Múzeumok éjszakája 2013 – Francia életérzés, Egri csillagok és meztelen férfiak

Francia péksütemények garmadájával, iparművészeti vásárral, repülőszőnyeggel és török teával, valamint férfiakt-gyorstalpalóval várta az érdeklődőket az Iparművészeti Múzeum, a Nemzeti Múzeum és a Ludwig Múzeum – Kortárs Művészeti Múzeum szombaton, a Múzeumok éjszakáján Budapesten.

 

 

Az Iparművészeti Múzeum főbejáratánál tábla hirdette a programokat, a kora esti órákban kisebb tömeg várakozott a múzeum lépcsőjén, hogy maga mögött hagyva a tikkasztó hőséget, csatlakozhasson azon szerencsésekhez, akik már a croissant és dizájnersütemények illatával belengett hűvös aulában élvezték a Creative Arts Fair iparművész vásár nyüzsgését és elmerültek az éppen megkezdődött divatbemutatóban. A műanyag ékszereket és újrahasznosított anyagból készült táskákat kínáló árusok között felállított kifutón pezsgő- és esőálló toalettek, “csináld magad” ruhaköltemények váltották egymást.

A múzeum könyvtára felé haladva, ahol a Sezlon, zseton, rekamié című előadás várta a francia nevű tárgyak eredetére kíváncsi látogatókat, az ablakon kinézve a pétanque nevű, szintén francia eredetű labdajátékot űző fiatalokat lehetett látni. Az új ismeretekre vágyó múzeumlátogatók emellett a francia új cirkusz műfajáról hallhattak előadást, amely olyan kérdésekre kereste a választ, hogy művészet-e a cirkusz, illetve cirkusz-e az új cirkusz. A francia filmek szerelmeseinek késő esti vetítésekkel készült a múzeum (Mosás, vágás, ámítás; Szauna Párizsban), míg a komolyabb élményre vágyókat az intézmény kurátorai kalauzolták végig néhány időszaki tárlaton.

A Magyar Nemzeti Múzeum kertjének bejáratától alig pár lépésnyire aszaltgyümölcs-masszából készült jókora törökbasaszobor utalt az intézmény idei éjszakai repertoárjára, amelynek középpontjában az Egri csillagok című Gárdonyi-regény állt. A múzeum lépcsőjén megpihenő látogatók elé repülőszőnyegbe csimpaszkodó gyerekek és rendszeres időközönként tüzet okádó hőlégballon látványa tárult a kora esti órákban.

A nyüzsgő aulán túljutva a látogatók nyugodtan rábízhatták magukat a padlót díszítő csillagokra, amelyeket követve biztosan izgalmas programba csöppentek. Az érdeklődők szabadon mozoghattak a kiállítási terekben vagy belehallgathattak egy-egy török tematikájú előadásba. A múzeumi forgatagban megfáradt látogatók az épület belső udvarán kialakított “nyugalom szigetén” pihenhettek meg, ahol színes fátylakkal befedett kanapékon és babzsákokon élvezhették a csillagászati előadásokat. Az udvaron szőnyegekkel körülölelt török tea- és kávéház, illetve vízipipa is várta az érdeklődőket.

A Ludwig Múzeumban az intézmény kurátorai tartottak tárlatvezetést a látogatóknak és a felnőtt vendégek a férfi akt rajzolásába is belekóstolhattak egy modell és egy rajztanár segítségével. Az éjszakai Szabadegyetem extra a pornográfia és művészet kapcsolatát tekinteti át, a könyvtárban pedig óránként művészeti prezentációk várták a közönséget Férfiakt a művészetben címmel.

 

 

Este indult be az élet a Várban

 

Este hat után érkezett a legtöbb látogató a budai Várba annak ellenére, hogy a legtöbb helyszínen már délelőtt megkezdődtek a Múzeumok éjszakája programjai.

A Magyar Nemzeti Galéria állandó tárlatai mellett számos programmal várta a látogatókat: a Magyar Fotóművészet az új évezredben című kiállításon a gyerekek kipróbálhatták a camera obscurát és az impresszionizmus által ihletett ékszereket és hajdíszeket készíthettek.

A Nemzeti Táncszínházban Lakatos János koreográfus a musicalek világába kalauzolta el a táncos filmek szerelmeseit. Az érdeklődők a Táncoló filmkockák programon Fred Astaire mellett Gene Kelly, Liza Minelli, Patrick Swayze filmjeinek kulisszatitkaival ismerkedhettek meg.

A Hadtörténeti Múzeumba érkezők az éjszaka során a szablyavívásban és különböző ügyességi, technikai játékokban tehették próbára tudásukat, és szimulátorok segítségével megtapasztalhatták a repülés élményét is. A wargame játékoknál óriási sorok kígyóztak, a fiúk mellett a lányok és anyukáik is szívesen próbálták ki a lézerfegyvert és a MIG29 vadászgép szimulátort.

A Sziklakórház szabadtéri programjai már délelőtt 10 órától várta a koránkelőket: a Magyar Honvédség 34. Bercsényi László Különleges Műveleti Zászlóalja a nap folyamán több alkalommal is bemutatót tartott. A Magyar Vöröskereszt az elsősegélynyújtás részleteibe avatta be a laikusokat, a bátrabbak véradásra is jelentkezhettek. A kórház előtt 9 órától már kígyózó sor állt, aki be akart jutni még szombaton, két órás sorban állásra számíthatott.

A 2002-ig titkos légókórház és atombunker hűvös kamrái megváltást jelentettek a még este is tomboló hőség elől, az ide “menekülők” csaknem 200 darab élethű viaszfigura, és a kórház eredeti berendezése segítségével utazhattak vissza a II. világháború, 1956 és a hidegháború éveibe.

