Vastaps és Kósa melegvicce Vidnyánszky Attila debreceni kilépőjén

Vastapssal búcsúzott igazgatójától, Vidnyánszky Attilától szerdai évadzáró ülésén a debreceni Csokonai Színház társulata szerdán. A Budapesti “meleg helyzetre” utaló Kósa Lajos búcsú-videóüzenetet kuncogás követte számolt be a haon.hu.

 

 

 

“Kedves Attila, ha Budapesten túlságosan meleg lenne a helyzet, várunk vissza!” – így zárta szavait Kósa Lajos, Debrecen polgármestere abban a videóüzenetben, amelyet a leköszönő igazgatónak, Vidnyánszky Attilának küldött. A haon.hu beszámolója szerint kétértelmű szavait kuncogás követte.

Az elhangzottakról a Hajdú-bihari Napló tudósítása, így ír: “Kacajok, kuncogások fogadták a kétségtelenül kétértelmű beszédet”.

A Facebookon is téma lett a történet. Ceglédi Zoltán politológus is írt róla. Parti Nagy Lajos költő is kommentálta az esetet.

Vidnyánszky Attila – aki hét évet töltött a debreceni társulatnál és július 1-től a budapesti Nemzeti Színház főigazgatója lesz -, láthatóan meghatódott, amikor a debreceni művészek – élükön Ráckevei Annával, aki a direktori székben váltja a távozó igazgatót – a nagyszínpadon zenés-táncos meglepetésprodukcióval búcsúztak tőle.

“Jó színházat csináltunk közösen” – utalt Vidnyánszky Attila a társulat, a városvezetés és a közönség együttműködésére. “Itt váltam igazgatóvá, biztos vagyok benne, hogy a Nemzeti Színház se lenne, ha nem lett volna Debrecen” – tette hozzá, megjegyezve, hogy egészen másfajta munkát jelentett a 30 fős beregszászi színház után 200 emberrel dolgozni a Csokonai Színházban, ahol volt olyan évad, amikor 18 bemutatót és 400 előadást tartottak.

Vidnyánszky Attila elismerően szólt a közönségről, amely nyitott volt a kísérletező, a “gondolkodó színház” iránt. Megemlítette az operatársulat fejlesztését, “a vidéken haldokló műfaj felélesztését”. Elmondta, hogy továbbra is szerves, élő kapcsolat lesz a Nemzeti Színház és a Csokonai Színház között: októberben például kilenc alkalommal lép fel a debreceni társulat a Nemzeti színpadán.

Halász János kultúráért felelős államtitkár átnyújtotta az emberi erőforrások miniszterének oklevelét Vidnyánszky Attilának. Szólt arról, hogy az elmúlt években fontos változásokon ment keresztül a magyar színházak ügye, mára “a színházak működése biztonságban van”. A Csokonai Színház művészeti munkájának eredményeként megkapta a nemzeti intézményi rangot, ami a finanszírozásban is biztonságot jelent a teátrum számára – fűzte hozzá.

Halász János szerint Ráckevei Anna személye a biztosíték arra, hogy a debreceni Csokonai Színházban tovább folytatódik az értékes munka, ami Vidnyánszky Attila működése alatt jellemezte az intézményt.

Ráckevei Anna kiegyensúlyozott évadot ígért. A társulati ülést követő sajtótájékoztatón elmondta: a következő öt évben tematikus évadokat terveznek, az első a görög színház jegyében zajlik. Ennek keretében nemcsak klasszikus görög drámát mutatnak be – például Szophoklész Antigonéját -, hanem olyan kortárs darabokat is, amelyek jelzik, milyen hatása van a görög drámáknak a kor drámaíróira.

A következő évad augusztus 30-án a Szép estéket Debrecen című jótékonysági gálakoncerttel kezdődik – közölte az új igazgató, aki az MTI érdeklődésére elmondta: a színészek közül hatan távoznak a társulatból, négy színész szerződik Debrecenbe, valamint négy végzős kaposvári színész érkezik a társulathoz.

Somogyi Béla (Fidesz), Debrecen kultúráért felelős alpolgármestere az MTI érdeklődésére közölte: remény van arra, hogy a következő állami költségvetésben lesz fedezet az évek óta félkész állapotban lévő Latinovits Színház befejező munkálataira.

 

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.