Fitch: romlanak a nagy felzárkózó gazdaságok kilátásai

Az utóbbi másfél évtized egyik leggyengébb gazdasági teljesítménye várható az idén a világ legnagyobb felzárkózó gazdaságaiban, az euróövezet ugyanakkor valószínűleg növekedési fordulat előtt áll – jósolta szerdán Londonban ismertetett átfogó előrejelzésében a Fitch Ratings.

 

 

A nemzetközi hitelminősítő harmadik negyedévi globális prognózisában jelentősen rontotta az angol rövidítéssel BRIC-országcsoportnak nevezett térség – Brazília, Oroszország, India és Kína – növekedésére adott becslését, átlagosan 0,7 százalékponttal az idei évre és 0,3 százalékponttal 2014-re.

A Fitch új előrejelzése szerint a négy gazdaság együttes átlagos növekedési üteme az idén 5,6 százalék, jövőre 6,0 százalék lesz.

A hitelminősítő szerint az 1998-as oroszországi fizetési válság óta az új becslésben szereplő idei ütem lenne a második leggyengébb növekedés ebben a csoportban; a négy gazdaság azóta csak 2009-ben teljesített ennél rosszabbul.

A Fitch Ratings a legnagyobb BRIC-gazdaságra, Kínára adott idei GDP-növekedési prognózisát 7,5 százalékra csökkentette az eddig érvényben tartott 8,0 százalékról, és jövőre is ugyanilyen ütemű, 2015-re azonban 7,0 százalékra tovább lassuló GDP-növekedést vár a kínai gazdaságban.

A cég londoni elemzői szerint a 7-7,5 százalékos növekedési sáv még összeegyeztethető a munkapiaci stabilitás fenntartásával és a kínai gazdaságban felhalmozódott egyensúlyhiányok fokozatos korrigálásával, így a Fitch prognózisában szereplő növekedés elfogadható lehet a kínai hatóságok számára.

A kínai gazdaságra adott előrejelzés rontását a Fitch szakértői azzal indokolták, hogy már az idei első negyedév teljesítménye is érzékelhetően elmaradt a tavalyi növekedési számoktól, és az azóta ismertté vált teljesítményadatok arra vallanak, hogy a második negyedévben még tovább gyengült a kínai gazdaság lendülete.

A Fitch Ratings elemzői szerint az euróövezet ugyanakkor ciklikus fordulat előtt áll. A ház új előrejelzése is teljes évi recessziót jósol a valutaunióban: a Fitch most 0,6 százalékos euróövezeti GDP-mínuszt vár 2013-ra. Ez 0,1 százalékponttal rontott becslés az előző, márciusban összeállított globális prognózishoz képest.

A hitelminősítő azonban 2014-re 0,9 százalékos, 2015-re már 1,3 százalékos növekedést valószínűsít az euróövezetben. A Fitch londoni szakelemzői szerint a következő két évben javul az euróövezeti gazdaságok versenyképessége, jelentkezni fognak az átegyensúlyozódási folyamat eredményei, enyhül az államháztartási konszolidáció szorítása és a hitelcsatornák működőképessége is helyreáll.

Más nagy londoni házak mindazonáltal korántsem ilyen derűlátók az euróövezet kilátásaival kapcsolatban.

Az Economist Intelligence Unit (EIU) – a világ egyik legnagyobb gazdaságelemző intézete – júliusra szóló, Londonban már hozzáférhetővé tett havi világgazdasági előrejelzésében közölte, hogy 0,8 százalékos visszaesésre számít az euróövezeti gazdaságban 2013 egészében az általa eddig jósolt 0,7 százalékos átlagos idei GDP-mínusz helyett.

A ház szerint az összes nagy déli eurógazdaság – Olaszország, Spanyolország, Portugália és különösen Görögország -, valamint Írország “mély, többéves recesszióban ragadt”. Ráadásul a korábban ellenállóbb eurógazdaságok is gyengülnek: Franciaország hazai összterméke 0,4 százalékkal, a valutaunió motorjának számító Németországé 0,3 százalékkal esett vissza éves összevetésben az idei első negyedévben.

Az EIU londoni szakelemzői szerint Görögország még a gyenge euróövezeti mezőnyön belül is külön pályán halad; gazdaságára már nem a recesszió, hanem a mély depresszió kifejezés illik, tekintettel arra, hogy a görög GDP-érték a válság előtti utolsó évben, 2007-ben elért legutóbbi csúcshoz képest csaknem 20 százalékot zuhant.

A ház szerint ha Görögországban olyan kormány kerül hatalomra, amely elveti a jelenlegi pénzügyi mentőprogram feltételeit, akkor Görögország az euróövezet elhagyására kényszerülhet. Egy ilyen fejlemény dominóhatást indíthat el, más tagországokat is távozásra kényszerítve – áll az EIU új havi elemzésében.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.