Külföldi sajtó Magyarországról – Sme, Új Szó, Süddeutsche Zeitung

Az összetartozás daláról és Konrád Györgyről írt a liberális pozsonyi Sme, míg az Új Szó szlovákiai magyar nyelvű lap a túlzottdeficit-eljárás leállítására tett javaslat kapcsán közölt kommentárt kedden. A német Süddeutsche Zeitung pedig Joachim Gauck német államfőt bírálja Balog Zoltán miniszter kitüntetése miatt.

 

 

A jó ízlés ellen elkövetett “alávaló terrorista támadásnak” minősíti az összetartozás dalát Peter Morvay a pozsonyi liberális Sme kommentárírója a szlovák lap keddi számában. A “Barackpálinkába fojtott Trianon” című írásában azt állítja: a dal hivatalos felvételének készítésekor “visszaéltek” a magyar rádió gyermekénekkarával. A cikk írója megjegyzi: magyar szemszögből Trianont joggal tartják tragédiának, ám “nincs olyan tragédia, amelyből a politikusok ne tudnának bohózatot csinálni.” Hozzáteszi: minél kevésbé demokraták a politikusok, annál inkább hiányzik az ítélőképességük, és emiatt a bohózat is törvényszerűen nagyobb.

Konrád György neve nem szerepel az 1979-ben Budapesten kiadott Világirodalmi lexikonban, és ahogy hallgatom a “budapesti kultúrdiktátorok egyre primitívebb megjegyzéseit”, félő, hogy a 21. század lexikonjaiba sem kerül bele – vélekedik “Gratuláció Konrád Györgynek” című írásában Huncík Péter, aki szintén a Sme-ben jelentetett meg cikket kedden. A kommentáríró szerint Konrád már gyerekkorában megtanulta, hogy a magyar társadalom nem fogadja el egyenrangú polgárának, “ma pedig ismét hazaárulónak bélyegzik”. Hozzátette: “egy névtelen kulturális referens” arra figyelmeztette társait Konrád kapcsán, hogy legyenek vele óvatosak, mert “külföldön még mindig a magyar írók közé sorolják.”

A Magyarországgal szemben folytatott túlzottdeficit-eljárás megszűntetésével az Orbán-kormány elérte egyik legfontosabb célját, amiért dicséretet érdemel, ám “a rövid taps után további nehéz döntések jönnek” – írta gazdasági kommentárjában az Új Szó szlovákiai magyar nyelvű napilap kedden. Budapest az unióhoz való csatlakozás óta nem tartotta be a 3 százalékos hiányt, a korábbi szocialista kormányok pedig egyáltalán nem törődtek sem ezzel, sem a többi maastrichti kritériummal – írta az Új Szó, azt állítva, hogy Brüsszel 2011-ig hallgatott a témával kapcsolatban. Ennek kapcsán megjegyzi: az unió “távolról sem az egyenlők gyülekezete”, hiszen Robert Fico szlovák kormányfőt a minap tüntették ki Németországban az európaiságáért, úgy, hogy közben Szlovákia sem tartja be az előírt hiányt, és az mégsem ver hullámokat.

A Süddeutsche Zeitung című német liberális lap Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere német állami kitüntetésével kapcsolatban közölt beszámolót keddi számában.

A Bírálat egy kitüntetés adományozása miatt című cikk szerint Viola von Cramon, a német ellenzéki Zöldek parlamenti képviselője a lapnak nyilatkozva úgy vélte: “óriási botrány”, hogy Joachim Gauck német szövetségi elnök kitüntette a minisztert, mert Balog Zoltán a nemzeti romastratégiáért felelős miniszterként kiáll a romákkal szembeni “kirekesztő állami politikáért”.

Balog a “szeretetteljes szegregáció” politikáját követi, amely azt célozza, hogy kisegítő iskolákban oktassák a romákat, amit a Emberi Jogok Európai Bírósága etnikai diszkriminációnak minősített – tette hozzá a Zöldek képviselője.

Viola von Cramon szerint úgy tűnik, Joachim Gauck “elvesztette az emberi jogi ügyekben egyébként jól működő iránytűjét”. A politikus felszólította a német államfőt, hogy “korrigálja döntését” – írta a Süddeutsche Zeitung.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.