MSZP: “trafikmutyi” után itt a “szeszmutyi”

Az MSZP szerint úgy látszik, hogy a “trafikmutyi” után itt a “szeszmutyi”, hiszen a kormány egy tanulmány szerint az égetett szeszek forgalmazását is koncesszióba adná – mondta Török Zsolt, az MSZP szóvivője csütörtöki sajtótájékoztatóján.

 

 

A szóvivő szerint két internetes portál és egy hetilap is írt arról, hogy tanulmány készült a kormány számára, amely szerint az égetett szeszek forgalmazását is privilegizálnák, koncesszióba adnák, és vagy a trafikokban vagy más helyen lehetne az ilyen termékeket kizárólagosan forgalmazni.

A szocialista politikus úgy fogalmazott: ha a hírek igazak, akkor az azt jelenti, hogy a “tolvajkormány” három év után rá akarja tenni a kezét a szesziparra, az alkoholforgalmazásra is, miután már lenyúlták a magánnyugdíj-megtakarításokat, kihúzták a földet a gazdák lába alól és szétverték a szerencsejáték-ipart, tönkretéve ezzel 40 ezer család megélhetését. Török Zsolt hozzátette: a “trafikmutyi” pedig jelenleg is a zajlik, a kormány ezzel szintén 40 ezer család megélhetését tette tönkre, csak azért, hogy ötezer “csókos” jól járjon.

“Nem volt még elég, hány tízezer, hány százezer családnak az életét akarják még tönkretenni Orbán Viktorék?” – tette fel a kérdést az MSZP szóvivője, aki arra szólította fel a kormányt, hogy ezt fejezze be. Hangsúlyozta: az elmúlt három évben már 60 ezer kis- és közepes vállalkozás ment tönkre a kormány gazdaságpolitikája miatt, most pedig bedőlnek azok a kiskereskedők is, akiknek forgalma jelentős részét a dohánytermékek vagy az alkohol fogalmazása tette ki.

Az Index csütörtökön írt arról, hogy a Magyar Narancs birtokába került, a gazdasági tárca számára készült szakértői feljegyzés szerint “a kiskereskedelem és a vendéglátás (kitüntetetten az italmérések) számára az állam által engedélyezett csatornákon keresztül juthatnának el a termékek”. A lap szerint a kormányzat most azt fontolgatja, hogy hogyan lehetne állami keretek közé terelni az alkoholkereskedelmet úgy, hogy a fogyasztás visszaesése ne okozzon jelentősebb jövedék adó- és áfabevétel kiesést. A tanulmány szintén felveti, hogy egy nagyon szigorú – skandináv vagy ausztrál – típusú, erősen monopolizált szabályozás azért sem lenne jó, mert sok kisbolt bezárásához és tömeges elbocsátásokhoz vezetne.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.