A Kossuth téren a Néprajzi Múzeum a finn ryijy (csomózott szőnyeg) történetének több mint 300 esztendős múltját mutatta be a közönségnek Tuomas Sopanen finn biológus professzor, aki saját gyűjteményéből több mint 100 darabot hozott a magyar közönségnek 352 darabos kollekciójából. A tárlaton a legrégebbi darab 1707-ből való volt.

A vállalkozó kedvűek kiscsoportos kalandtúrák során bepillanthattak az etnológiai archívumba, a fagyasztókamrába, a gyűjteményi raktárba, a pincébe és padlásra is. A zenekedvelők szerb népdalokat, sváb fúvósokat és klezmert is hallgathattak.

 

 

 

Népszerűek az Andrássy út menti múzeumok

 

Szombat estére szinte minden Andrássy út menti kiállítóhely előtt hosszú sorok alakultak ki a 11. Múzeumok éjszakáján.

A Műcsarnok mélyföldszinti projektgalériájában, a Mélycsarnokban már a programsorozat 18 órás megnyitója előtt egy órával kiállítás nyílt: Jakatics-Szabó Veronika Olvasónapló című tárlatán a városi létezés egyik elhagyhatatlan elemét, az olvasást, a szövegekhez és könyvekhez való viszonyt dolgozza fel, részben a kiállításra készült mozgóképeken és könyvobjekteken keresztül.

A földszinti terekben a közönség Körösényi Tamás A művészet él! című tárlatát láthatja, amely ezen az estén szintén szorosan kapcsolódik az irodalomhoz, hiszen Garaczi László, Ladik Katalin, Kukorelly Endre és Zalán Tibor írók tartanak benne vezetést.

A Szépművészeti Múzeumban az idei Múzeumok éjszakáján minden az antik időkről szól: előadásokkal, római és germán fegyver- és ruhabemutatóval, ókori dumaszínházzal, római jellegű ételekkel várják az érdeklődőket, akik még a 2004-ben elhunyt Helmut Newton fotókiállításán is részt vehetnek.

Mint a múzeum munkatársai az MTI-nek elmondták, 20.30-ig már 2500 belépőt adtak el, de természetesen a látogatók többsége máshol vásárolt karszalaggal lép be az épületbe, amely az este folyamán egy időre már elérte a maximális, négyezres telítettséget is.

A nap első felében jellemzően családokat vonzott a Magyar Mezőgazdasági Múzeum (MMM), amely az épületén kívül is számos programmal várta a közönségét. Falu a városban címmel a látogatók hagyományos élelmiszereket kóstolhattak és vásárolhattak, egy parasztudvarban malacot, kacsát, szamarat, kecskét simogathattak, de a legnépszerűbb valószínűleg a Városligeti-tó melletti traktorkiállítás volt, ahol néhány munkagépet ki is próbálhattak. Estére inkább a felnőttek számára készül programokkal az MMM: lesz szerelmi varázslás, bájital-főzés és virágnyelv-iskola is, majd éjfélkor ismét megtartják a hagyományos Szent Iván-éji tűzugrást is.

Immár hagyományos programnak számít a Vajdahunyadvárban a Kadarka Szalon: a szervezők elmondása szerint a gyakorlatilag hungarikumnak számító szőlőfajából készült borok egyre ismertebbek és kedveltebbek a látogatók körében. Ezúttal 19 pincészet mutatkozik be a csongrádi, az egri, a hajós-bajai, a kunsági, a szekszárdi, a villányi, valamint a határon túlról a szerémségi és a ménesi borvidékről. A fűszeresebb vagy testesebb száraz vörös tételek mellett a közönség kóstolhat fehér kadarkát és Ménesről vörös aszút is.

A Terror Háza Múzeumba betérők az állandó, valamint A magyarok lelkiismerete című, Mindszenty József életét bemutató időszaki kiállításon túl dokumentumfilmeket tekinthetnek meg az 1956-os forradalom és szabadságharcról, Mindszenty Józsefről, valamint az idén 11 éves intézményről. Hagyományaihoz hűen a Terror Háza ezúttal is rendhagyó – többek között az ügynökkérdésről, a szovjetunióbeli hadifoglyokról, 1956 utóéletéről vagy az első világháború fegyvereiről szóló – történelemórákkal várja az érdeklődőket, akik az intézmény munkatársainak beszámolója szerint 19.30-ig már több mint ezren érkeztek az Andrássy út 60-ba.

Hasonló számú látogatót regisztrált a Zelnik István Délkelet-ázsiai Aranymúzeum is, amely előtt a biztonsági korlátozások miatt ekkorra hosszú sor alakult ki. Az Andrássy úti kiállítóhely a Múzeumok éjszakáján hét különleges aranymaszkot mutat be Zelnik István kollekciójából, az alapító pedig több gyűjtői vezetést is tart a múzeumban. Népszerűnek bizonyultak a kertben tartott bali kardtánc-bemutatók is, este pedig újabb rendhagyó programmal készül az Aranymúzeum, mikor a gyűjtemény öt nagy értékű tárgya kerül kalapács alá jelképes kikiáltási áron.

Szemben, a Hopp Ferenc Kelet-ázsiai Művészeti Múzeumban este szintén nagyobb sor várakozott a belépésre, és a villa kertje is megtelt a Meshinda együttes koncertje alatt, ahol az éjszaka folyamán Edward Powell, a világ egyik legjobb fretless, azaz bund nélküli gitárosa is fellép majd, háromnyakú ragmakamtaron is eljátszva néhány számot.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.