Kitelepítenek 30 ezer embert Halléból az árvíz miatt

Súlyos vészhelyzet alakult ki szerdán az Elba és mellékfolyói mentén Németország keleti részén, Halle városából 30 ezer embert kitelepítenek.

 

 

 

Szászországban és Szász-Anhalt tartományban az Elba és a mellékfolyók mentén mindenütt a legmagasabb árvízvédelmi készültséget vezették be. Halléba betört a Saale, a folyó vízállása 400 éve a legmagasabbra, 807 centiméterre emelkedett, ami majdnem a háromszorosa a nyár elején megszokott 3 méter körüli szintnek. A hatóságok felszólításának nem mindenki tesz eleget, az elöntött belváros házainak felső emeletein lakók közül sokan nem akarják elhagyni otthonukat.

Drezdában, ahol a 2002-es nagy árvíz súlyos károkat okozott, várhatóan csütörtök délután tetőzik az Elba 850 centiméter körül. Ez a négyszerese a szokásos júniusi vízállásnak, de jóval elmarad a 11 évvel ezelőtti 934 centiméteres csúcstól. Szászország félmillió lakosú fővárosában néhány negyedet lezártak, ezekben nagyjából ezren laknak. Nekik egyelőre csak tanácsolják, hogy ne maradjanak otthonaikban.

Meissen óvárosát már ellepte a medréből kilépő Elba, a történelmi városrész egészét lezárták. A Németországot délkeletről északnyugat felé átszelő folyón Csehország felől érkező árhullám a hét végén ér a folyó alsó szakaszára, Alsó-Szászország tartományba, ahol már szerdán is nagy erőket mozgósítottak, és sokhelyütt katasztrófariadót rendeltek el. Az árvízvédelmi munkálatok kiterjedtségét mutatja, hogy csak a tűzoltóság országszerte mintegy 43 ezer emberrel vesz részt a védekezésben: Az Elba alsó-szászországi szakaszán több millió homokzsákkal erősítik meg a gátakat.

A Duna bajorországi szakaszánál a legtöbb helyen javult a helyzet szerdán. Passauban például az utóbbi 500 év legsúlyosabb áradása után ismét van áram és ivóvíz. Ugyanakkor Deggendorf térségében gátszakadás miatt több kisebb települést elöntött a Duna, nagyjából hatezer embernek kellett elhagyni otthonát.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.