34. szám alatt található 1956-os emléktáblán helyeznek el koszorút. Este a Kaláka Együttes ad ünnepi hangversenyt. Másnap a Római Magyar Akadémia küldöttsége részt vesz a Capestranóban, Kapisztrán Szent János emléknapján rendezett hivatalos ünnepségen.
A stuttgarti megemlékezésen Pozsgay Imre mond beszédet, majd pódiumbeszélgetést rendeznek, amelyen a volt államminiszter mellett Szabó Zsolt, a Balassi Intézet koordinációért felelős főigazgató-helyettese vesz részt.
A Balassi Intézet sepsiszentgyörgyi kulturális központja október 22-én este a Bod Péter Megyei Könyvtárban tart megemlékezést, amelyen fellép a helyi Pro Musica Kamarakórus, Szőcs Botond zongoraművész, Kicsid Gizella és Kolcsár József színész.
A Szófiai Magyar Intézetben október 21. és november 8. között a Külföldi Művészetek Nemzeti Galériájában őrzött magyar grafikákból látható kiállítás. Október 23-án Jordan Ruszkov költőnek állít emléktáblát az intézet a magyar nagykövetséggel együtt. Szliven városában a Modern Műhely alkotócsoport műveiből nyílik textilkiállítás Átváltozások címmel.
Tallinnban a Magyar Intézet október 31-én Ottlik Géza Iskola a határon című műve észt kiadásának bemutatójával emlékezik meg az 1956-os forradalomról.
Poznanban október 23-án 1956-os magyar-lengyel emlékművet avatnak. Az ünnepség díszvendége Mansfeld László lesz, akinek 1959-ben kivégzett bátyja, Mansfeld Péter nevét utca viseli a lengyel városban. Az avatás után bemutatják a poznaniak 1956-os szolidaritásáról készült dokumentumfilmet. Október 25-én Tischler János, a Varsói Magyar Kulturális Intézet igazgatója tart előadást Varsóban, a Nemzeti Emlékezet Intézetében. Október 27-én a varsói Függetlenségi Múzeummal közös rendezvényen Wojciech Proniewicz és Wojciech Waleczek Liszt Ferenc műveiből játszik. Október 29-én Plockban, a Mazóviai Múzeumban Engelmayer Ákos korábbi varsói magyar nagykövet és Tischler János tart előadást.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.