Szatirikus cikk Malala Juszufzairól, a magyar származású pakisztáni lányról

Szatirikus cikkben figurázta ki egy pakisztáni újságíró azokat az elméleteket, amelyek a Szaharov-díjas Malala Juszufzait az Egyesült Államok és a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) beépített emberének, a Pakisztán destabilizálására létrejött nemzetközi összeesküvés jelképének láttatják. Az interneten viharos gyorsasággal elterjedt, sokak által alaposan félreértett cikkben az újságíró “feltárta”, hogy a 16 éves pakisztáni diáklány “valójában” magyar származású keresztény szülők gyermeke.

 

 

Nadim F. Paracsa, a Dawn című angol nyelvű lap újságírója cikkében kitalált egy nagy gonddal összeállított “valódi történetet” a pakisztáni lányról. A Malala: valódi történet (bizonyítékokkal) című cikkében egy pakisztáni orvos révén “tárta fel”, hogy Malala nem Szvátban született.

A tekintélyes orvos, aki egy magánklinikát vezet Szvátban “elmondta újságírónknak, hogy DNS-elemzés bizonyítja, hogy Malala nem pastu. Megmutatva a jelentést, elmondta, hogy Malala DNS-éhez akkor jutott, amikor a gyermek szüleivel felkereste a klinikát fülbántalmakra panaszkodva” – olvasható a cikkben.

Az orvos úgy vélte, hogy DNS-e alapján a lány kaukázusi származású, valószínűleg Lengyelországból való. A felfedezés után az orvos szembesítette a lány apját a tényekkel, aki elmondta, hogy “Malala valódi neve Jane és 1997-ben született Magyarországon. Biológiai szülei keresztény misszionáriusok voltak, akik 2002-ben érkeztek Szvátba, és a lányt nevelő szülőknél hagyták, miután titokban áttértek a kereszténységre.”

Amikor újságíróink megkérdezték az orvost, miért fedi fel Malala valódi kilétét, azt mondta, meg van győződve arról, hogy Pakisztán-ellenes erők “telepítették a lányt Szvátba”.

A PressTV iráni hírügynökség tényként vette a szatirikus tényfeltáró történetet, és honlapján részleteket közölt a cikkből Igazság Malaláról: a csalást felkutattuk címmel – ismertette az al-Dzsazíra arab hírtelevízió honlapja. Szombat estére ugyan lekerült a történet az iráni televízió honlapjáról, ám az olvasók vitriolos kommentjei ottmaradtak.
http://dawn.com/authors/774/nadeem-f-paracha
http://stream.aljazeera.com/story/201310120013-0023107

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.