Nem érkezett európai elfogatóparancs a magyar rendőrséghez a Mol-INA ügyben

Nem érkezett Hernádi Zsolt, a Mol elnök-vezérigazgatója ügyében európai elfogatóparancs hivatalosan a magyar rendőrséghez – közölte az ORFK kedden este.

 

 

A Hina horvát hírügynökség beszámolója szerint a horvát rendőrség igazgatósága kedden bejelentette: európai elfogatóparancsot adtak ki Hernádi Zsolt ellen, aki az Interpol vörös körözési listájára is felkerült.

A horvát rendőrség a hivatalos kérvényt a keddi nap folyamán küldte tovább az Interpolnak, miután hétfőn megkapták az erre vonatkozó kérelmet a zágrábi megyei bíróságtól.

Az Interpol nem kívánta kommentálni az MTI megkeresésére azt a horvát sajtóértesülést, miszerint kedden felkerült az Interpol körözési listájára Hernádi Zsolt. A lyoni székhelyű nemzetközi rendőrségi szervezet honlapján kedden kora este Hernádi nem szerepelt a vörös körözési listán.

Az Interpol illetékese ennek kapcsán az MTI párizsi tudósítójának elmondta: ennek három oka lehet. Az egyik, hogy a horvát kérelem még nem érkezett meg Lyonba, egy másik, hogy a kérelem még elbírálás alatt áll, a harmadik ok pedig az lehet, hogy az elfogatóparancs csak a tagországok rendőrségei számára hozzáférhető.

A vörös körözés a legmagasabb riasztás, amely arra szólítja fel a szervezet tagjait, hogy helyezzék előzetes letartóztatásba a keresett személyt, abból a célból, hogy később kiadják annak az államnak, amely a körözést kezdeményezte.

Hernádit azzal gyanúsítják, hogy vesztegetési pénzt fizetett Ivo Sanader volt horvát kormányfőnek annak érdekében, hogy a Mol meghatározó befolyást szerezzen a Mol-INA olajipari vállalat irányításában. A Mol visszautasította a vádakat. A társaság közölte: soha nem vesztegetett meg egyetlen politikust sem, és nem fizetett kenőpénzt azért, hogy megszerezze az INA irányítási jogait.

A napokban Valki László nemzetközi jogász az ügy kapcsán elmondta: Horvátországgal nincs uniós szintű bűnügyi jogsegélyegyezménye Magyarországnak. Igaz ugyan, hogy Horvátország nemrég csatlakozott az EU-hoz, ám 2011-ben megkötött csatlakozási szerződése egyelőre csak függelékében említi azt a kölcsönös bűnügyi jogsegélyről szóló egyezményt és a kiegészítő jegyzőkönyvét, amelyet 2000-ben, illetve 2001-ben kötöttek az unió tagállamai. Ezek Horvátországra nézve csak akkor lépnek majd hatályba, ha erről az EU igazságügy-miniszterekből álló tanácsa külön döntést hoz, mégpedig egyhangú szavazással.

“Én ilyen döntésről Horvátország kapcsán még nem hallottam, de az előkészítésével kapcsolatos hírek sem jutottak el hozzám” – mondta a szakember, aki hozzáfűzte azt is: Magyarország 2004-es csatlakozásakor sem automatikusan lépett hatályba az uniós jogsegélyegyezmény.

 

 

 

Hina: Interpol-körözést és európai elfogatóparancsot adtak ki Hernádi Zsolt ellen

 

A horvát rendőrség igazgatóságának tájékoztatása szerint felkerült az Interpol vörös körözési listájára a Mol elnök-vezérigazgatója, Hernádi Zsolt ellen európai elfogatóparancsot is kiadtak – jelentette kedden Hina horvát hírügynökség.

A horvát rendőrség a hivatalos kérvényt a nap folyamán küldte tovább az Interpolnak, miután hétfőn megkapták az erre vonatkozó bírósági kérelmet.

Hernádi Zsoltot Horvátországban azzal gyanúsítják, hogy vesztegetési pénzt fizetett Ivo Sanader volt kormányfőnek annak érdekében, hogy a Mol meghatározó befolyást szerezzen a Mol-INA olajipari vállalat irányításában. A Mol többször is visszautasította a vádakat. A társaság közölte: soha nem vesztegetett meg egyetlen politikust sem, és nem fizetett kenőpénzt azért, hogy megszerezze az INA irányítási jogait.

A keddi lépésről a horvát rendőrség azt közölte, hogy ez a szokásos eljárás része, s nem tőlük függ, hogy mikor jelennek meg Hernádi Zsolt adatai és fényképe az Interpol vörös listáján az interneten. Emellett európai elfogatóparancsot is kiadtak a Mol elnök-vezérigazgatója ellen – közölték.

