„Turista vagyok, nem magyar” feliratú pólót kapott Bajnai Kolozsváron

Nem várt ajándékkal lepték meg péntek délután, Kolozsváron, Bajnai Gordon korábbi magyar miniszterelnököt az Erdélyi Magyar Ifjak – közölte a Krónika napilap internetes oldala.

 

 

 

A Nemzeti Kisebbségkutató Intézetbe egy előadás megtartására érkező politikusnak „Turista vagyok, nem magyar” feliratú pólót adott át Sorbán Attila Örs, az EMI elnöke. A volt kormányfő mosolyogva megköszönte és átvette az „ajándékot”, majd megtartotta az előadását.

A Krónika napilap internetes oldalán azt is közölte, hogy nem hallgathatta végig Bajnai Gordonnak a kolozsvári Minerva-házban tartott előadását az egyetlen országos terjesztésű erdélyi magyar napilap, a Krónika tudósítója. Az est házigazdája azonban hibaigazítást kért a Krónikától, mivel  a lap munkatársának figyelmét csupán arra hívták fel, hogy az esemény háttérbeszélgetés, amelynek tartalma nem nyilvános.

A Krónika tudósításában az szerepel, hogy a fórum házigazdája arra figyelmeztette: a rendezvény zártkörű, a sajtó nem vehet részt ezen. A lap azt is közölte, a fórumot ugyan nem hirdették meg, de úgy tudták, hogy az esemény sajtónyilvános. A rendezvényen jelen voltak a kolozsvári Szabadság napilap és a szintén kolozsvári Transindex portál újságírói.

Tibori Szabó Zoltán újságíró, a Minerva Művelődési Egyesület elnöke, az est házigazdája az MTI-vel közölte, hibaigazítást kért a Krónikától, hiszen a lap munkatársát csupán arra a szakmai szabályra figyelmeztette, hogy háttérbeszélgetésen tartózkodik, amelynek tartalmáról a sajtóban nem számolhat be. A jelen lévő újságírók mindannyian tudták, hogy a beszélgetés nem sajtónyilvános, ám lehetőségük nyílt arra, hogy a végén interjút készítsenek Bajnai Gordonnal.

Bajnai Gordon az MTI-nek arra a kérdésére, hogy miért nem hirdették meg nyilvánosan is a látogatást, pénteken este azt mondta, “nem a hírverés, hanem a tájékozódás” volt a látogatása célja. Hozzátette azonban, hogy titkosnak sem lehetne nevezni az útját, hiszen számos interjút adott különböző erdélyi médiumoknak, amelyek minden bizonnyal a következő napokban jelennek meg.

Az Együtt-PM szövetség vezetője csütörtökön Marosvásárhelyen találkozott helyi értelmiségiekkel, a gazdasági élet képviselőivel, szombaton Kolozsváron együtt ebédelt Kelemen Hunorral, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnökével, ellátogatott a Nemzeti Kisebbségkutató Intézetbe, délután pedig kolozsvári értelmiségiekkel, üzletemberekkel találkozott. Amint az MTI-nek elmondta, tájékozódni, ismerkedni jött Erdélybe.
http://www.kronika.ro/erdelyi-hirek/turistakent-fogadta-bajnait-az-emi

(Fotók: Krónika)

 

 

Fidesz: figyelmeztetés a Bajnai Gordonnak ajándékozott póló

 

A Bajnai Gordonnak Erdélyben ajándékozott póló arra figyelmezet: nem jó, ha azok tesznek szavazatgyűjtő látogatást a külhoni magyarok körében, akik korábban hisztériakampányt folytattak a kettős állampolgárság megadása ellen – mondta a Fidesz szóvivője szombaton Pécsen.

Hoppál Péter sajtótájékoztatón utalt rá, hogy Sorbán Attila Örs, az Erdélyi Magyar Ifjak egyesület elnöke Turista vagyok, nem magyar feliratú pólót ajándékozott pénteken Bajnai Gordonnak, az Együtt-PM szövetség vezetőjének Kolozsváron. Ezzel a szervezet jelezte, az erdélyi magyarok vendégszeretők, de nem felejtették el, hogy az a kormány, amelynek Bajnai Gordon előbb minisztere, később miniszterelnöke volt, hogyan viszonyult a határon túli magyarokhoz.

“Az erdélyi, külhoni magyar emberek mélyen élték meg, és nem felejtették el, hogy a baloldal mai vezetői, az egykori kormányzati szereplők nagyon csúnya hadjáratot indítottak ellenük” – mondta a Fidesz szóvivője, emlékeztetve a 2004. december 5-i kettős állampolgárságról szóló népszavazást megelőző kampányra. Hoppál Péter úgy véli, a külhoni magyaroknak mélységesen igazuk van.

 

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.