Nemzetközi peformansz fesztivál kezdődik ma este Budapesten

Mintegy húsz olasz, belga, francia, lengyel, spanyol és magyar képzőművész performanszait mutatják be a 2B Galéria által szervezett nemzetközi fesztiválon péntektől vasárnapig Budapesten három helyszínen.

 

 

Péntek este a 2B Galériában indul A Perfomedia 2013 című három napos eseménysorozat. Szombaton az A38 Hajón Shozo Shimamoto (1928-2013) japán avantgárd képzőművésznek, a mail art műfaj egyik úttörőjének tiszteletére rendezett emlékesten mutatkoznak be a külföldi és a magyar művészek. Vasárnap a budapesti Kiscelli Múzeumban Robin Crozier (1936-2001) brit képzőművész munkásságával kapcsolatos akciók lesznek láthatók.

Böröcz László, a 2B Galéria vezetője az MTI-nek elmondta, hogy Emilio Morandi olasz és Swierkiewicz Róbert magyar képzőművész tavalyi kezdeményezésére jött létre idén a nemzetközi performansz fesztivál. Olaszországban és Magyarországon is többször szerepelt együtt közös kiállításon a két művész, akiket régi barátság köt össze – tette hozzá a galéria vezetője, hangsúlyozva, hogy mindketten széles nemzetközi művészeti kapcsolatrendszerrel rendelkeznek.

A galéria vezetője kiemelte: a képzőművészeten belül külön műfajnak számít a performansz, amely egy olyan húsz-huszonöt perces ritkán szöveges alapú vizuális esemény, amelynek főszereplője, rendezője és dramaturgja is maga a képzőművész.

Böröcz László hangsúlyozta: a fesztiválon spontán szerveződnek majd az előadások, a produkciók sorrendje nem kötött. “Lesz olyan akció, amelyet több helyszínen is bemutatnak” – összegezte az eseményt a galéria vezetője.

Magyarországot Swierkiewicz Róbert mellett Szkárosi Endre és Ladik Katalin képviselik.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.