Polgár Judit kapta a “Sakk Oscart”

A női világranglistát megszakítás nélkül csaknem negyedszázada vezető Polgár Judit vehette át a Caissa Díjat, amelyet a sportág berkein belül “Sakk Oscarnak” neveznek.

 

 

A magyar nagymestert a Nemzetközi Sakkszövetség (FIDE) éves közgyűlésének megnyitóján, Tallinnban tüntették ki. Polgár Judit – sajtószolgálatának keddi tájékoztatása alapján – a Művészetek Palotájában vasárnap több ezer látogató részvételével megrendezett Aquaprofit-Polgár Sakkfesztiválról utazott a FIDE meghívására Észtországba, az ünnepélyes díjátadóra.

Az indoklás szerint a FIDE a világ legjobbjának járó díjat nem csupán a 2012-es eredményeinek elismeréseként adományozta Polgár Juditnak, hanem ezzel egyben tisztelegni is kívánt az elmúlt évtizedekben mutatott kimagasló teljesítménye előtt, elismerve a világ sakktörténelmében, és különösen a női sakkozásban betöltött forradalmi szerepét.

A mintegy három kilogramm súlyú trófeát az ukrán Lobortas Classic ékszerészház készítette aranyból és ezüstből, gyémánt berakással.

Polgár Judit, a legfiatalabb Polgár nővér, akkor vált világszerte ismertté, amikor mindössze 12 éves korában 13 játszmából 12,5 pontot szerezett az 1988-as, szaloniki sakkolimpián, ezzel pedig főszerepet játszott abban, hogy a magyar női csapat megszakítva a hosszú szovjet hegemóniát, aranyérmet nyert. Két évvel később újabb olimpiai bajnoki címet szerzett a magyar csapattal, majd ezt követően már csak a férfiak között versenyzett tovább. A sporttörténelemben egyedülálló módon 1989 óta megszakítás nélkül vezeti a női világranglistát. Polgár Judit volt az első és máig egyetlen női sakkozó, aki képes volt betörni az összesített világranglista első 10 helyezettje közé, 2005-ben a férfi világbajnoki címért is harcba szállhatott egy nyolcas tornán.

“Ezt a díjat elsősorban a szüleimnek és a két nővéremnek szeretném ajánlani, akiktől rengeteg támogatást kaptam a pályafutásom során, különösen a kezdetekben! Az ő odaadó segítségük nélkül most biztosan nem állhatnék itt, hogy átvegyem ezt a megtisztelő trófeát!” – mondta köszönőbeszédében az ünnepélyes díjátadón Polgár Judit.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.