Országos Tűzmegelőzési Bizottság: Odafigyeléssel megelőzhetők a szabadtéri tüzek

Mivel a tavasszal és nyáron gyakori szabadtéri tűzesetek túlnyomó része gondatlanságra vezethető vissza, a legtöbbjük odafigyeléssel megelőzhető lenne – közölte az Országos Tűzmegelőzési Bizottság (OTB).

 

 

A közlemény szerint a bizottság kiemelt feladatként kezeli a szabadtéri, erdő- és növénytakarótüzek megelőzését. Ennek érdekében azt kérik, hogy senki se dobjon el égő cigarettacsikket, ne hagyjon háztartási szemetet illegális lerakóhelyen, kerti grillezés közben ne hagyja felügyelet nélkül a tüzet, és utána mindig győződjön meg arról, sikerült-e eloltani.

Arra is figyelmeztettek: tűzgyújtási tilalom idején az erdők 200 méteres környezetében tilos tarlót vagy más növényi hulladékot égetni. Település belterületén, a kertjében mindenki használhatja a grillsütőjét, és a kerti szalonnasütéssel sem sérti meg senki a tűzvédelmi szabályokat, ha ez az erdőtől legalább 200 méterre történik.

Míg tavasszal az előző évi elszáradt növénytakaró, addig nyáron a csapadékmentes, forró napok kedveznek különösen a tüzeknek. Az erdőtüzek szempontjából nagymértékben veszélyeztetett Bács-Kiskun, Borsod-Abaúj-Zemplén, Pest megye egy része és Budapest. Közepes mértékben veszélyeztetett megye Csongrád, Nógrád, Heves és Veszprém – közölték.

A katasztrófavédelem tavaly mintegy húszezer szabadtéri tűzesetnél avatkozott be, amelyből csaknem 16 ezer az év első felében történt. Idén eddig 2056 ilyen eset volt – ismertették.

Mint írták, a szabadtéri tüzek megelőzése érdekében  a katasztrófavédelem ebben az évben – múlt péntekig – több mint 1300 ellenőrzést hajtott végre, amelyek során félezernél is több szabálytalanságot tártak fel.

Felhívták a figyelmet arra: egy szabadtéri tűz eloltása néhány százezer forinttól több millió forintig terjedő költséget jelenthet, de egy hektár erdőterület elpusztulásával akár tízmillió forintos kár is keletkezhet. Az új erdő létesítése, az erdőterület műszaki helyreállítása 6-12 évet is igénybe vehet, és hektáronként további több millió forintos költséget jelent – tették hozzá.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.