A kormány lemondását, előre hozott választást követel az ellenzék Csehországban

Petr Necas miniszterelnök, s vele együtt a kormány azonnali lemondását és előre hozott választás kiírását követeli az ellenzéki Cseh Szociáldemokrata Párt (CSSD) – közölte Bohuslav Sobotka pártelnök a CSSD elnökségének csütörtök esti ülése után.

 

 

Sobotka közölte: pártja ennek érdekében azonnal tárgyalásokat kezdeményez a parlamenti pártokkal és Milos Zeman államfővel.
“A szociáldemokraták szerint a Cseh Köztársaság nem engedheti meg magának, hogy olyan miniszterelnök vezesse, akinek közvetlen környezete a maffia struktúráival való kapcsolatokkal gyanúsítható” – jelentette ki Sobotka.
Tanácskozott a kormányzó Polgári Demokratikus Párt (ODS) szűkebb politikai vezetése is. Miroslava Nemcová, a párt alelnöke az ülés után közölte, hogy az ODS továbbra is bízik Petr Necas pártelnökben, kormányfőben, s kiáll mellette. Nemcová szerint a párt megvárja a rendőrségi vizsgálatok eredményeit, majd azok kiértékelése után foglal állást az ügyben.
A vezető testületek tanácskozása után Prágában a miniszterelnök kezdeményezésére összeült a cseh nemzetbiztonsági tanács, hogy megvitassa a kialakult helyzetet. A tanácskozás eredményéről késő estig semmiféle tájékoztatást nem adtak ki.
Ivo Istvan, az olmützi (olomouci) állami ügyészség vezetője elmondta, hogy a rendőrség a nap folyamán nyolc embert vett őrizetbe.
“Megerősíthetem, hogy a nap folyamán Prágában nyolc személyt vett őrizetbe a rendőrség” – mondta Ivo Istvan csütörtökön este a közszolgálati hírtelevíziónak nyilatkozva. Több ember ellen büntetőeljárást kezdeményeznek, de a főügyész pontos adatot nem volt hajlandó mondani. Az őrizetbe vettek nyilvánosságra került neveihez sem akart kommentárt fűzni.
“Hivatali tisztséggel való visszaélésről és más bűncselekményekről van szó” – válaszolta egy kérdésre az államügyész.
Istvan bejelentette, hogy az államügyészség pénteki sajtótájékoztatóján ad magyarázatot az akció indítóokaira, és közöl részleteket az eredményekről.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.