Egyre több a lakó a Budaörsi Állatmenhelyen (videó)

(Budaörs – 2013. október 2., Budaörsi Infó) A Budaörsi Állatmenhely Egyesületét 2001-ben jegyezte a Pest Megyei Bíróság, addig csak gyepmesteri területként működtek Budaörsön. Körülbelül 100 lakója van a telepnek, kutyusok és cicák egyaránt. Ennyi állatnak jó gazdát szerezni azonban nagyon nehéz. Bártfai Zoltánnéval, a menhely vezetőjével beszéltünk az örökbefogadásról és arról, hogy milyen intézkedésekre lenne ahhoz szükség, hogy minél kevesebb kutyust kelljen elaltatni. Videóriportunkat most megtekinthetik lapunkon!

 

 

 

“Ha csontot löksz a kutyának, még nem vagy jótékony.
Akkor vagy jótékony, ha megosztod a csontot a kutyával,
pedig magad is éppoly éhes vagy, mint a kutya.”

Jack London

 


 

Magyarországon két hét után a befogott kutyák elaltathatók. A Budaörsi Állatmenhelyen azt igyekeznek elérni hogy ezeket a kutyusokat, akiknek “lejárt az idejük” és nem jelentkezett a gazdájuk, megpróbálják tovább ott tartani és gazdát keresni nekik.

 

 

Milyen az ideális gazdi, és mi szükséges egy kedvenc örökbe fogadásához?

 

“Gyakorlatilag a legtöbb ember alkalmas gazdinak. Fontos hogy legyen állandó lakcíme a jelöltnek, mert az albérlet sajnos bizonytalan. Volt már olyan eset, amikor két év után hoztak vissza hozzánk egy kutyust, mert a családnak el kellett költöznie az albérletéből. Egy szerető családi légkörből visszaköltözni egy háziállatnak a menhelyre hatalmas törést jelent. Egyébként  csak egy feltétel van, hogy szeresse a kutyát és tudjon róla gondoskodni. Láncra és kenelbe viszont nem adunk kutyákat. Az nem élet egy állatnak.”

 

 

 

Jár valamilyen költséggel ha szeretnénk örökbe fogadni egy kutyát vagy egy macskát? 

 

“Az állatért természetesen nem kell fizetni, viszont az oltás és a kutyacsipp árát a leendő gazdinak meg kell térítenie.

 

 

 

Ön miért pont ezt a hivatást választotta?

 

“Én mindig nagyon szerettem az állatokat, és úgy gondolom hogy az ember erre születik. Húsz éve lakom Budaörsön és hallottam arról, hogy van egy sintértelep ahol a kutyákat elaltatják kényszerből. Úgy gondoltam hogy több állatvédő is lehet, ezért megpróbáltam az állatokért küzdeni. Nem bántam meg, nekem nagy örömet okoz. Azért választottam az állatokat mert ők is nagyon kiszolgáltatottak.”

 

 

 

Ön szerint mi lenne a megoldás a sok gazdátlan kutya elhelyezésére? 

 

“Úgy gondolom, hogy az állatok nem tehetnek semmiről, nem ők akartak megszületni. Minden problémát az ember okoz. Rajtuk is valahogy kell segíteni. Nem nézhetjük tétlenül, hogy kutyák és macskák ezrei nyomorult körülmények között pusztuljanak el.

A megoldás az ivartalanítás lenne. A születést kellene megakadályozni. Arra ne szülessenek, hogy szenvedjenek és el kelljen őket altatni. A keverék kutyákat nem kellene szabadon hagyni szaporodni. Ivartalanítani kellene őket.

Nagyon sok ember azzal érvel, hogy nincs rá pénze. Mi próbálunk segíteni. Nemrég megnyertünk egy pályázatot. Nem nagy összeget, de 500 000 Ft -ból tudunk a lakosságnak segíteni abban, hogy ők csak egy bizonyos részösszegben járuljanak hozzá az ivartalanításhoz.

Azonban, meg kell, hogy mondjam, hogy nem csak pénzkérdés ez, hanem nagyon sok ember úgy gondolja, hogy ez nem természetes eljárás. Viszont ez rendkívül téves felfogás. Egy állatnak se az az élet öröme, hogy állandóan terhes meg szül.

Mindig megkérdezem, az ember szül annyit amennyit tudna? Most miért kellene egy kutyának, macskának százszámra utódokat nemzeni, amikor arra nincs szükség. Ez tulajdonképpen közegészségügyi kérdés és költségvetési kérdés is. Megközelítőleg húszezer állatot altatnak el éves szinten. Ez sincs ingyen. Emellett, mint állatvédőnek, nekem a legfőbb szempont az állatok szenvedésének megakadályozása. Miért nem csináljuk úgy, hogy ne szülessen annyi kisállat, hogy ne kelljen őket megölni. Sokkal egyszerűbb és humánusabb lenne.”

 

Ivartalanítás, ivartalanítás, ivartalanítás

 

 

“Téves felfogás hogy árt! Nem árt! Nem igaz, hogy hátrányosan befolyásolja a kutyát vagy megváltoztatja a jellemét. Ugyanolyan boldog kutya lesz a műtét után is. Mellesleg tovább él, mert azzal, hogy az ivartalanítással eltávolítják a petefészket és a méhet, kizárjuk a daganatoknak a lehetőségét is. Ha mi szeretjük az állatunkat és azt szeretnénk, hogy tovább éljen, akkor ivartalanítani kell.

Ha az utcán kóborkutyát, macskát látnának, vagy elhullt állat tetemét, kérem hívjanak minket.”

 

06/70-6016-701

 

 

“Ha valaki segíteni szeretne, nagyon nagy szükségünk van ennivalóra, konzervre, száraz tápra, és fára. Fára azért, mert van lehetőségünk húst is kapni, és azt meg is kell főzni. Ehhez kellene a tüzelő. Szükségünk lenne még ezen felül boxokra, mert szinte naponta megyünk állatorvoshoz. Rongyokra, amit berakhatnánk a cicák és kutyák alá, és önkéntes munkára is.”

 

 

(Budaörsi Infó)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.