Hegedűs Zsuzsa ellenzéki nyilatkozatot vár az Orbán-szobor miatt

Közös, az erőszakot elítélő nyilatkozatot vár az ellenzéktől Hegedűs Zsuzsa az Orbán-szobor ledöntése miatt. A szociológus ezt szerdán közölte az MTI-vel.

 

 

Bajnai Gordonnak a Magyar Szolidaritás Mozgalom kormányellenes demonstrációján elmondott beszédével és az azt követő szobordöntéssel “súlyos politikai mozzanat történt”. Ez ellen a verbális erőszak ellen, minden politikai erőnek egységesen fel kell lépnie – mondta Hegedűs Zsuzsa.

Úgy vélte, hogy az ellenzéki pártoknak közös politikai határozati javaslatot kell megalkotniuk, amelyben fellépnek mindenfajta verbális és fizikai erőszakkal szemben, a Fidesznek és szimpatizánsainak pedig semmi esetre sem szabad “válaszolniuk” az ilyen provokációkra.

A szociológus szerint azzal, hogy Bajnai Gordon azt mondta, Orbán Viktornak távoznia kell a közéletből, illetve azzal, hogy a volt kormányfő neve összekapcsolódott a szobordöntéssel, a politikus saját magát írta ki a közéletből.

Hegedűs Zsuzsa hozzátette: a demokrácia alapja, hogy négyévente parlamenti választásokon dől el, ki marad vagy jut hatalomra, de bármelyik oldalon is áll, mindenképpen része a közéletnek; annak gyakorlásától csak jogerős bírói döntés tilthat el valakit.

Bajnai Gordon beszéde, majd a szobordöntés azt jelenti, ha le kell váltani egy kormányt, akkor minden eszköz megengedett, így az erőszak is, amelyre még buzdítanak is. Ez azonban megengedhetetlen, mert megakadályozza a normális demokratikus működést – vélekedett.

Ami a hétvégi demonstráción történt, a rendszerváltás óta a legsúlyosabb eset, mert nem egy szélsőjobboldali csoport követte el – mondta.

A közép-európai rendszerváltás legnagyobb fegyverténye azt volt, hogy az mindenütt békésen zajlott le, és ebben a demokratikus pártok között mindig konszenzus volt, ezt a konszenzust most Bajnai Gordon felrúgta – mondta Hegedűs Zsuzsa.

Közölte: arra kéri a demokratikus ellenzéket, politikai határozati javaslatban fogalmazza meg, hogy rendezvényein megtilt minden erőszakos megmozdulást, mert csak így lehet elejét venni annak, hogy 23 év után – az Együtt-PM-nek köszönhetően – Magyarországon elharapózzon az erőszak.

Hegedűs Zsuzsa a kormánypártok aktivistáinak és szimpatizánsainak azt ajánlotta, hogy ne üljenek fel a provokációnak, és ne menjenek bele se verbális, se fizikai atrocitásba, mert ez a kormánypárt felelőssége is.

Vasárnap Bajnai Gordon, az Együtt-PM szövetség vezetője felszólat a Szolidaritás budapesti rendezvényén. Az esemény végén – Bajnai Gordon tájékoztatása szerint távollétében – a résztvevők lelepleztek és ledöntöttek egy Orbán Viktort ábrázoló hungarocell szobrot. Később a szobor darabjait a Terror Háza elé vitték.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.