Belga szocialista politikus: az EU nem tűrheti a hajléktalanság magyarországi kriminalizálását

Élesen bírálta, a hajléktalanság kriminalizálását lehető tevő rendelkezésnek minősítette szerdán egy vezető belga szocialista politikus a magyar szabálysértési törvény módosítását, amely alapján a helyi hatóságok megtilthatják a közterületen alvást, és kitilthatják a hajléktalanokat bizonyos helyekről.

 

 

 

Karl-Heinz Lambertz, az EU mellett működő, Régiók Bizottsága nevű tanácsadó testület szocialista frakcióvezetője, a belgiumi német nyelvi közösség miniszterelnöke felhívta a figyelmet arra, hogy ezt a törvényi változtatást az az alkotmánymódosítás tette lehetővé, amely megengedi a közterületen életvitelszerű tartózkodás kriminalizálását, vagyis büntethető cselekménnyé nyilvánítását.

“Az EU nem maradhat néma, amikor egy EU-tagállam büntetni rendeli a hajléktalanokat, ezt a rendkívül sérülékeny (társadalmi) csoportot” – hangoztatta nyilatkozatában Karl-Heinz Lambertz. Szerinte a magyar rendelkezés ellentétes az emberi méltósággal és azokkal az értékekkel, amelyek az Európai Uniót megalapozzák.

A helyi hatóságoknak adott ilyen jogkör “a hajléktalanok elleni hadüzenetként fogható fel” – szögezte le a belga szocialista politikus. Egyúttal szorgalmazta, hogy európai szinten foglalkozzanak a szociális lakhatás kérdésével, mert a gazdasági válság következtében ijesztő méreteket öltött a hajléktalanság, és a probléma csak a helyi, a regionális, az országos, illetve az európai irányítási szint közös erőfeszítésével kezelhető.

 

 

Göncz Kinga: alapvető jogokat sért a hajléktalanság büntetése

 

Alapvető jogokat sért a hajléktalanság büntetése, a kormány parlamenti többsége pedig semmibe veszi az emberi méltóság védelmét Göncz Kinga szocialista EP-képviselő szerdai közleménye szerint.

“Elfogadhatatlan, az alapvető emberi jogokba ütközik és a minimális emberiességet is nélkülözi a hajléktalanság büntetése” – bírálta Göncz Kinga a szabálysértési törvény szeptember 30-án elfogadott módosítását. Emlékeztetett arra, hogy a magyar Alkotmánybíróságon és a Velencei Bizottságon kívül számos más nemzetközi és hazai szervezet is felhívta a magyar kormány figyelmét arra, hogy jogsértő a hajléktalanság szabálysértéssé nyilvánítása.

“A frissen elfogadott törvény jól illeszkedik azoknak a kormányzati döntéseknek a sorába, amelyek a szegények, a társadalom peremére szorultak megbélyegzését szolgálják” – vélte a szocialista EP-képviselő, aki szerint például a tömeges közmunka sem a megélhetést, sem a szegénységből való kiemelkedést nem biztosítja, a segélyek csökkentése és megvonása, a tankötelezettség és a büntethetőség korhatárának a leszállítása, a hajléktalanok hatósági üldözése azokat a csoportokat bünteti, amelyek egyébként is a társadalom kirekesztettjei.

“A magyar kormány parlamenti többsége semmibe vette az emberi jogok, az emberi méltóság védelmének több nemzetközi dokumentumba is foglalt követelményét, amikor a hazai és a határon túli tiltakozások dacára alaptörvénybe, majd törvénybe iktatta a hajléktalanság büntethetőségét” – áll a politikus szerdai közleményében.

Göncz Kinga közleménye szerint az ügyben az EU sem maradhat tétlen, amikor egyik tagállamában emberek tízezreit törvény útján kirekesztik alapvető jogaik gyakorlásából csak azért, mert nincs fedél a fejük fölött, és “rontják a városképet”.

Göncz Kinga azzal zárja közleményét, hogy az Európai Bizottsághoz fordul, hogy ezt tegye világossá “az európai értékeket folyamatosan semmibe vevő” magyar kormány számára.

A Fidesz EP-küldöttsége délután Göncz Kinga nyilatkozatát “újabb szocialista képmutatásnak” nevezte, mondván: az MSZP EP-képviselője a 2006-os brutális rendőrségi fellépések idején nem aggódott az emberi jogok megsértése miatt.

“A Gyurcsány-kormány tagjaként Göncz Kingát egyáltalán nem zavarta, hogy az alapvető emberi jogokat súlyosan megsértve, a rendőrség tüntetőket vert véresre, alázott meg és helyezett hatósági eljárás alá. Göncz Kingát az sem zavarta korábban, hogy a Gyurcsány-Bajnai kormányok idején hajléktalanok százai fagytak halálra” – áll az Európai Néppárt magyar, fideszes és KDNP-s képviselőinek közleményében.

“A Fidesz európai parlamenti képviselőcsoportja a leghatározottabban visszautasítja Göncz Kinga vádjait” – írják a politikusok. A Fidesz-KDNP EP-képviselői úgy vélik, hogy a hajléktalanok szociális és egészségügyi ellátásának biztosítása mellett a társadalom többségének jogos elvárása, hogy a közterületek tiszták, élhetőek, biztonságosak legyenek.

A kormányzó pártszövetség brüsszeli képviselői szerint a magyar szabálysértési törvény módosítása azt a lehetőséget teremti meg az önkormányzatoknak, hogy megtiltsák az életvitelszerű tartózkodást a világörökségi védelmet élvező és egyéb, közösségi szempontból kiemelt jelentőségű közterületeken.

A törvényi garanciák védik a hajléktalanokat is. Magyarországon soha nem volt még annyi hajléktalan-férőhely és működtetésükre annyi kormányzati támogatás, mint a jelenlegi kormány alatt – írják kommünikéjükben.

“Felháborító, hogy az elmúlt években folytatott folyamatos és alaptalan baloldali lejárató kampányt követően a szocialista Göncz Kinga ismételten az Európai Bizottság és a nemzetközi balliberális erők beavatkozását kéri Magyarország ellen” – zárul a magyar néppárti küldöttség közleménye.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.