Elrendelték Győrújfalu kitelepítését – Nincs kapkodás, 15 busz várja a kitelepítendőket

Győrújfalun semmilyen kapkodás jelei nem látszanak. A helyi Volán-társaság 15 üres busza várja a kitelepítendő lakosokat – jelentette a helyszínről péntek este az MTI tudósítója.

 

Orbán Viktor miniszterelnök péntek este kevéssel 7 óra után tájékoztatta az MTI-t arról, hogy elrendelték Győrújfalu kitelepítését.

Nagy Imre Attila független polgármester az MTI-nek azt mondta, a kitelepítésről szóló döntés nem a védelmi bizottság ülésén született, ott ugyanis nem volt egyetértés az ügyben.

Hangsúlyozta, a település vezetőjeként továbbra is úgy gondolja, hogy a Mosoni-Duna szombat déli tetőzésekor is állni fog a gát.

A kormányfő hangsúlyozta, hogy biztonsági intézkedésről van szó. “A gát egyelőre stabil, de a víz nyomása olyan nagy, hogy biztonsági okokból úgy döntöttünk, elrendeljük Győrújfalu kiürítését” – mondta a miniszterelnök.

Orbán Viktor tájékoztatása szerint mintegy kétezer embert érint az intézkedés.

A nyilatkozata idején már Esztergomban tartózkodó miniszterelnök kifejtette: a megépített új gátszakasz és a régi találkozásánál léphetnek fel problémák Győrújfalunál. A Győr-Moson-Sopron megyei védelmi bizottság javaslatára a belügyminiszter a kormányfő jóváhagyásával azért rendelte el a kiürítést még nappali világosságnál, hogyha a víz itt esetleg kitörne, ne éjszaka kelljen intézkedni.

A veszély nagyságát megbecsülni nem lehet, de első az emberélet mentése – szögezte le Orbán Viktor.

Elmondta azt is, hogy a szállítóeszközök készen állnak a kiürítés végrehajtására.

Más település nincs közvetlen veszélyben – közölte az MTI-vel a kormányfő.

 

 Győrújbarátra telepítik ki a győrújfaluiakat

A győrújbaráti ifjúsági táborban helyezik el az árvíz által veszélyeztetett szigetközi Győrújfalu lakosságát – közölte újságírókkal péntek este Győrújfalun az országos katasztrófavédelmi főigazgató.

Bakondi György elmondta: este kilenc órakor indulnak el a buszok azokkal, akiket el kell helyezni.

Csak azok maradhatnak a településen, akik a gáton dolgoznak – közölte Nagy Imre Attila polgármester.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.