Az Interpol nem kívánta kommentálni az MTI megkeresésére a hírt. A lyoni székhelyű nemzetközi rendőrségi szervezet honlapján kedden kora este Hernádi nem szerepelt a vörös körözési listán. Az Interpol illetékese ennek kapcsán annyit mondott az MTI párizsi tudósítójának, hogy ennek három oka lehet. Az egyik, hogy a horvát kérelem még nem érkezett meg Lyonba, egy másik ok lehet, hogy a kérelem még elbírálás alatt áll, a harmadik pedig az, hogy az elfogatóparancs csak a tagországok rendőrségei számára hozzáférhető.

A zágrábi megyei bíróság pénteken előzetes letartóztatást rendelt el Hernádi Zsolt ellen a horvát korrupció és szervezett bűnözés elleni ügyészség (USKOK) kérésére, mert úgy ítélték meg, hogy fennáll a szökés veszélye.

A bíróság honlapján megjelent közlemény szerint az USKOK kétszer kérte Hernádi Zsolt meghallgatását a magyar hatóságoktól, amelynek nem tettek eleget, arra hivatkozva, hogy magyar nemzeti érdekekről van szó. Ezt követően a horvát hatóságok kérték, hogy kézbesítsenek gyanúsítotti idézést Hernádinak horvátországi meghallgatásra, aminek állításuk szerint a magyar hatóságok szintén nem tettek eleget.

A Központi Nyomozó Főügyészség az ügyben nyomozást folytatott, majd 2012. január 20-án megszüntette az eljárást, mert – mint közölte – “sem Hernádi Zsolt, sem más magyar állampolgár nem követett el bűncselekményt”.

A zágrábi megyei bíróság tavaly novemberben első fokon többek között vesztegetés bűntettének elkövetéséért tíz év börtönre ítélte Ivo Sanadert. Az egyik vádpont szerint a horvát politikus 10 millió euró kenőpénzt kapott a Moltól.

A Hernádi Zsolt elleni horvátországi nyomozást tavaly decemberben megszüntették, de Horvátország uniós csatlakozásakor, július 1-jén újraindították, mert az USKOK szerint az EU-csatlakozás “újabb feltételeket teremtett arra, hogy a gyanúsított biztosan jelen legyen a nyomozás folyamán”.

Valki László nemzetközi jogász korábban az MTI-nek azt mondta, hogy a horvát EU-csatlakozási szerződés függeléke tartalmazza ugyan a kölcsönös bűnügyi jogsegélyről szóló egyezményt, ám ez csak akkor lép majd hatályba, ha erről az EU igazságügy-miniszterekből álló tanácsa külön döntést hoz, mégpedig egyhangú szavazással.

Az európai elfogatóparancsot szabályozó uniós kerethatározat alapján egyébként el lehet utasítani a végrehajtást, ha az érintett állam hatóságai már nyomoztak az ügyben és megszüntették az eljárást.

 

 

 

Az Interpol nem kommentálja a Hernádi Zsolt körözésére vonatkozó állítólagos kérelmet

 

Az Interpol nem kívánta kommentálni az MTI megkeresésére azt a horvát sajtóban megjelent hírt, miszerint kedden felkerült az Interpol körözési listájára Hernádi Zsolt, a Mol elnök-vezérigazgatója.

A horvát portálokon megjelenő hír szerint Hernádi Zsolt az Interpol úgynevezett vörös körözési listájára került fel.

A lyoni székhelyű nemzetközi rendőrségi szervezet honlapján kedden kora este Hernádi nem szerepelt a vörös körözési listán.

Az Interpol illetékese ennek kapcsán annyit mondott az MTI párizsi tudósítójának, hogy ennek három oka lehet. Az egyik, hogy a horvát kérelem még nem érkezett meg Lyonba, egy másik ok lehet, hogy a kérelem még elbírálás alatt áll, a harmadik pedig az, hogy az elfogatóparancs csak a tagországok rendőrségei számára hozzáférhető.

A vörös körözés a legmagasabb riasztás, amely arra szólítja fel a szervezet tagjait, hogy helyezzék előzetes letartóztatásba a keresett személyt, abból a célból, hogy később kiadják annak az államnak, amely a körözést kezdeményezte.

Az Interpol gyakorlatilag nem tud kiadni nemzetközi letartóztatási parancsot a szó legszorosabb értelmében, ehhez nincs jogköre, ám a vörös riasztás mégis hasonló erővel bír.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.