Előzzük meg a bajt! – Biztonságtechnikai eszközök a bűnmegelőzésért

Törökbálint, Munkácsy Mihály utcából bejelentés érkezett a rendőrségre 2013. június 17-én az éjszakai órákban, hogy gyanús személyeket láttak.

 

 

A helyszínen a kiérkező törökbálinti járőröknek a bejelentő elmondta, hogy a szomszéd háznál lett figyelmes három, sötét csuklyát, fehér kesztyűt viselő ismeretlen személyre, akik sállal takarták el az arcukat. A nagy melegre tekintettel ez tűnt fel neki. A járőrök meghallgatták a szomszédot is, aki arra lett figyelmes, hogy a házra felszerelt mozgásérzékelő jelzést adott. Ezután felkapcsolta a kinti világítást, ami megzavarhatta az elkövetőket.

Nem sokkal ezután, szintén bejelentés érkezett a Deák Ferenc utcából. Feltehetően ugyanezek a személyek újból bűncselekményt próbáltak meg ebben az utcában elkövetni. A bejelentő elmondta, hogy a biztonsági rendszer ajtóérzékelő berendezése megszólalt, ezért ellenőrizte az ajtót és azt tapasztalta, hogy az nyitva van. Ezután az ajtóhoz lépett és miközben becsukta, egy ismeretlen személyt látott sietve távozni.

A fenti bűncselekményeknél az elkövetők, a lakásban felszerelt biztonságtechnikai eszközöknek köszönhetően, nem jártak sikerrel, ezért szerencsére kár nem keletkezett. Ez is mutatja mennyire fontos ezeknek az eszközöknek a használata otthonunkban. A rendőrség ismételten szeretné felhívni a figyelmet néhány fontos dologra a házuk védelme érdekében:
Védjük a nyílászárókat!

  • Egy lakás legkritikusabb pontja a bejárati ajtó. Az ajtókra rakhatunk pótzárakat, biztosítóláncot, de ezek csakis akkor érnek valamit, ha az ajtó tokszerkezete stabil. Az ablakoknak sem árt az extra védelem. Az alacsonyabban fekvő ablakokat, erkélyeket védhetik ráccsal, betörés-gátló fóliával vagy redőnnyel.

Helyezzünk el mozgásérzékelőket!

  • Helyezzen ki minden bejárathoz mozgásérzékelős lámpa, amely a mozgást érzékelve hirtelen felkapcsol. Ez elbizonytalaníthatja a betörőket.

Ne hagyjuk a kulcsot a lábtörlő alatt!

  • Ha azt gondoljuk, hogy a legtöbb „tikos hely” (lábtörlő alatt, ablakpárkányon, ajtókeret fölött, odvas fa belsejében) a rablók előtt is titkos, tévedünk. Egy tapasztalt betörő számára nem okoz különösebb gondot a kulcs megtalálása. A legszerencsésebb, ha a pótkulcsot a szomszédra vagy egy közeli barátra bízzuk baj esetére.

 

Szerezzünk be riasztót!

  • Modern riasztórendszerek széles választékban beszerezhetők. Lehetősége van olyan rendszert választani, amely a szerződött biztonsági szolgálatot riasztja, illetve vannak olyan rendszerek is, amelyek ajtó- és ablaknyitást, vagy mozgást érzékelnek, de van hő- vagy hangérzékelő (rezgés) berendezés is a kínálatban, amelyek helyben riasztanak.

A legtöbb riasztó külső táplálást igényel, de léteznek nagyon egyszerű, elemes kis készülékek is, ez utóbbiak azonban nem üzembiztosak. A riasztás lehet hang- vagy fényjelzés. Kertbe is érdemes mozgásérzékelős reflektorokat kiépíteni, amelyek behatolás esetén a védeni kívánt területet erős fénnyel világítják be.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.