A Cseljabinszki meteorithoz hasonló méretű aszteroida száguldott el a Föld közelében

A Cseljabinszki meteorithoz hasonló méretű aszteroida száguldott el a Föld közelében – adta hírül vasárnap a Lomonoszov nevét viselő Moszkvai Állami Egyetem (MGU) egyik csillagász professzora.

 

 

Vlagyimir Lipunov, az MGU csillagászati tanszékének munkatársa arról számolt be, hogy helyi idő szerint vasárnapra virradóra a Hold közelében vették észre, 11 ezer kilométeres távolságban száguldott el a Föld mellett.

Nagy valószínűséggel kisbolygóról van szó, amelyet a Lomonoszov egyetemen kifejlesztett Masztyer (Mester) nevű robotizált rendszer segítségével fedeztek fel. A rendszert a kozmikus testek kutatására hozták létre, de alkalmas a Cseljabinszki meteorithoz hasonló objektumok megtalálására is – mondta a professzor.

Lipunov szerint a gyakorlat azt mutatja, hogy a Földre potenciálisan veszélyes objektumok miatt szükség van egy oroszországi figyelőrendszerre.

Február 15-én egy bolidának nevezett égitest, rendkívül erős fényű, tűzgömbszerű meteor hatolt be a légkörbe és robbant fel a Moszkvától 1500 kilométerre keletre fekvő Cseljabinszk felett. A bolida körülbelül 17 méter átmérőjű és szétrobbanásáig mintegy 10 ezer tonna nagyságú volt. A robbanás keltette lökéshullámok miatt 4715 épületben törtek szét az ablakok Cseljabinszkban.

A Cseljabinszki meteorit becsapódását követően Dmitrij Rogozin, az űrkutatást és a hadiipart felügyelő orosz miniszterelnök-helyettes világméretű összefogást sürgetett az aszteroidák és meteoritok esetleges becsapódása ellen. Arra hívta fel a figyelmet, hogy az elkövetkező évtizedekben két kisbolygó is veszélyes távolságban fogja megközelíteni a Földet.

Oroszországban arra készülnek, hogy 2020-ban olyan eszközt küldenek az űrbe, amellyel eltéríthetik a Földet veszélyesen megközelítő Apofisz aszteroidát. A 2004-ben felfedezett Apofisz a számítások szerint 2029-ben mindössze 38 ezer kilométerre lesz a Földtől, amelynek gravitációja megváltoztathatja a kisbolygó pályáját.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.