Ezrek tüntettek Románia nagyvárosaiban a verespataki aranybánya terve ellen

Ezrek tüntettek vasárnap este Románia több nagyvárosában az erdélyi Verespatakra tervezett aranybánya terve ellen.

 

 

 

Az Agerpres hírügynökség jelentése szerint Bukarestben mintegy ötezren, Kolozsváron mintegy 3500-an vettek részt az immár hetedik hétvégén megszervezett, a verespataki aranybánya megnyitása elleni tüntetésen.

A korábbiakhoz hasonlóan, a bukaresti tüntetők ezúttal is áttörték a csendőrségi kordont, és leállították a forgalmat a bukaresti Egyetem (Universitatii) téren, a román főváros egyik fontos közlekedési csomópontjában.

A tiltakozók a bányanyitást ellenző jelszavak mellett kormányellenes szlogeneket hangoztattak. A kolozsvári felvonulók olyan transzparenst is magukkal vittek, amelyen a Verespatak-ügyet egy forradalom nyitányának nevezték.

A tüntetések kiterjedtek a Verespatakot is magába foglaló Fehér megye városaira is. Gyulafehérváron, a megyeszékhelyen mintegy 300-an, a Verespatak közelében fekvő Topánfalván mintegy 250-en tiltakoztak.

A román kormány augusztusban törvénytervezetet fogadott el a verespataki bányanyitásról. A kabinet új megállapodást tervez kötni a beruházóval, amely szerint legkésőbb 2016-ban elkezdődne a kitermelés. Verespatakon és környékén ciántechnológia alkalmazásával 330 tonna aranyat és 1600 tonna ezüstöt akar kitermelni a kanadai Gabriel Resources vállalat a romániai leányvállalatán, a Rosia Montana Gold Coporation-on keresztül, amelyben a román állam jelenleg mintegy 20 százalékos részesedést birtokol. A kitermeléshez évente 12 ezer tonna ciánt használnának fel.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.