Hét halott, négy eltűnt, 9 ezer evakuált, milliárdos károk az árvíz miatt Csehországban

Hét személy meghalt, négyen eltűntek és mintegy 9 ezer embernek el kellett hagynia otthonát, az anyagi károk pedig már néhány milliárd koronára (néhány tucat milliárd forintra) rúgnak – hétfő estig ez a csehországi árvíz hivatalos mérlege.

 

 

Míg Dél-Csehországban a helyzet fokozatosan kezd megnyugodni, a Moldván az ország déli részéről északnyugat felé vonuló árhullám jelenleg elsősorban Prágában, Közép-Csehországban, valamint északon a Moldvának az Elbába ömlése utáni szakaszon okoz súlyos gondokat. Hidrometeorológiai előrejelzések szerint a Moldva Prágában, majd az Elba északon várhatóan csak a kedd reggeli, délelőtti órákban tetőzik.

A helyzetet bonyolítja, hogy hétfő délutánra megteltek a Moldva víztározói, így a kezelők kénytelenek fokozatosan kiengedni a víz egy részét, ami növeli Prága és Észak-Csehország gondjait. Prágában a Moldva vízhozama meghaladja a háromezer köbmétert másodpercenként. A 2002-es történelmi árvíznél a vízhozam majdnem ötezer köbméter volt.

A cseh fővárosban mozgalmas éjszakára számítanak, de az illetékesek bíznak abban, hogy a felállított mobilgátak kibírják a terhelést. Hétfő este a hatóságok elrendelték a belváros melletti Karlín negyed részleges kiürítését is, mert a csatornákon át a folyóból áramló víz elárasztotta az utcákat és a pincéket. Az országos válságstáb szerint a veszélyeztetett településeken újabb evakuációra kell számítani.

Súlyos próbának van kitéve a prágai közlekedés. A déli külvárosokba irányuló tömegközlekedés délután leállt, s a metróállomások egyharmada – 18 állomás – már le van zárva. A közlekedési vállalat szerint ez a helyzet 4-5 napig is eltarthat.

Kritikus a helyzet Észak-Csehországban, különösen a százezer lakosú Ústí nad Labemben, amelynek egy része már víz alatt van. A helyi válságstáb szerint fennáll a veszélye annak, hogy az éjjeli órákban le kell zárni az Elba két hídját is, aminek következtében mintegy 13 ezer ember lenne elvágva a külvilágtól. Hasonló problémák vannak Melník, Kralupy, Lovosice, Ústí, Decín és Terezín városokban is. A délutáni óráktól a rendőrség csak a helyi lakosokat engedi a városokba.

Petr Necas miniszterelnök bejelentette: a kormány haladéktalanul tárgyalásokat kezd az Európai Unióval, hogy pénzügyi segítséget kapjon a szolidaritási alapból.

Országszerte az önkéntesek ezrei kapcsolódtak be a védelmi és mentési munkálatokba. A hadsereg 2000 katonát bocsátott az önkormányzatok rendelkezésére. Milos Zeman államfő bejelentette, hogy a várőrség 60 katonát küld a gátakra.

A regionális elöljárók, akik mind a parlamenti ellenzéki pártok képviselői, eddig pozitívan értékelik a kormány intézkedéseit, s a vasárnap este bevezetett szükségállapotot. Ugyanakkor felszólították a kormányt, hogy a kármentési munkálatokba vonja be a munkanélkülieket. A munkaügyi tárca, amely eddig 100 millió koronát különített el erre a célra, ezt azzal utasította el, hogy elsősorban szakértőkre van szükség.

A hétfő esti órákban Csehországban összesen 48 helyen volt harmadfokú árvízvédelmi készültség, mintegy 140 útszakasz és több mint tíz vasútvonal volt lezárva.

 

 

FRISS:

Csehország északi részén ismét ezreket kellett kitelepíteni

További néhány ezer embert kellett kitelepíteni lakóhelyéről keddre virradóra a csehországi áradások miatt az ország északi részén.

Ústí nad Labembem lezárták a folyón átvezető két közúti hidat – kényszerűen kettévágva ezzel a százezer lakosú várost -, és 1700 ember kitelepítését is elrendelték.

A város két része közötti összekötetést ideiglenesen a vasúti hídon keresztül biztosítják, egy speciális szerelvénnyel.

Az Elba vízszintje Ústínál már kilenc méter körül van, holott normálisan a vízmagasság három méter körül mozog.

Kritikus helyzet alakult ki a Moldva és az Elba találkozásánál fekvő Melníkben, ahol víz alá került a város egy része, és 1500 embert szólítottak fel lakóhelye elhagyására.

Hasonló a helyzet Kralupyban, valamint a német határhoz közeli Decínben, ahol szintén lezárták a folyó menti utakat, utcákat, és a délelőtt folyamán a veszélyeztetetteket kitelepítik.

A Prágától északra fekvő Zálezlicén, ahol a 2002-es árvíz idején 120 ház omlott össze, az éjjel ismét átszakadt a falut védő gát, és házak tucatjai kerültek víz alá.

A fővárosban délelőttre várják a Moldva tetőzését. Kora reggel a folyó vízhozama 3200-3300 köbméter volt másodpercenként, a mobilgátak számítások szerint legfeljebb 3700 köbméteres vízhozamig állhatnak ellen a víznyomásnak.

Súlyos problémát jelent a közlekedés Prágában, miután a metróállomások harmada le van zárva, így a metró csak nagyon korlátozottan működik. A kedd reggeli csúcsforgalomban ismét nagy a káosz.

A víz által elöntött déli városrészek tömegközlekedési eszközökkel továbbra is megközelíthetetlenek, de másutt is gondok vannak, az autóbuszok, villamosok mindenütt túlzsúfoltak.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.