Több mint 800 kilométer töltésen van árvízvédelmi készültség

Jelenleg 818,9 kilométer töltésen van árvízvédelmi készültség Magyarországon – közölte szombat délben az Országos Műszaki Irányító Törzs.

 

 

Rendkívüli védekezés van 191,2 kilométeren, Győr-Moson-Sopron megye területén a Duna-menti és Mosoni-Duna-menti, Komárom-Esztergom megye és Pest megye Budapest feletti területén a Duna-menti állami védvonalakon.

Harmadfokú védekezés van 151,9 kilométeren a Duna Budapest alatti szakaszán a jobb parton Adonyig, a bal parton a Tassi zsilipet is beleértve Tassig, a Rába Győr-árpási, Győr-koroncói szakaszán, a Marcal Győr-koroncói, valamint a Koroncó-mórichidai árvízvédelmi szakaszán.

Másodfokú védekezés van 238 kilométeren a Duna Budapest alatti szakaszán a jobb parton Dunaföldvártól Bátáig, a bal parton Tasstól a déli országhatárig.

Elsőfokú a védekezés 237,8 kilométeren a Dunán a jobb parton Mohács alatt a déli országhatárig, a Marcal középső szakaszán, a Sió alsó szakaszán Siótorok – Sióagárd között, a Zagyva középső szakaszán.

Az OMIT közleménye arra is kitér, hogy biztonsági okokból a vízügyi szakemberek bezárják a győri körtöltést. Győr város árvízvédelmi rendszere a folyó elöntésétől közvetlenül védő árvízvédelmi fővédvonalból és a várost az öblözet felől körülölelő lokalizációra alkalmas árvízvédelmi műből áll. A várost az öblözet felől védő töltést az 1954-es árvíz után építették meg, számítva arra az eshetőségre, ha valamelyik folyó melletti fővédvonali töltés elszakadna és a kitörő víz megindulna a város irányába. Ezekben az esetekben az úgynevezett lokalizációs töltések védik meg a várost.

Amikor a települést nem fenyegeti rendkívüli árvíz, ez a körtöltés a keresztező közlekedési utaknál nyitott, nincs lezárva. Lezárás esetén, a forgalom ezeken az utakon megszűnik, és az út fölött is a biztonságos védelemhez szükséges töltésszakaszt alakítanak ki. Az ilyen nyílásokat “kulisszanyílásnak” nevezik. Egy feltételezett szakítás esetén az érintett lokalizációs körtöltésen, 8 kulisszanyílást nyitnak meg.

A teljes biztonság megteremtése érdekében a szakemberek felkészültek arra az esetre is, hogy a Mosoni-Duna bal partján töltésszakadás lép fel. A feltételezett helyen történő szakadás esetén 4-5 óra áll rendelkezésre arra, hogy a Győrt védő körtöltés nyitott szakaszait is bezárják. A vízügyi szakemberek az ehhez szükséges szállítóeszközök és anyag biztosítását megkezdték. Az elzáráshoz szükséges anyagot a kulisszanyílások mellett deponálják.

A kulisszanyílás lezárása, a deponált anyag beépítése szükség esetén, a védelemvezetés külön utasítására történik.

A területi feladatokat összefogó műszaki koordinátorok folyamatosan ellenőrzik a védelmi képességet érintő kivitelezéseket a Szigetköz, Komárom-Esztergom, a Dunakanyar, Szentendre és Budapest térségében.

A védekezés támogatására az Országos Műszaki Irányító Törzs vezetője öt alföldi, a dunai árhullámban nem érintett vízügyi igazgatót szombaton a Duna védvonalaihoz rendelt, hogy a műszaki irányítók és a védekezésben résztvevők munkáját vezessék.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.