Új “szolidaritási szerződés”-ajánlat trágár Himnusz-feldolgozással, Orbán-szobor lefejezéssel

A Fidesz által felmondott “szolidaritási szerződés” újrakötését ígérte Bajnai Gordon, az Együtt-PM szövetség vezetője vasárnap Budapesten, a Magyar Szolidaritás Mozgalom kormányellenes demonstrációján, ahol aktivisták lelepleztek, majd ledöntöttek egy Orbán Viktor miniszterelnököt ábrázoló szobrot.

 

 

 

Bajnai Gordon a Szolidaritás kétéves fennállása alkalmából a budai Váralagút Lánchíd felőli bejáratánál tartott tüntetésen azt mondta: ha győznek 2014-ben, ismét alapelvvé teszik, hogy a többség kötelessége segíteni azokat, akik önhibájukon kívül nem tudnak gondoskodni magukról, a segítségre szorulók kötelessége pedig törekedni arra, hogy kilábaljanak nehéz helyzetükből, munkát keressenek, képzésben vegyenek részt, iskolába járassák gyermeküket.

Hangoztatta: a Fidesz-kormány semmibe vette a szolidaritás eszméjét, és azt a filozófiát követi, hogy “akinek nincs semmije, az annyit is ér”.

A volt miniszterelnök megfogalmazása szerint Orbán Viktor kormányzása embertelen, sikertelen, reménytelen és gátlástalan.

Kijelentette, a Fidesznek “immáron papírja van arról”, hogy elcsalta a bajai időközi önkormányzati választást.

Bajnai Gordon úgy fogalmazott: a Fidesz az elmúlt három évben lopott és hazudott, most pedig azért kell csalnia, hogy hatalomban maradhasson. Ki kell azonban derülnie, hogy ki állt a csalás mögött – mondta, megjegyezve, hogy a szálak feljebb vezetnek Zsigó Róbertnél, Baja polgármesterénél is, hiszen Kubatov Gábor Fidesz-pártigazgató segédje a helyszínen felügyelte, ahogy szervezetten szállítják az embereket szavazni.

Az Együtt-PM vezetője azt mondta, “fejétől bűzlik a hal”, elképzelhetetlen, hogy Orbán Viktor ne tudna arról, milyen módszereket vetnek be párttársai.

A Fidesz szombati kongresszusára utalva azt mondta, a Fidesz az új állampárt, “úgy államosítanak, mint a kommunisták, (..) úgy írják át a törvényeket, mint a kommunisták”, és ugyanúgy választják meg – egyetlen ellenszavazattal – pártvezetőjüket is.

Bajnai Gordon azt is elmondta, Orbán Viktorral nincs kiegyezés, a miniszterelnöknek a 2014-es választási vereség után távoznia kell a közéletből, és az embereknek kell új kiegyezést kötniük egymással. Ehhez azonban – fűzte hozzá – előbb “fülkeszabadságharcra” lesz szükség a tavaszi parlamenti választáson, amely szerinte a normális Magyarország hívei és “Orbán-ország zsoldosai” közötti küzdelem lesz.

Kónya Péter, a Szolidaritás társelnöke arról beszélt, hogy a szobor szimbolizálja mindazt, amitől 2014-ben meg kell szabadulnia az embereknek.

Szavai szerint Orbán Viktor olyan Magyarországot épített, ahol nincs sajtószabadság és egyenlőség, csak hűbéri rendszer, ahol „fideszes nyikhajok uralkodnak felettünk”.

Álláspontja szerint Orbán Viktor, Kövér László, Lázár János és Rogán Antal vezetésével elvették az alkotmányos jogokat. Hatalmi gőggel elvették a jobb élet reményét – tette hozzá.

Székely Sándor, a Szolidaritás másik társelnöke beszédében hangsúlyozta, hogy tüntetni már kevés, és megérett az idő egy új politikai mozgalom megalakítására. Felidézte, hogy pár évvel ezelőtt közös nevezőre akarták hozni a demokratikus ellenzéket, a Demokratikus Ellenzéki Kerekasztal kudarca azonban megmutatta, hogy akkor még nem álltak készen az összefogásra.

A tüntetés házigazdája a rapper Dopeman volt, aki egyebek mellett “szemétládának és pofátlannak” nevezte a miniszterelnököt. Előadta trágár szavakkal tűzdelt Himnusz-feldolgozását is.

A Clark Ádám téren tartott demonstráció végén lelepleztek egy Orbán Viktort ábrázoló bronzszínű hungarocell szobrot, majd ezt aktivisták ledöntötték úgy, hogy a Sztálin-szobor egykori ledöntésére emlékeztető módon a csizmája a talapzaton maradt. A tömeg ezután elindult át a Lánchídon, és a Terror Háza Múzeumhoz vitték a feldarabolt szobrot, ahol a maradványokat felállították. A szobormaradványt az egyik demonstráló ököllel megütötte, volt olyan is aki késsel vágott ki abból egy darabot, és akadt aki ráfeküdt arra.  A szobor levágott fejét elvitték a szervezők a Szolidaritás központi székházába.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.