Új békafajokat és egy hárommilliméteres bogárfajt fedeztek fel Suriname-ban

Mintegy hatvan új fajt fedezett fel kutatók nemzetközi csoportja a dél-amerikai Suriname-ban, köztük egy kakaóbarna színű békát és egy mindössze hárommilliméteres bogarat is.

 

 

A biológusok expedíciójuk során tizenegy új halfajra, hat békafajra, valamint egy eddig ismeretlen kígyófajra és megannyi rovarfajra bukkantak.

A Conversation International nevű kutatócsoport három héten keresztül kutatta 2012-ben Suriname gyéren lakott, többnyire érintetlen délkeleti régiójának esőerdőit, hegységeit és vizeit, és összesen 1378 különféle fajra bukkantak – olvasható a The Guardian brit napilap online kiadásában.

A felfedezések között van az olajosan csillogó, barna színe után kakaóbékának (Hypsiboas sp) elnevezett kétéltű, valamint egy rubinvörös színű, alig hárommilliméteres – és ezzel feltehetőleg Dél-Amerika második legkisebbjének számító – új rovarfaj (Canthidium cf minimum).

Trond Larsen, a terepmunkálatokban részt vevő egyik biológus elmondta: a mindössze félmilliós népességű, többnyire esőerdőkkel és szavannákkal borított Suriname egyike a földkerekség azon kevés pontjának, ahol a természet érintetlensége miatt virágzik a biodiverzitás.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.