Száz ház lakóit menekítik ki Szigetmonostoron vízbetörés miatt

Vízbetörés miatt száz ingatlanból ki kell menekíteni a lakókat Szigetmonostoron – erősítette meg az MTI információját a település helyettes védelmi vezetője vasárnap délben.

 

 

Bergmann Gábor annyit mondott, hogy nagy erőkkel megkezdték az érintett házak kiürítését a már korábban elkészített terveknek megfelelően.

Spitz Alexandrának, a Pest megyei katasztrófavédelem szóvivőjének tájékoztatása szerint betört a Duna vize a csaknem 2300 lakosú község egy részére, ezért van szükség a gyors intézkedésre, amelyben a katasztrófavédelem munkatársai is részt vesznek.

Az MTI megbízható forrásból úgy tudja, hogy a Szigetmonostorhoz tartozó Horányban élőknek kell elhagyniuk üdülőjüket, illetve a házukat, mert a Szentendre felőli részen egy magas partot átlépett a Duna, utat törve a lakott terület felé.

Egyelőre nem tisztázott, hogy pontosan hány embernek kell elhagynia az otthonát, mert a regisztrációs pontoknál jelenleg is ellenőrzik a létszámot. A házukat elhagyni kényszerülők zöme rokonokhoz megy, többeket a helyi iskola fogadja be.

A Duna Horánnyal átellenes oldalán, a dunakeszi Rév utcánál egyelőre semmit nem tapasztalnak a folyó nyugati partján történtekből – mondta az MTI érdeklődésére Bíró Attila, a Dunakeszi Járási Hivatal vezetője, a helyi védelmi bizottság elnöke.

Tájékoztatása szerint ezen a szakaszon már 50 méterenként van figyelőszolgálat, a szakemberek “urai a helyzetnek” – fogalmazott.

A Duna mentén lévő, magaslatra épült Duna sor házait egyelőre nem kell elhagyniuk a lakóknak – tette hozzá Bíró Attila, akinek a közlése szerint Dunakeszinél az esti órákban 810 centiméteres vízállásnál várják a tetőzést.

 

 

A TEK 250 munkatársa Szigetmonostoron részt vesz a védekezésben

A Terrorelhárítási Központ (TEK) 250 munkatársa az Országos Műszaki Irányító Törzs (OMIT) felkérésére Szigetmonostoron részt vesz a védekezésben.

A település külterületén a vízműkutakhoz vezető, magasparti közút és egy földút kereszteződésében átbukott a víz, és az erdei mélyvonulaton keresztül áramlik a szigetmonostori üdülőterület felé – írta közleményében az OMIT. A tájékoztatás szerint a TEK 250 munkatársa segít a védekezésben, a munkálatokat Hajdu János tábornok, a TEK főigazgatója személyesen irányítja.

Hangsúlyozzák, hogy a TEK szakemberei már pénteken elvégezték a BTR 80 típusú kétéltű páncélozott szállító járművek technikai felkészítését is, így a járművek földön és vízen egyaránt képesek támogató és mentési feladatok ellátására.

Az árvízi segítségnyújtásban részt vevők mellett a Terrorelhárítási Központ minden egysége teljes készültségben várja a további riasztást, hogy bármilyen rendkívüli esemény bekövetkeztekor, akár árvíz-, akár rendvédelmi céllal, azonnal akcióba léphessen – zárul a közlemény.

 

Két oldalról kell védeni Koroncót

Két oldalról kell védeni a Sokorói-Bakony-ér és a Marcal találkozásánál fekvő Koroncót az árvíz ellen – közölte a Győr-Moson-Sopron megyei település polgármestere vasárnap a helyszínen az MTI-vel.

Radicsné Kincses Mária (független) elmondta: náluk az Öreg-Dunából a Mosoni-Dunába, onnan pedig a Rábán keresztül a Marcalba, majd a Bakony-érbe visszaduzzadó víz okoz problémát. Az általában 30-40 centiméteres ér négy méter körül tetőzött szombat délután, ehhez képest viszont mostanra már 14-15 centit apadt.

Hozzátette: emelni nem kell a töltést, de mind több helyen kell azt bordafallal megtámasztani. A Marcalon két műszakban 100-100 katona, a Bakony-éren több száz helyi és a térségből érkezett önkéntes védekezik az ár ellen.

 

Újabb útlezárások Győr megyében

Újabb útszakaszokat zártak le az árvíz miatt Győr-Moson-Sopronban – közölte a megyei védelmi bizottság vasárnap az MTI-vel.

Tájékoztatásuk szerint 11 órától nem lehet közlekedni a Novákpusztát Hédervárral összekötő úton, a Győr-Ménfőcsanakot Koroncóval összekötő úton pedig a vízátfolyások miatt félpályás forgalomkorlátozás van érvényben.

Emlékeztettek arra: továbbra sem járható az 1-es főút az M19-es csomópontja és Komárom között, viszont az M1-es autópálya Komárom és Győr között ingyenesen használható. Továbbra is le van zárva Bodonhely és Kisbabot között a Rába-híd.

 

 

 

OMIT: jelenleg Esztergom alatt tetőzik a dunai árhullám

A rendkívüli dunai árhullám tetőzése Esztergom alatt jár – közölte az Országos Műszaki Irányító Törzs (OMIT) vasárnap délben az MTI-vel, hozzátéve, az előrejelzések szerint a Duna Budapesten vasárnap este 895 centiméter közeli vízállással tetőzik, ez 35 centiméterrel haladja meg a 2006-os rekordot.

A közlemény szerint a Budapest feletti térségben 20 helyszínen alakított ki központi homokzsáktöltő-telepeket, ahol rendelkezésre áll az állami védvonalakon és az önkormányzatoknál felmerülő igények azonnali kielégítésére szolgáló tartalék.

A területi feladatokat összefogó műszaki koordinátorok folyamatosan ellenőrzik a Szigetköz, Komárom-Esztergom megye, a Dunakanyar, Szentendre és Budapest térségét.

Az OMIT azt írta: a védelem súlypontja a Duna Budapest és Komárom közötti szakasza, ahol elsősorban a nyílt ártéren fekvő települések védelme a legfontosabb feladat, de kiemelten foglalkoznak a Margitsziget védelmével, és megtették a szükséges intézkedéseket annak érdekében, hogy az árvizet kizárják a mellékágból.

A tájékoztatás szerint jelenleg 807 kilométeres töltésen van árvízvédelmi készültség Magyarországon, ebből rendkívüli az árvízi védekezés 191 kilométeren: Győr-Moson-Sopron megyében a Duna menti és Mosoni-Duna menti, Komárom-Esztergom megyében, és Pest megye Budapest feletti területén, a Duna menti védvonalakon.

Az árhullám szintje Budapest felett mindenhol meghaladta a valaha mért legmagasabb vízállás értékét, és várhatóan Budapest alatt is lesznek majd olyan szakaszok, ahol megdől a rekord – áll a közleményben.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.