Budapesten szerda reggelre várhatóan harmadfokúra csökken a készültség

Budapesten szerda reggelre várhatóan harmadfokú szintre mérséklik az árvízvédelmi készültséget, vasárnapra pedig minden bizonnyal elhagyja a Duna vize az alsó rakpartot is a fővárosban – közölte az Országos Műszaki Irányító Törzs (OMIT) vezetője kedden sajtótájékoztatón, Budapesten.

 

 

Láng István felhívta a figyelmet arra, hogy “az apadó ár is veszélyes”.

Kiemelte, hogy az árvízvédelemben részt vevő szervek minden erőforrása mögöttük áll. Az érintett önkormányzatokhoz szakértőket neveztek ki, akik segítik a munkálatokat, Budapesten a Fővárosi Csatornázási Művek és a főváros vezetését látják el tanácsokkal – jegyezte meg.

Az OMIT vezetője szólt arról is, hogy a rendőrök hatékonyan irányították az árvíz által veszélyeztetett területeken a közlekedést. Megemlítette a légi felderítés árvízvédelemhez való hozzájárulását is.

Láng István azt mondta, hogy “hallatlan összefogás” alakult ki a gátak mentén, és valamennyi részt vevő szerv példásan működött együtt. Az árvíz utáni helyreállítási munkálatokhoz a lakosság türelmét kérte.

Papp Károly országos rendőrfőkapitány a sajtótájékoztatón közölte, nem emelkedett a bűncselekmények száma eddig az árvíz miatt; az árvízvédelmi munkálatok helyszínein nem követtek el több bűncselekményt, mint más területeken.

Kiemelte, hogy Győrújfaluban a kitelepítés után a megyei rendőr-főkapitányság ügyelt a lakosság tulajdonának biztonságára.

Hozzátette: jelenleg 5353 rendőr tevékenykedik az árvízvédelemhez kapcsolódóan, 1800-an rendvédelmi feladatokat látnak el, a többiek készenlétben vannak. Hangsúlyozta: nem érték váratlanul a rendőrséget az árvízzel kapcsolatos teendők, ugyanis már 2010 szeptemberében kidolgozták az erre vonatkozó teendőket.

A főkapitány elmondta: a gátakon zajló árvízvédelmi munkálatokban részt vesz az összes rendészeti szakközépiskola 1. és 2. évfolyamára járó tanulója, a megyei rendőr-főkapitányságok pedig rendészeti feladatokat látnak el, és a védekezésben részt vevő szervek közlekedését biztosítják.

Papp Károly közölte, a készenléti rendőrség tűzszerészei fákat vágtak ki, ahol kellett, ezenkívül a rendőrség végzett légi felderítő tevékenységet is, a képi adatokat továbbították a műszaki törzsnek. Beszámolt arról, hogy 816 technikai eszköz áll rendelkezésükre az árvízvédelem segítéséhez, és minden anyagi, technikai feltétel adott feladataik ellátásához.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.