A rossz szájhigiénia növeli az Alzheimer-kór kialakulásának kockázatát

Nagyobb az Alzheimer-kór kialakulásának kockázata azoknál az embereknél, akik nem ápolják rendszeresen fogaikat – derítette ki egy brit kutatás.

 

 

A Közép-Lancashire-i Egyetem (UCLan) kutatói demenciában szenvedett elhunytak agymintáinak vizsgálatakor felfigyeltek arra, hogy szokatlanul magas bennük egy olyan baktériumnak – Porphyromonas gingivalis – a szintje, amely fogínybetegséget okoz.

Bár ez a baktérium a szájban él, étkezéssel, rágással, fogmosással vagy fogászati műtét során bekerülhet a véráramba, és ezáltal eljuthat az agyba – magyarázták a szakemberek a Journal of Alzheimer’s Disease című folyóiratban megjelent tanulmányukban.

A fogínybetegségekhez kapcsolódó baktérium okozta gyulladást kutatók már számos egészségi problémával, például a cukorbetegséggel, a szívbetegséggel vagy a stroke-kal is kapcsolatba hozták.

Ezeknek a baktériumoknak az agyba jutása az immunrendszert arra sarkallja, hogy olyan vegyi anyagokat bocsásson ki, amelyek megölik az agysejteket, azaz olyan típusú változásokat idéz elő az agyban, mint amilyenek az Alzheimer-betegek agyában láthatók és olyan tüneteket okoz, mint az emlékezetvesztés, a zavarodottság – írták a kutatók.

A felfedezés alátámasztja amerikai kutatók korábbi tanulmányát, amely kimutatta, hogy jelentősen nőhet a demencia – elbutulás – kockázata azoknál, aki naponta egyszer sem mosnak fogat.

“Abból az elméletből indultunk ki, hogy ha az agy rendszeresen baktériumoknak van kitéve és azok a fogínyből származnak, a bekövetkező immunválaszok elvezethetnek az idegsejtek halálához és a valószínű emlékezetvesztéshez” – idézte Sim Singhraót, a brit tanulmány egyik szerzőjét a The Daily Telegraph brit napilap online kiadása. Ezért a szájhigiéniai szakemberek rendszeres felkeresése egész életen át sokkal fontosabb lehet, mint jelenleg gondoljuk az egész egészségre nézve – tette hozzá.

A kutatók tíz demenciában szenvedett elhunyt agymintáit vizsgálták, és ezeket vetették össze tíz olyan elhunyt agymintáival, akiknél nem lépett fel az elbutulás. A fogínybetegséget okozó baktréium jelentős jeleit találták a demenciában szenvedettek agyában, de ez nem mutatkozott a kontrollcsoportéban.

Korábbi tanulmányok a demenciát kapcsolatba hozták más baktériumokkal és vírusokkal, mint a herpesz vírus egyik típusával, de ez az első tanulmány, amely azonosította a Porphyromonas gingivalist a demenciában szenvedettek agyában.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.