Túlzott deficit – Csekély reakció a londoni CDS-piacon

Londoni elemzői vélemények szerint elsősorban a politikai értéke nagy annak, hogy az Európai Bizottság szerdán javasolta a Magyarországgal szembeni túlzottdeficit-eljárás megszüntetését.

 

 

Ezt a vélemény támasztotta alá, hogy szerda estig csekély mozgásokkal reagált a magyar CDS-konstrukciók londoni piaca a bejelentésre.

A Goldman Sachs (GS) globális bankcsoport londoni befektetési részlegének felzárkózó piacokkal foglalkozó szakértői szerda esti értékelésükben annak a véleményüknek adtak hangot, hogy a túlzottdeficit-eljárás megszüntetésének komoly politikai értéke van a magyar kormány számára, mivel azt az üzenetet hordozza, hogy a kormánynak – elődeivel ellentétben – sikerült tartósan a tűréshatár alá csökkentenie az államháztartási hiányt.

Emellett a döntés elhárítja az uniós kohéziós juttatások felfüggesztésének kockázatát, ez pedig gátat vet a Magyarországgal kapcsolatos eddigi “negatív hírfolyamnak”. Ez utóbbinak várhatóan a forintárfolyamra és az állampapírok hozamára lesz kedvező hatása, csökkentve ezek volatilitását – fejtegették a GS londoni elemzői.

A ház szerint a brüsszeli döntés mérsékli annak a kockázatát is, hogy a kormány új, potenciálisan torzító hatású adókat vet ki a hiányelőírás teljesítése végett.

A Goldman Sachs londoni elemzői szerint a túlzottdeficit-eljárás megszüntetésének a jövőbeni költségvetési politikára várhatóan csekély hatása lesz, a közadósság-ráta mérsékléséhez ugyanis – ami a magyar költségvetési politika fő célkitűzése – mindenképpen elsődleges államháztartási többletet kell produkálni, és az átfogó egyenleget egyébként is a hazai össztermék 3 százalékához közeli szinten kell tartani.

Még ennél is kisebb deficit szükséges ahhoz, hogy a következő 10-15 évben teljesíthető legyen az alkotmányos adósságlimit – hangsúlyozták a Goldman Sachs elemzői.

Az S&P Capital IQ globális piaci adatszolgáltató és elemzőcsoporthoz tartozó CMA londoni piacfigyelő cég szakelemzői az MTI-nek szerda este elmondták, hogy a magyar államadósság-törlesztés leállásának rizikójára köthető piaci biztosítási csereügyletek (credit default swaps, CDS) középárfolyama – az egyik legfőbb államadós-kockázati mutató – a késői londoni kereskedésben 275 bázispont környékén mozgott.

Ez gyakorlatilag stagnálásnak felel meg: a magyar CDS-kontraktusok középárfolyama előző nap 273,9 bázisponton zárt.

A magyar CDS-árazás a múlt hónap elején még idei eddigi csúcspontján, 395 bázispont feletti szinteken járt, májusban viszont mértek a szerdainál alacsonyabb középárfolyamokat is: e hónap elején 265 bázispont körüli – öt havi mélypontot jelentő – CDS-árazás is előfordult Londonban.

A szerdára kialakult magyar CDS-árazás azt jelenti, hogy egységnyi, tízmillió euró névértékű ötéves magyar államkötvényre most 275 ezer euró körüli éves középárfolyamon kínálnak határidős törlesztéskockázat-biztosítási szerződéseket a londoni piacon, 120 ezer euróval olcsóbban az áprilisi csúcspontnál.

Több nagy londoni ház már az Európai Bizottság szerdai állásfoglalása előtt valószínűsítette a túlzottdeficit-eljárás megszüntetését, és a piaci szereplők is nagyrészt beárazták a döntést.

A Morgan Stanley globális pénzügyi szolgáltató csoport londoni befektetési részlegének felzárkózó piacokra szakosodott közgazdászai a magyarországi makro- és monetáris fejleményekről befektetőknek összeállított minapi elemzésükben annak a véleményüknek adtak hangot, hogy a vártnál jobb első negyedéves GDP-adatok és a nemrég bejelentett költségvetési intézkedések nyomán 50 százalék fölé emelkedett a Magyarországgal szembeni túlzottdeficit-eljárás idei megszüntetésének esélye.

A ház londoni elemzői hangsúlyozták azt is, hogy várakozásuk szerint a térség több más országa legalább még egy évig a túlzottdeficit-eljárás hatálya alatt marad, és ez is elősegítheti Magyarország relatív kockázati profiljának átértékelését.

A nagy nemzetközi hitelminősítők szerda estig nem fűztek kommentárt a brüsszeli bejelentéshez.

Az MTI kérdésére – miszerint a fejlemény eredményezhet-e pozitív hitelminősítői lépést – a Standard & Poor’s londoni részlegénél közölték, hogy a cégnek egyelőre nincs állásfoglalása az Európai Bizottság javaslatával kapcsolatban.

Magyarországra a három nagy hitelminősítő közül jelenleg a Standard & Poor’s tartja érvényben a leggyengébb, “BB” szintű államadós-besorolást. A Moody’s Investors Service hosszú távú szuverén osztályzata “Ba1”, amely e cég besorolási módszertana alapján azonos a Fitch Ratings “BB plusz” hosszú futamú magyar szuverén devizaadós-minősítésével, és mindkét besorolás egy fokozattal jobb az S&P osztályzatánál.

A JP Morgan bankcsoport londoni befektetési részlegének felzárkózó piacokra szakosodott elemzői befektetők számára e héten összeállított helyzetértékelésükben közölték, hogy látnak lehetőséget az eddiginél kevésbé negatív megítélés kialakítására a hitelminősítők részéről Magyarországgal szemben. A magyar adósosztályzatok javításáról valószínűleg korai lenne még beszélni, de javultak annak az esélyei, hogy legalább az egyik hitelminősítő az idén leveszi a magyar adósbesorolásra érvényben tartott negatív kilátást – vélekedtek a JP Morgan londoni közgazdászai.

A magyar adósosztályzatokra a Moody’s és az S&P tart érvényben leminősítés lehetőségére utaló negatív kilátást.

A Fitch decemberben az addigi negatívról stabilra javította a magyar osztályzati kilátást, azzal a véleményével indokolva a döntést, hogy a magyar kormány haladást ért el az államháztartási hiány csökkentésében és az államadósság stabilizálásában.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.