Fordulatokkal teli hét előtt áll Ferenc pápa egyháza

Ferenc pápa hétfőn bejelenti XXIII. János és II. János Pál pápa szentté avatásának dátumát, keddtől az egyházi reformokkal megbízott bíborosokkal egyeztet, csütörtökön Assisibe látogat. Elemzők szerint ez a hét fordulatot hoz Ferenc pápa egyházában.

 

 

Nem pusztán programban gazdag hétről van szó. Az egymást követő jelentős események között szoros a kapcsolat, és “egy hét alatt újrarajzolhatják az egyház arculatát” – írta Alberto Melloni olasz egyháztörténész a Corriere della Sera című napilapban. Hozzátette, Ferenc pápa a március 13-i megválasztása óta eltelt több mint fél év alatt “szolgálata lelki útját már biztos kézzel felvázolta: plébániává alakította át Vatikánvárost, amelynek ő a plébánosa”. A következő napokban viszont “a római katolicizmus utolsó másfél évszázadának egyik fő kérdése, a testületi döntéshozás” szerepel napirenden.

Ferenc pápa hétfőn a Rómában levő bíborosokkal konzisztóriumot tart. Pápasága első bíborosi tanácskozásán az egyházfő bejelenti XXIII. János pápa (1958-1963) és II. János Pál pápa (1978-2005) szentté avatásának dátumát. Az időpont az olasz hírügynökségek szerint jövő április 27. lehet, az Isteni Irgalmasság napja, mely ünnepet II. János Pál vezette be, és amelynek előestéjén hunyt el 2005 áprilisában. Ferenc pápa nyáron írta alá, hogy Karol Wojtylát a “jó pápaként” ismert Angelo Giuseppe Roncallival együtt avassák szentté. XXIII. János kanonizációja bizonyított csoda nélkül történik. II. János Pált rekordidő alatt, halála után kevesebb mint tíz évvel avatják szentté. Ennél gyorsabb csak padovai Szent Antal kanonizációja volt a 13. században.

Ferenc pápa hétfőn a Vatikánban Sauki Ibrahim Abdelkarim Allam egyiptomi muftit fogadja, aki a Szent Egyed közösség Rómában zajló nemzetközi béketalálkozójára érkezett. A találkozó 1986-ban indult, amikor II. János Pál békeimára Assisibe hívta a világ vallási vezetőit.

Keddtől csütörtökig Ferenc pápa azt a nyolcfős bíborosi munkacsoportot fogadja, amelynek tagjait megválasztása után egy hónappal a kúria és az egyház reformját érintő javaslatok kidolgozására nevezte ki. Az öt kontinenst képviselő bíborosok koordinátora Oscar Rodriguez Maradiaga hondurasi érsek, a titkár Marcello Semeraro, az olasz Albano püspöke. A bizottság tagja Francisco Javier Errazuriz Ossa chilei nyugalmazott érsek, Sean Patrick O’Malley bostoni érsek, Oswald Gracias, az indiai Mumbai érseke, Reinhard Marx müncheni érsek, Laurent Monsengwo Pasinya, a Kongói Demokratikus Köztársaság fővárosa, Kinshasa érseke, George Pell, Sydney érseke és Giuseppe Bertello, Vatikánváros Kormányzóságának elnöke, az egyetlen, aki a kúriát képviseli.

A bíborosok tanácsokat adnak a pápának, nem hoznak önálló döntéseket. Ez egy első találkozó, és továbbiak követnek. Tartalmuk bizalmas – hangoztatta Federico Lombardi szentszéki szóvivő, aki hétfőn előzetes sajtótájékoztatót tart az általa precedens nélkülinek nevezett találkozóról, amelyet az olasz újságok bíborosi G8-as csúcsnak neveztek el. A reformjavaslatok a Vatikán és az egyház működésének, döntéshozatali folyamatainak és gazdasági-pénzügyi tevékenységének egyszerűsítését és átláthatóbbá tételét célozzák.

A háromnapos egyeztetés lezárásaként a Ferenc nevet választó pápa Szent Ferenc városába, Assisibe látogat, Olaszország védőszentjének október 4-i ünnepnapja alkalmából. A pápai program sajtótájékoztatóján elhangzott, hogy Ferenc pápa látogatásának a központi témája a szegénység lesz. Elemzők újabb üzenetet várnak Ferenc pápától, aki megválasztása óta a szegényeket szolgáló szegény egyházat hirdeti.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.